Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Basieksp 22:27, 11 sie 2023

Makao napisał(a)

To floks wiechowaty Blind Lion

Dziękuję bardzo ładny, taki inny, ciekawy
Makao 22:42, 11 sie 2023

Dorii napisał(a)
Poplon daje dwie korzyści, pewnie więcej ale dwie podstawowe. Jedna to wzbogacenie gleby w nawóz i w takim celu najlepiej przekopać świezo ścięte zielone rośliny. Ścinamy najlepiej zaraz po tym jak zacznie kwitnąć, zanim wytworzy nasiona. Poplon wzbogaca też glebę w materię organiczną i tu teoretycznie tak samo działamy. Tyle że dla wzbogacenia w materię organiczną lepsze są bardziej zdrewniałe, starsze rośliny.
I teraz odpowiedź na twoje pytanie, azot zostanie zurzyty przez rośliny lub wypłukany głębiej co za tym idzie to działa raczej na krótki czas, tak jak obornik i inne nawozy azotowe.

Jeśli chodzi o materię organiczną to jeśli będzie to typowa zielona masa to też dość szybko się rozłoży a więc efekt będzie krótki. Do budowania próchnicy bardziej nadają się zdrewniałe częsci roślin i zrębki. One rozkładają się dłużej i do ich rozkładu potrzebne są pewne grzyby a nie bakterie i z tego powstaje próchnica która dłużej utrzymuje się w glebie.

Poplon działa jeszcze dodatkowo na plus przez to że korzeniąc się glęboko drenuje glebę. Korzenie to też dobry element wprowadzający materię organiczną w głąb gleby.

Poplon pomaga też poprawić mikroflorę gleby, tu trzeba by dokładnie poczytać o konkretnych gatunkach.

To tak w uproszczeniu bo to temat rzeka

Tak podejrzewałam. Czyli za rok i tak trzeba normalnie nawozić. Lepszy efekt byłby gdyby ziemię wymieszać też np. z korą. To zadziałałoby na dłuższą metę bo robiłaby by się próchnica.
Dziękuję za super odpowiedź. Dużo mi wyjaśniła
Makao 22:46, 11 sie 2023

Joann napisał(a)
W uproszczeniu?
Edit: Cześć! Nie przywitałam sie

He, ale bardzo ważne info
Makao 22:50, 11 sie 2023

ewsyg napisał(a)

Aniu, ja siałam poplon na samym początku zakładania rabaty. U mnie on miał wybić robale i rozluźnić glebę, poprawić jej strukturę. Ja siałam gorczycę. Myślę, że w substancje odżywcze wzbogaca na jeden rok.
Piękny masz ogród. Zwłaszcza podoba mi się to miejsce ze ścianą wodną i altanka. Widzę, że katalpy już są. Ja chcę posadzić lipę, lubię jej zapach jak kwitnie. Mam miejsce na dwa drzewa i zastanawiam się też nad dereniem pagodowym.

Dziękuje za pochwałę

Też będę siać gorczycę. Teraz po odpowiedzi Dorii postanowiłam jeszcze tą korę tam przerzucić i wymieszać. Do wiosny razem z poplonem i obornikiem już trochę zadziała.
Jak posadzę rośliny to już poplonu nie posieję a próchnicą nie pogardzę
Agatorek 01:37, 12 sie 2023

Świetny widok

I widać bujność w ogrodzie. Chyba rośliny trochę odżyły po deszczach
Makao 11:19, 12 sie 2023

Agatorek napisał(a)
Świetny widok

I widać bujność w ogrodzie. Chyba rośliny trochę odżyły po deszczach

Oj tak. Teraz jest super choć Anabelki już mi przekwitają z braku wody. Je to można by podlewać i w deszcz
Makao 11:20, 12 sie 2023

Przyjechał poplon
pestka56 15:29, 12 sie 2023

U mnie 'Diana' osiągnęła w tym roku prawie 160 cm. Jest 2 lata w gruncie. Mam niestety tylko jedną, a ona pięknie wygląda jak rośnie w grupie.
Jak podoba ci się 'Diana' to polecam krwiściąg kanadyjski (Sanguisorba canadensis). Też biało kwitnie, ładnie trzyma pion. Mój ma po 2 latach prawie 140 cm wysokości.
Makao 21:35, 12 sie 2023

pestka56 napisał(a)
U mnie 'Diana' osiągnęła w tym roku prawie 160 cm. Jest 2 lata w gruncie. Mam niestety tylko jedną, a ona pięknie wygląda jak rośnie w grupie.
Jak podoba ci się 'Diana' to polecam krwiściąg kanadyjski (Sanguisorba canadensis). Też biało kwitnie, ładnie trzyma pion. Mój ma po 2 latach prawie 140 cm wysokości.

Muszę tą Dianę Przesądzić bo tu osiąga 120cm i nie rozkrzewia się. Mam 3 kępki i stoją w miejscu. Choć na wiosnę planuje rozłożyć obornik na rabatach więc może urośnie większa.
pestka56 12:47, 13 sie 2023

Może potrzebuje ciut czasu. Moja rok temu miała ledwie 70 cm i 3 kwiatki, a dziś...? Zajrzyj za trochę na Trawy Ozdobne, bo właśnie wrociłam z ogrodu ze zdjęciami.