Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

LIDKA 15:59, 11 cze 2025

Angelika95 napisał(a)
Deszcze sprzyjają

Pięknie tu. Czy wzdłuż domu poszerzałaś rabaty?
Angelika95 19:12, 11 cze 2025

LIDKA napisał(a)

Pięknie tu. Czy wzdłuż domu poszerzałaś rabaty?

Tak, dosadzam tam bodziszki. Po jednej stronie mam rozanne, a po drugiej zastanawiam się czy też rozanne czy dragon heart, co myślisz?
Marcin89 08:47, 12 cze 2025

A ja podpowiem jeszcze tak: szałwia różowa niska lub popularny ostatnio kuklik (tylko nie wiem jaki kolor by tu pasował)
Angelika95 12:50, 14 cze 2025

Mam nową wizję na tę rabatę wstydu, zaczynając od ogrodzenia:
Miskant Ballerina (zostaje)
Hortensje wymieszane w trzcinnikach (tu piękny efekt jak u Ani Makao) i werbenie patagońskiej, następnie perowskie, jeżówki białe (zostają, bo się pięknie tam wysiały, żal przesadzać) i na przodzie szałwia Pink rianne (dzięki Marcin) + kilka cisów.
Oprócz tego werbena i na jesień dosadzę czosnki ozdobne i irysy, bo spodobały mi się w Waszych ogrodach

Chyba niezbyt dobra pora na przesadzanki, ale przy podlewaniu może się uda?
Angelika95 12:51, 14 cze 2025

I pytanie parafialne: czy ktoś chciałby podzielić się sadzonkami orlayi? Chętnie odkupię, na internecie wszędzie nasiona, znalazłam tylko jedne sadzonki za 15zł, może ktoś ma taniej?

Miałam już w tym roku nic nie kupować do ogrodu, a tu i dużo szałwii pink rianne potrzebne i jeszcze spodobała mi się pink caradonna i też potrzebna w dużej ilości. Jak żyć
Marcin89 13:51, 14 cze 2025

Angelika95 napisał(a)
I pytanie parafialne: czy ktoś chciałby podzielić się sadzonkami orlayi? Chętnie odkupię, na internecie wszędzie nasiona, znalazłam tylko jedne sadzonki za 15zł, może ktoś ma taniej?

Miałam już w tym roku nic nie kupować do ogrodu, a tu i dużo szałwii pink rianne potrzebne i jeszcze spodobała mi się pink caradonna i też potrzebna w dużej ilości. Jak żyć
Ej serialnie czuję się jakbym rozreklamował szałwię Pink Rianne A bardzo dobrze, bo jest fajna!

Mam dwie odmiany, które potrzebujesz. Tylko niektóre są bardzo małe. Na ten momement mógłbym Ci wysłać po jednej kępie, ale to Cię nie użądza prawda? Mógłbym więcej wykopać i podzielić, ale boję się w tym terminie robić.
Angelika95 14:09, 14 cze 2025

A co Marcin mogłabym Ci dać w zamian? Mam rozchodników Herbstfreude bardzo dużo i rozplenice też spore do oddania. I miskanta Gracillimus bo tak za darmo to wstydzę się
Marcin89 16:39, 14 cze 2025

Angelika95 napisał(a)
A co Marcin mogłabym Ci dać w zamian? Mam rozchodników Herbstfreude bardzo dużo i rozplenice też spore do oddania. I miskanta Gracillimus bo tak za darmo to wstydzę się
Akurat te wszystkie mam i nie potrzebuję. Dostać coś od kogoś z czystej życzliwości to nie wstyd Ja sam dostałem nie jeden raz
LIDKA 17:31, 14 cze 2025

Oba bodziszki fajne tylko nie wiem jak dlugo kwitnie dragon hart?
LIDKA 17:35, 14 cze 2025

Angelika plan na rabate fajny. Kupiwałam werbene z insta. Po 10 takie pęczki siewek. Czeka na posadzenie.
Małpa u mnie sie nie sieje.

Jak bedziesz podlewać to mozesz sadzić i dzielić. W tamtym roku dzieliłam rośliny w lipcu i żyją. Planuje podzielić szałwie po kwitnieniu.
Też pewno bedzie upał. Teraz dzieliłam przetacznik. Na razie żyje ale go chyba wieczorem obetne z kwiatów to bedzie miał lżej.