Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Marcin89 16:03, 13 mar 2025

Angelika95 napisał(a)
Moi drodzy, kiedy przycinacie i nawozicie tuje? Nie mogę odszukać kiedy robiłam to w tamtym roku.
Wydaje mi, że kwiecień jest optymalny na nawożenie. Wtedy rusza wegetacja i rośliny potrzebują składników pokarmowych. Z kolei cięcie koniec marca i kwiecień, gdy nie ma ryzyka przymrozków.

A co do dalszych postów. Korzystaj póki możesz
Ja to z kolei lubię wszystko sam robić i dopilnować. Dziwnie było by mi wpuścić kogoś na cięcie. To nie chodzi o to, że ja wiem lepiej, czy robię lepiej. Ale jednak wolę sam. Taki trochę samolub
Angelika95 19:02, 13 mar 2025

AgaBoso napisał(a)
Sporo podziałali. I jak się czujesz w robi kierowniczki?

Wolałabym sama, bo nie lubię kogoś prosić o pomoc, ale można się przyzwyczaić mąż ma teraz urlop i codziennie rano pytam co dziś robimy, jakbym robiła cokolwiek poza podglądaniem z okna
Angelika95 19:04, 13 mar 2025

Marcin89 napisał(a)
Z kolei cięcie koniec marca i kwiecień, gdy nie ma ryzyka przymrozków.

No właśnie z tym mam najwiekszy problem, bo czy gdyby zdarzyło się -5 w nocy kilka dni po cięciu to będzie bieda?
Marcin89 19:20, 13 mar 2025

Angelika95 napisał(a)

No właśnie z tym mam najwiekszy problem, bo czy gdyby zdarzyło się -5 w nocy kilka dni po cięciu to będzie bieda?
Nie sądzę. Rośliny iglate nie są takie wrażliwe wg mnie. Może by tylko nowe przyrosty ucierpiały, a potem i tak odbiły po czasie. Tego nie wiem. Za to liściaste oberwały rok temu od przymrozku i potem wszystko się zregenerowało, a magnolia to wręcz oszalała i jest gęstsza 2 razy bardziej

Z tymi thujami czekaj na Lidkę, bo ja nie mam thuji
LIDKA 20:00, 13 mar 2025

Moim dam nawóz przy końcu marca ale nie pamiętam kiedy cieliśmy.
Przeszperam foty.
AgaBoso 09:34, 14 mar 2025

Angelika95 napisał(a)

Wolałabym sama, bo nie lubię kogoś prosić o pomoc, ale można się przyzwyczaić mąż ma teraz urlop i codziennie rano pytam co dziś robimy, jakbym robiła cokolwiek poza podglądaniem z okna

Ale miło, że tak pyta. Dla panów nasza obecność już jest pomocą, mój tak mówi.
ajka 19:27, 14 mar 2025

Angelika95 napisał(a)
Lidko, świdośliwy kupiłam a oprócz nich mam zamówienie w szkółce traw ozdobnych na miskanty kleine fontane, hakonechloa macra, hakonechloa greenhills i perowskie, ale to wyślą w marcu - mąż będzie na urlopie to będzie sadził

Nie pospieszyłaś się z tymi trawami? Z doświadczenia wiem, że w tym okresie przychodzą mikrusy za wysoką cenę. Bliżej lata łatwiej kupić gęste i w bardzo dobrej cenie. Czasami pośpiech nie jest wskazany. Ja wczesną wiosną już ogólnie bardzo mało kupuję, bo mam z tym złe doświadczenia. Albo cos przemarza, albo jest mini mini i nie nadrabia tego potem.
ajka 19:29, 14 mar 2025

A tak w ogóle to gratuluję synusia w drodze. Dopiero doczytałam Buziaki
Angelika95 10:52, 15 mar 2025

Dziękuję Aniu za gratulacje, a szkółka sprawdzona, w tamtym roku jak chciałam zamówić później to już nie mieli hakonechloa, a zależało mi właśnie na roślinach od nich, bo w tamtym roku sadzonki były super. Mam nadzieję, że się nie zawiodę, bo namówiłam też mamę i zrobiłyśmy naprawdę dpore zamówienie. Wysyłka we wtorek, nie stresuj mnie
ajka 17:16, 15 mar 2025

Jeżeli to sprawdzona szkółka i moją swoje trawki to nie powinnaś się przejmować.

Ja też mam do kupienia trawy gracillimus i hakonechloa, ale na pewno poczekam aż ruszą z wegetacją.