Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Sebek 22:54, 29 sie 2011

Joanka napisał(a)

Przeczytałam cały watek, oj złodziej czasu, wciąga jak najlepsza literatura, jest napięcie i jest smutno i wesoło, a przede wszystkim pięknie coraz piękniej !!
Życzę dalszych sukcesów na polu ogrodniczym !
A i dzięki temu wątkowi dowiedziałam się, co sobie dziś rano w Castoramie za roślinkę do salonu kupiłam, urzeczona jej pięknym bordowym kolorem- idealnie pasowała mi do moich donic i koncepcji. To kordelina australijska chyba red star - niezabardzo w rozgardiaszu hipermarketowym opisana. Zaniepokoiło mnie tylko, że zimą lepiej ją trzymać w chłodnym miejscu - garaż mam za mały, a była zakupiona wyłącznie do salonu. A najwyżej potraktuję ją jak jednoroczną...
Pozdrawiam serdecznie

Jutro pędzę do Castoramy, może jeszcze dostanę roślinkę mich marzeń

Ja je raz widziałem w Auchan - były po 15 złotych - dwa razy taniej, ale o 25 % mniejsze
Joanka 23:19, 29 sie 2011

Pochucham, podmucham i urosną w mig
alinak 23:34, 29 sie 2011

Sylwia widzę że cie chwaściki nie ominęły . ja też po koszeniu dzisiaj pogoniłam z szpikulcem i wyrwałam trochę chwastów .
wynalazłam ostatnio na innym forum sposób na chwast . pod korę dać kartony tylko bez taśmy ,i na to korę . . one potem się rozkładają ale skutecznie tamują chwasty na kilka lat . chyba wypróbuje
Sebek 23:39, 29 sie 2011

Alinko - jasne, że próbuj
alinak 23:41, 29 sie 2011

mam tylko jeden problem .....wzniesione rabaty .hahhahahha
Matka 23:43, 29 sie 2011

Ja tak daję pod skoszoną trawę-gazety, papiery i kartony-jak mamale pod korę nie słyszałam, ze można.
monteverde 01:38, 30 sie 2011

a czy ta kora nie suwa się po kartonie?
Syla 07:25, 30 sie 2011

alinak napisał(a)
Sylwia widzę że cie chwaściki nie ominęły . ja też po koszeniu dzisiaj pogoniłam z szpikulcem i wyrwałam trochę chwastów .
wynalazłam ostatnio na innym forum sposób na chwast . pod korę dać kartony tylko bez taśmy ,i na to korę . . one potem się rozkładają ale skutecznie tamują chwasty na kilka lat . chyba wypróbuje

Oj tak Alinko .... chwasty to chyba nieodzowny elemement najbardziej "estetyczny" w naszych ogrodach Biorę długie nożyce lekko rozwarte i walczę , przede wszystkim z ich korzeniami aby już nie wracały na powierzchnię . Palec już zesztywniał ale satysfakcja gwarantowana jak widzimy obraz po chwastobraniu
Chwasty to jedna bajka a ta druga bardziej dla mnie uciążliwa to komary ..... ostatnio off wraz z innymi atrybutami ogrodniczymi jest stałym bywalcem mojej kieszeni
Syla 07:46, 30 sie 2011

Wczoraj przygotowałam miejsce pod nasadzenia z wrzośców . W to miejsce weszło 50 worków 50l ziemi specjalnie przygotowanej do tego typu roślin .
Pozostało jedynie wsadzić rośliny

Syla 07:58, 30 sie 2011

Jeszcze w tym miejscu odrobinę w dniu wczorajszym szperałam . Dotarły na miejsce bluszcze Hedera helix no i oczywiście jako element uzupełniający kora mielona ..... Chyba bardziej mi się podoba ta niż grubsza . No ale ....... grubszą dostaną większe drzewka np. świerki a mniejsze bylinki jak przystało na wielkość .... mniejszą

Jako tako kącik odrobinę ogarnięty ...... z "utęsknieniem" czekam na mocny powiew wiatru i przysypanie mojego posprzątanego kącika lipskimi liśćmi - już tłumaczę - liśćmi z lip ...... ogromniastych.