Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Kaisia 13:45, 05 wrz 2011

Będziemy je mocno podlewać i jest duża szansa, ale tej jesieni nie zachwycą już swoim urokiem, ale za to w przyszłym roku będzie tak jak chcieliśmy, no chyba ze do głowy wpadnie pomysł na nową rabatkę tak to już jest z ogrodnikami
Syla 16:47, 05 wrz 2011

monteverde napisał(a)
to też racja, ale z niższymi trawami, wysokie można połamać Sylwia ile tych żurawek tam jest?

dużoooooo .... pobiegłam i policzyłam .... 41 to chyba dużooooo ???
Syla 16:49, 05 wrz 2011

Kaisia napisał(a)
Chodzi o to że miskanty i rozplenice w fazie kwitnienia całą energię pobierają na pióropusze Przy przesadzeniu taka roślina szybko przesycha i traci cały urok niestety.

To coś co znalazłam na ten temat :

" Najlepszy termin przesadzania i wegetatywnego rozmnażania traw z grupy ciepłolubnych np miskantów przy-pada na okresy ich wzmożonego rozwoju, a więc na wczesną wiosnę i przełom lata.

Do traw ciepłolubnych zaliczamy te gatunki, które do optymalnego wzrostu i rozwoju potrzebują temperatury w zakresie 24-30oC. Trawy z tej grupy ze snu zimowego budzą się późno, bo dopiero w pełni wiosny i rozwijają się wolno do końca wiosny lub początku lata. Gdy temperatura powietrza i gleby staje się odpowiednio wysoka , następuje ich intensywniejszy wzrost. Jednak najsilniejszy roz-wój przypada na koniec lata i jesień, kiedy to większość z nich zakwita. Taki cykl rozwojowy jest cha-rakterystyczny m.in. dla różnych gatunków miskantów (fot.1 i 2) i rozplenic (fot.3) . Nie znając specy-fiki wzrostu tych roślin,a sądząc po wyglądzie, możemy po zimie być mocno zaniepokojeni, że nasza roślina jej nie przetrzymała. Dla przesadzania i rozmnażania wegetatywnego traw ciepłolubnych naj-lepszym momentem jest okres intensywnego wzrostu, ale na długo przed kwitnieniem, czyli późna wiosna i wczesne lato. "

Chociaż i tak zaryzykuję i przesadzę tego wielkoluda i tak nie kwitnie, paskowane niestety nie kwitną w naszym klimacie.

To chyba dobrze kombinowałam z tym kwitnieniem Kasia .... ja lubię ryzyko .....trzymam kciuki ..... tylko koniecznie wygłaskaj te trawy nie żartuję
Pszczelarnia 16:50, 05 wrz 2011

A ile masz RH? I jakie? Wszystkie białe?
Syla 16:53, 05 wrz 2011

popcarol napisał(a)
O kurcze, a ja większość moich traw właśnie przesadziłam (likwidowałam rabatkę)... mam nadzieje przyjma sie! buu przykro byłoby mi stracić te miskanty...
pozdrawiam!

No napewno przykro by było ..... trzeba być dobrej myśli !!!
Syla 17:04, 05 wrz 2011

Pszczelarnia napisał(a)
A ile masz RH? I jakie? Wszystkie białe?

Nie nie wszystkie białe .... mam dwa kolory .... czerwony Rh "Nova Zemble' i biały "Cunningham's White'. Jest również trzecia odmiana w białym kolorze ale teraz nie pamiętam nazwy ...

Puskaogrodni... 17:21, 05 wrz 2011

Witaj Sylwio.
Z wypiekami na policzkach i niezłą adrenaliną prześledziłam Twój wątek- zaczęłam w sobotę.
Jestem pod takim wrażeniem widoków, ogromu pracy, roślin i pomysłowości, że .... brak słów.
Wszystko wygląda naprawdę imponująco.

Mam mnóstwo pytań- ale jedno bardzo naglące.
Jak rozwiązałaś- (bo na pewno masz świetny pomysł), temat miejsca, gdzie rozwinięty był basen.
U mnie już prawie jesień i chyba czas basen wysłać na zimowisko, a pod folią.... brrrr.
W ubiegłym roku dosiałam trawę ale jakiś czas widok był kiepski.
Syla 17:54, 05 wrz 2011

Witam Puskaogrodni...

Co do basenu to u mnie problem polega na różnicy poziomu terenu ..... Musiałam się wkopać w głąb jednej części . Całe koło posypałam piaskiem ok 10cm i położyłam folię . To miejsce będzie stałe dla basenu , natomiast po zlikwidowaniu go na zimię , ściągam folię i można położyć sztuczną trawę lub dosypać piasku aby służyła jako piaskownica lub jeszcze można na piasku wyłożyć okrąg z kamieni i może posłużyć jako ognicho ???
Syla 18:09, 05 wrz 2011

Najmilsze wydarzenie dzisiejszego dnia ..... odwiedziła mnie przesympatyczna Ania "Zielonym do góry czyli trudne początki "....z naszego Ogrodowiskowego szanownego grona.
Spotkanie odbyło się w naszej wspólnej ulubionej szkółce a potem przeniosło się na kawusię do ..... no do mnie

pychotki .... wszystkie zjadłam sama .... mniam ....

normalnie modelka !!!

Dziękuję za odwiedziny i proszę o jeszcze Buziaki
Martek 18:57, 05 wrz 2011

Ładna babeczka z ciebie Aniu.Sympatyczna ze zdjęcia )))))A ciasteczka to można by tak było do mnie wyglądają wyśmienicie
Pozdrawiam Cię Syla i Anię