Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Basieksp 23:04, 10 sie 2023

Podoba mi się ta roślinka Podpowiesz co to? No i masz śliczną tą rutewkęU mnie jakoś słabo rośnie, mam taką z różowymi kwiatami i jest mała, a mam ją już kilka sezonów.
Makao 14:54, 11 sie 2023

Kasya napisał(a)
Pieknie ci wszystko poroslo
Te trawy w słońcu, te floksy…
Bardzo bardzo

No porosło, porosło. Niestety raby robione jako pierwsze muszę już poprawiać bo niektóre rośliny zanikły
Makao 14:57, 11 sie 2023

Gosialuk napisał(a)
Bardzo fajnie floksy te zielone i brązowe ci już urosły. Ja mam zielonego i tak stoi w miejscu. Chyba muszę przesadzić a najlepiej to porobić sadzonek.
Rutewka biała bardzo ładna. Chyba ładniejsza od fioletowej.
A i miałam zapytać o tego białego przetacznikowca. Jaka to odmiana i jak duży rośnie u ciebie.

To przetacznikowiec wirginijski Diana

Ta biała rutewka właśnie pięknie mi rośnie. Muszę do niej przesądzić tą fioletową bo tam gdzie jest to mikrus stale
Makao 14:59, 11 sie 2023

Alija napisał(a)

Hortensje wiadomo piękne, ale ten zakątek też uroczy, uwielbiam hosty, hortensje też.

Dzięki. Też lubię hosty. Szkoda że tak późno ruszają.
Za rok to miejsce będzie bogatsze o hortensje Anabelle.
Makao 15:02, 11 sie 2023

Basieksp napisał(a)

Podoba mi się ta roślinka Podpowiesz co to? No i masz śliczną tą rutewkęU mnie jakoś słabo rośnie, mam taką z różowymi kwiatami i jest mała, a mam ją już kilka sezonów.

To floks wiechowaty Blind Lion
Makao 15:05, 11 sie 2023

Czy wie ktoś na jak długo poplon wzbogaca glebę?
Na 1 sezon?
Dorii 15:40, 11 sie 2023

Poplon daje dwie korzyści, pewnie więcej ale dwie podstawowe. Jedna to wzbogacenie gleby w nawóz i w takim celu najlepiej przekopać świezo ścięte zielone rośliny. Ścinamy najlepiej zaraz po tym jak zacznie kwitnąć, zanim wytworzy nasiona. Poplon wzbogaca też glebę w materię organiczną i tu teoretycznie tak samo działamy. Tyle że dla wzbogacenia w materię organiczną lepsze są bardziej zdrewniałe, starsze rośliny.
I teraz odpowiedź na twoje pytanie, azot zostanie zurzyty przez rośliny lub wypłukany głębiej co za tym idzie to działa raczej na krótki czas, tak jak obornik i inne nawozy azotowe.

Jeśli chodzi o materię organiczną to jeśli będzie to typowa zielona masa to też dość szybko się rozłoży a więc efekt będzie krótki. Do budowania próchnicy bardziej nadają się zdrewniałe częsci roślin i zrębki. One rozkładają się dłużej i do ich rozkładu potrzebne są pewne grzyby a nie bakterie i z tego powstaje próchnica która dłużej utrzymuje się w glebie.

Poplon działa jeszcze dodatkowo na plus przez to że korzeniąc się glęboko drenuje glebę. Korzenie to też dobry element wprowadzający materię organiczną w głąb gleby.

Poplon pomaga też poprawić mikroflorę gleby, tu trzeba by dokładnie poczytać o konkretnych gatunkach.

To tak w uproszczeniu bo to temat rzeka
Joann 19:45, 11 sie 2023

W uproszczeniu?
Edit: Cześć! Nie przywitałam sie
ewsyg 19:56, 11 sie 2023

Makao napisał(a)
Czy wie ktoś na jak długo poplon wzbogaca glebę?
Na 1 sezon?

Aniu, ja siałam poplon na samym początku zakładania rabaty. U mnie on miał wybić robale i rozluźnić glebę, poprawić jej strukturę. Ja siałam gorczycę. Myślę, że w substancje odżywcze wzbogaca na jeden rok.
Piękny masz ogród. Zwłaszcza podoba mi się to miejsce ze ścianą wodną i altanka. Widzę, że katalpy już są. Ja chcę posadzić lipę, lubię jej zapach jak kwitnie. Mam miejsce na dwa drzewa i zastanawiam się też nad dereniem pagodowym.
Dorii 20:16, 11 sie 2023

Joann napisał(a)
W uproszczeniu?
Edit: Cześć! Nie przywitałam sie

Hehe, no wiesz, ludzie z tego doktoraty robią.
Polecam kanał na YT e-pole tam jest wiele filmów gdzie bardziej obszernie omawiany jest temat, choć nadal nie wyczerpując tematu :⁠-⁠P