Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Judith 12:16, 02 lip 2023

Anda napisał(a)
A musi tam coś rosnąć jeszcze? Jak ten stożek urośnie to przestrzeń się zapełni…

Identyczną refleksję miałam .
Makao 12:19, 02 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)

Właśnie moich kilka Magical Mont Blanc tez rośnie karłowato może to jakaś choroba.. nie znam przyczyny. Przesadziłam je. Nadzieją na normalny rozmiar a tu to samo.
Resztę hortensji rośnie bardzo dobrze a mam ich sporo odmian

Im więcej odmian wymyślają tym większe wymagania mają.
Mam posadzone obok siebie hortensje Limelight, Phantom i Polar Bear i niby Phantom powinna przerosnąć zdecydowanie Limkę ale minęło już 6 lat a Phantom jest o połowę mniejszy. I nawozu dostaje więcej i podlewania tak samo i nie wiem o co jej chodzi. Polar Bear też ma 6 lat i ma może 40cm wysokości.
Limka 160cm.
To samo mam z Magical Moonligcht i Magical Candle. Są o połowę niższe niż podają w necie.
Makao 12:26, 02 lip 2023

Anda napisał(a)
A musi tam coś rosnąć jeszcze? Jak ten stożek urośnie to przestrzeń się zapełni…

Judith napisał(a)

Identyczną refleksję miałam .

Te iglaki które tam rosną mają już po 15lat. One już nie rosną tak bardzo. Ich przyrosty są znikome.

Za duża dziura tam jest by ją tak zostawić.
Makao 12:28, 02 lip 2023

Wykopie jałowiec to będzie lepiej widać potencjał.
Anda 13:29, 02 lip 2023

To może katalpa w formie krzewu, ale musiałabyś ją mocno ciąć. Ona dobrze znosi cięcie. Tylko nie wiem, czy ta suchość nie będzie powodować u niej mączniaka.
Tego Rhamnusa FineLine jednak nie bierzesz pod uwagę?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 14:28, 02 lip 2023

To nawet ładny deren by się tam zmieścił….
Makao 14:32, 02 lip 2023

Anda napisał(a)
To może katalpa w formie krzewu, ale musiałabyś ją mocno ciąć. Ona dobrze znosi cięcie. Tylko nie wiem, czy ta suchość nie będzie powodować u niej mączniaka.
Tego Rhamnusa FineLine jednak nie bierzesz pod uwagę?

Nie, nie podoba mi się. Nie lubię takich drobnych listków.
Co do katalpy to też o niej myślałam ale za szkoda jej tam ona będzie mocno rosnąć i boję się że jej nie ogarnę.
Makao 14:35, 02 lip 2023

Kasya napisał(a)
To nawet ładny deren by się tam zmieścił….

Tak tylko jaki.
W stylu Elegantissimy nie chcę. A te kwieciste to chyba w pełnym słońcu nie dadzą rady. Dziewczyny piszą że one bardziej w cień i półcień.
pestka56 15:43, 02 lip 2023

Jedno miejsce i tyle problemów Ogrodnictwo to jednak nie byle co. Nie da się ot tak z biegu posadzić, żeby nie zrobiło jakiejś niespodzianki po kilku latach.

Tak myślę, że róża, jedna róża (!) też nie zapełni tej przestrzeni.
Anda 16:02, 02 lip 2023

Hmm, tak się zastanawiam ile szerokości ma moja Luiza Odier. Puściłam ją wolno, tzn. pędy przewieszają się na boki. Tak ok 2m na szerokość pewnie ma. Może mogłabyś posadzić tam jakąś „dziką” różę. Jest taka o fioletowo-purpurowych liściach - Rosa glauca.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies