Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 10:19, 18 wrz 2023

Makao napisał(a)

Dobrze wiedzieć. Ja swoją prowadzę na drzewko niwaki i muszę dobrze dopasowywać cięcia by miało takie poduszki.
Obecnie po dwóch cięciach i zapleceniu łodyg (2 m-ce temu) wygląda tak

Muszę znaleźć jej dobre miejsce w ogrodzie ale na razie przez remont nie ma szans na wsadzenie bo może ucierpieć. Obawiam się że będzie musiała przezimować w tej donicy i teraz nie wiem czy ją schować do garażu czy zostawić na tarasie z innymi donicami.

Opatul tę doniczkę i zostaw na dworze, żeby się nie rozhartowała.
Wiesz, że wisteria da radę rosnąć w donicy, oczywiście dużej? Myślę, że w 2x większej od tej, w której teraz jest mogłaby rosnąć co najmniej 10-12 lat, a pewnie i więcej, bez szkody dla wzrostu.

Z tym niwakiem, to będziesz mieć masę roboty. Wisterie skręcają pędy zależnie od odmiany w lewo lub w prawo i nie wiem jak utrzymać „poduszki”. Jedną z moich staruszek trochę tak poduszkowo usiłuję prowadzić, żeby liście i kwiaty były przy oknie kuchennym, ale żeby go nie zasłoniła. W środku sezonu i tak nie widać tych „poduszek” jest raczej jedna „kołdra puchowa”. Odległości poziomów gałęzi są po 60-80 cm, co widać tylko w okresie bezlistnym.
Makao 17:12, 18 wrz 2023

TAR napisał(a)

no wlasnie moje kichawce w suchym nie przezyly ale w odpowiednio wilgotnej glebie rosly jak szalone

Oj zobaczymy. Może jednak i u mnie da radę
Makao 17:13, 18 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Ania daj namiar na ten krwawnik.

Kiedy on zaczyna kwitnąć?
Ładny jest.

Namiar - kupiłam stacjonarnie.
Makao 17:14, 18 wrz 2023

Judith napisał(a)
Cudny ten krwawnik, już zapisałam na liście chciejstw, a tu Anda ostrzega…
Ja to mam pod górkę - nie dość, ze cień, to jeszcze piach…

Na razie rośnie u mnie bez problemu a nie podlewam. Za chwilę zacznę jeśli nie popada ale liczę że jak się umorzenia to już będzie rósł
Makao 17:16, 18 wrz 2023

pestka56 napisał(a)

Opatul tę doniczkę i zostaw na dworze, żeby się nie rozhartowała.
Wiesz, że wisteria da radę rosnąć w donicy, oczywiście dużej? Myślę, że w 2x większej od tej, w której teraz jest mogłaby rosnąć co najmniej 10-12 lat, a pewnie i więcej, bez szkody dla wzrostu.

Z tym niwakiem, to będziesz mieć masę roboty. Wisterie skręcają pędy zależnie od odmiany w lewo lub w prawo i nie wiem jak utrzymać „poduszki”. Jedną z moich staruszek trochę tak poduszkowo usiłuję prowadzić, żeby liście i kwiaty były przy oknie kuchennym, ale żeby go nie zasłoniła. W środku sezonu i tak nie widać tych „poduszek” jest raczej jedna „kołdra puchowa”. Odległości poziomów gałęzi są po 60-80 cm, co widać tylko w okresie bezlistnym.

Moja wisteria ma być mało ekspansywna i mieć powolny wzrost. Może uda mi się zdążyć ją ogarniać.
Makao 17:22, 18 wrz 2023

Wybrałam się na zakupy. Dokupiłam tego krwawnika to posadzę w inną miejscówkę. Będę mieć porównanie.
Kupiłam też kukliki 'Bohema Pink'. Z opisu w necie podają że wyhodowane przez Przemka Godlewskiego. Super

I sabiosa. Prawdopodobnie 'Barocca'

Tyle kupiłam
Anda 17:46, 18 wrz 2023

Aniu, Barocca u nas jest jednoroczna. Nie wiem, jak u ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 17:53, 18 wrz 2023

Anda napisał(a)
Aniu, Barocca u nas jest jednoroczna. Nie wiem, jak u ciebie

O żesz...
Cholira
Anda 17:57, 18 wrz 2023

Scabiosa atropurpurea jest w normalnych warunkach jednoroczna. Ty masz przepuszczalną glebę, to plus. Daj jej porządną kołderkę z liści i może się uda
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 18:30, 18 wrz 2023

Za to te kukliki są zarąbiste .