Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 17:18, 14 wrz 2023

Lubię poczytać, więc poszukałam u szkółkarzy opisu tej perełki
https://e-katalogroslin.pl/plants/290,krwawnik-kichawiec-the-pearl_achillea-ptarmica-the-pearl

Trochę sklepów wysyłkowych ma go w ofercie i sprzedają też nasiona.
Makao 19:11, 14 wrz 2023

pestka56 napisał(a)
Lubię poczytać, więc poszukałam u szkółkarzy opisu tej perełki
https://e-katalogroslin.pl/plants/290,krwawnik-kichawiec-the-pearl_achillea-ptarmica-the-pearl

Trochę sklepów wysyłkowych ma go w ofercie i sprzedają też nasiona.

Ooo żarłoczny jest. I łatwo się rozrasta. Ciekawe jak to u mnie z nim będzie.

Przy okazji zapytam Kasiu o glicynię bo po kwitnieniu ją cięłam ale znowu ma długie pędy. Trzeba je znowu przyciąć czy zostawić na przyszły rok?
nyna76 23:33, 14 wrz 2023

Też podepnę się o glicynię. Czy można ją ostro ciąć ?
pestka56 16:11, 15 wrz 2023

Makao napisał(a)
Przy okazji zapytam Kasiu o glicynię bo po kwitnieniu ją cięłam ale znowu ma długie pędy. Trzeba je znowu przyciąć czy zostawić na przyszły rok?

Tnij glicynię. Nie zostawiaj jej tych długich batów na zimę, bo i tak te, które wyrosły teraz przemarzną albo uschną. Zostaw z każdego pędu najwyżej 3-5 oczek liściowych. One jeszcze do zimy troszkę zmężnieją i na wiosnę zobaczysz, czy warto je zostawić, bo puchną pąki, czy uciąć całkiem.

Moja najładniejsza glicynia, o pęłnych prawie granatowych kwiatostanach padła, ale nie wykarczowałam jej, bo wypuściła pędy od korzeni. Zobaczymy co będzie wiosną.
pestka56 16:14, 15 wrz 2023

nyna76 napisał(a)
Też podepnę się o glicynię. Czy można ją ostro ciąć ?

Najlepsze informacje, bo nawet filmy z instrukcją jak cięć są na stronie szkółki Clematis prowadzonej przez pioniera w hodowli pnączy Szczepana Marczyńskiego https://www.clematis.com.pl/informacje-o-roslinach/pnacza-ogrodowe/511-wisteria/
Makao 18:21, 15 wrz 2023

pestka56 napisał(a)

Tnij glicynię. Nie zostawiaj jej tych długich batów na zimę, bo i tak te, które wyrosły teraz przemarzną albo uschną. Zostaw z każdego pędu najwyżej 3-5 oczek liściowych. One jeszcze do zimy troszkę zmężnieją i na wiosnę zobaczysz, czy warto je zostawić, bo puchną pąki, czy uciąć całkiem.

Moja najładniejsza glicynia, o pęłnych prawie granatowych kwiatostanach padła, ale nie wykarczowałam jej, bo wypuściła pędy od korzeni. Zobaczymy co będzie wiosną.

Okej więc ją przytnę tak jak piszesz. Czyli dwa cięcia muszę wykonywać. Po kwitnieniu i w sierpniu.
pestka56 12:13, 16 wrz 2023

Makao napisał(a)

Okej więc ją przytnę tak jak piszesz. Czyli dwa cięcia muszę wykonywać. Po kwitnieniu i w sierpniu.

Ja czasem tnę częściej, jeśli widzę, że bardzo długie baty wypuszczają. Po pierwszym kwitnieniu (2 moje glicynie powtarzają) często glicynie szaleją i wtedy nawet całkowicie wycinam nowe pędy. W tym roku też wycięłam kilkanaście wąsów.
Gruszka_na_w... 13:13, 16 wrz 2023

Makao napisał(a)

Bardzo ładna. Minęło kilka upalnych dni a ona świetnie się trzyma mimo iż zapomniałam podlewać.

Uwielbiam krwawnika kichawca. Moje sa z własnego wysiewu. Mają nieco drobniejsze kwiatki. Te talerzowe krwawniki są u mnie krótkowieczne, a ten daje radę w gliniastej glebie. Trochę kiepsko reaguje na półcień.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 13:33, 16 wrz 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Uwielbiam krwawnika kichawca. Moje sa z własnego wysiewu. Mają nieco drobniejsze kwiatki. Te talerzowe krwawniki są u mnie krótkowieczne, a ten daje radę w gliniastej glebie. Trochę kiepsko reaguje na półcień.

Z własnego siewu mówisz?
A to znaczy że zbierasz nasiona czy sam się wysiewa?
Gruszka_na_w... 13:37, 16 wrz 2023

Makao napisał(a)

Z własnego siewu mówisz?
A to znaczy że zbierasz nasiona czy sam się wysiewa?

Pierwsze sztuki miałam z wysiewu kupnych nasionek. Jeśli nie zetnie się kwiatków, to sam się powinien wysiać. Tak przynajmniej czyni ten zwykły kichawiec. Ten odmianowy może mieć inne zwyczaje. Tak jest w przypadku jeżówek. te zwykłe same się sieją obficie, a te odmianowe sa bardziej wybredne w samosiewie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies