Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Puskaogrodni... 09:21, 06 wrz 2011

Zawracam głowę - wiem, ale ....
Czy jeśli teraz kupię i posadzę oczywiście, Ophipogon planiscapus "Nigrescens" - czarną trawkę, to czy na wiosnę będzie już co podzielić , czy trzeba poczekać dłużej?
Syla 19:06, 07 wrz 2011

Puskaogrodniczka napisał(a)
Zawracam głowę - wiem, ale ....
Czy jeśli teraz kupię i posadzę oczywiście, Ophipogon planiscapus "Nigrescens" - czarną trawkę, to czy na wiosnę będzie już co podzielić , czy trzeba poczekać dłużej?

Muszę Cię roszczarować ale nie jestem ekspertem ani w dziedzinie projektowania jak i również ogrodnictwa. Również dzięki forum zdobywam wiedzę kawałek po kawałku.

Wydaje mi się , że nie .... dlatego , że zazwyczaj kupujemy młode sadzonki . Pod schodami będą się pięknie komponować z jasnym żwirkiem .... lub jeśli wolisz inną kompozycję to np żywopłocik z bukszpanu w literę L a przed nim żurawka citronelle

ps..... napisałam do Ciebie na pw
grapaka 19:07, 07 wrz 2011

Witaj Swlwia!
Jestem pod wrażeniem rabatek i na nich ładu, porządku.
Syla 19:09, 07 wrz 2011

grapaka napisał(a)
Witaj Swlwia!
Jestem pod wrażeniem rabatek i na nich ładu, porządku.

Witaj Grapaka - a można wiedzieć jak masz na imię ... i skąd ta "grapaka" od Grażyny ???
Syla 19:31, 07 wrz 2011

A ja się włóczę po swoim ogrodzie .... to tu wsadzę to tam przesadzę . Raz jest ciepło a raz zimno . Deszczu wciąż było brak, aż do dzisiaj . Zaczęłam wykopywać trzy dziurska w trawie na miłorzęby , którym przed zimą chcę zmienić miejsca . Niestety udało mi się tylko na wysokość szpadla i koniec , dalej nie ruszy .... Dlatego zostawiłam te otwory , nalałam do nich wodę aby odrobinę zmiękczyć ziemię...a dzisiejszy deszcz zrobi resztę przez noc.... taką mam nadzieję, że tego deszczu trochę napada. Ziemia twarda jest jak beton .

Udało mi się również wymienić ziemię pod wrzoścami w miejscu gdzie posadzony jest bonsai . Chciałam oszukać przed urlopem ale sumienie mnie ruszyło i niedbalstwu należało położyć kres.
Zrezygnowałam również z wysypania tego miejsca żwirkiem. Wydaje mi się , że ta opaska z białego gresu wystarczy i te trzy kamienie przy bonsai również. Wyszła by ogromna pstrokacizna , biorąc pod uwagę kolor kostki , która otacza tę rabatę.
Wystarczy zatem wysypać korą mieloną i w tym miejscu będzie wszystko.

W dniu dzisiejszym podosadzałam lawendy tzn wymieniłam co niektóre .... wyschły i mam nadzieję, że cała reszta pozostanie w dobrym stanie do następnego sezonu. Choć widzę , że żółkną od dołu. Może to grzybek ??? a może coś innego ???

Posadziłam z rana trzy trawy gracillimus , więc już nie będą się kisić w półcieniu. Mam nadzieję , że jutro pogoda dopisze ,choć ma być chłodno i posadzę żurawki . Dokupiłam parę sztuk celem uzupełnienia rabaty przy thujach Aurea Nana i trawie (rabata przy wjeździe na posesję)

Cisy również jutro powinny zostać posadzone tak jak i bukszpany , których zostało parę sztuk ....
Codziennie wydaje się , że już nie dużo a za każdym razem i kolejnym dniem ciągle coś .
Pewnie tak zostanie i mam nadzieję , że tak będzie ..... ciągle coś

anna_lastowska 19:47, 07 wrz 2011

U mnie też pada
Mam nadzieję, że porządnie podleje...
Też mam plany kopalniane na jutro, rododendrony czekają
Ewa 19:51, 07 wrz 2011

Fajne uczucie towarzyszy tworzeniu ogrodu, a on odwdzięcza się za Twój wysiłek
Jest już pięknie, a będzie cudnie
Syla 20:14, 07 wrz 2011

anna_lastowska napisał(a)
U mnie też pada
Mam nadzieję, że porządnie podleje...
Też mam plany kopalniane na jutro, rododendrony czekają

Tylko jak posadzisz to koniecznie pokaż !!! Bo u Ciebie to już duże zmiany ....
Syla 20:18, 07 wrz 2011

Ewa napisał(a)
Fajne uczucie towarzyszy tworzeniu ogrodu, a on odwdzięcza się za Twój wysiłek
Jest już pięknie, a będzie cudnie

Ewuś , marzy mi się jedynie aby moje rośliny się zaklimatyzowały i dobrze rosły .... Mój klonik Royal Read został zaatakowany przez pazury kotów i ma zniszczoną korę . Poza tym pojawiła się pleśń na liściach . Przydało by się dużo deszczu bo sucho i dwa dni bez deszczu aby mu pomóc opryskami . I co mam chcieć najpierw ???
anna_lastowska 20:46, 07 wrz 2011

Deszcz!
W weekend ma nie padać