Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:01, 23 kwi 2025

Kordina napisał(a)
Qrza mordeczka, ale masz zadbany ogród Aniu, do pozazdroszczenia

Zadbany??? No co Ty. Z daleka nie widać chwastów. Kanciki w trawniku nie zrobione a nawet syn już zwracał na to uwagę że trzeba sprzęt odpalić.
Dobrze że szerokie kadry mam zgrane to mogę focić z daleka to chwastów nie widać
Kory brak i ziemia prześwituje a nawet obornik który jesienią przekopywałam na rabatach.
anpi 22:40, 23 kwi 2025

Aniu bardzo dobrze Ci idzie z warzywami jak na początki! W szklarence wszystko pięknie się prezentuje i kwaterki też powoli się zapełniają!
W ogrodzie drzewa pięknie kwitną. I przed płotem jaki luksusik!
Kordina 22:55, 23 kwi 2025

Makao napisał(a)

Zadbany??? No co Ty. Z daleka nie widać chwastów. Kanciki w trawniku nie zrobione a nawet syn już zwracał na to uwagę że trzeba sprzęt odpalić.
Dobrze że szerokie kadry mam zgrane to mogę focić z daleka to chwastów nie widać
Kory brak i ziemia prześwituje a nawet obornik który jesienią przekopywałam na rabatach.

Eeee tam... Chwastami to się nie chwal, bo każdy je ma, mówię o ogrodzie jako całości, super wygląda, niezależnie od kancików, fajnie, spójnie i ciekawie.
W naszej kulturze każdy ma problem z przyjmowaniem pochwał
nicol21 23:05, 23 kwi 2025

Piękne te pomidory masz!!! I już kwitną!
Moje mają z 5cm wysokości.

Ogródek super wypielęgnowany, nawet jeśli jakieś małe niedociągniecia jeszcze pozostały.

Podoba mi się ta ścieżka do altany! Przyznam że inspiracją Twojej myślę, żeby u nas też taką [kiedyś, kiedyś....] zrobić. Altana [kiedyś, kiedyś...] też będzie przesunięta względem domu.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
April 08:57, 24 kwi 2025

U ciebie teraz Amanogawy gwiazdorzą
Chociaż szklarnia robi im niezłą konkurencję
Makao 09:27, 24 kwi 2025

anpi napisał(a)
Aniu bardzo dobrze Ci idzie z warzywami jak na początki! W szklarence wszystko pięknie się prezentuje i kwaterki też powoli się zapełniają!
W ogrodzie drzewa pięknie kwitną. I przed płotem jaki luksusik!

Tak, chyba tak. Na pewno po tym udanym początku sezonu nie powinnam się zniechęcić do kolejnych kroków w temacie warzyw.
To bardzo mobilizujący początek
Makao 09:37, 24 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Eeee tam... Chwastami to się nie chwal, bo każdy je ma, mówię o ogrodzie jako całości, super wygląda, niezależnie od kancików, fajnie, spójnie i ciekawie.
W naszej kulturze każdy ma problem z przyjmowaniem pochwał

Bo jak się patrzy na te wymuskane katalogowe ogrody to trochę człowiek chowa głowę w piasek że nie poświęca ogrodowi tyle czasu co by chciał. Faktem jest że z biegiem czasu coraz mniej zwracam uwagę a chwasty czy kanciki a bardziej na całokształt, tak jak piszesz, a tu akurat nie mam czego się wstydzić bo na 10arach udało mi się pomieścić mnóstwo drzew, roślin ozdobnych, szklarnię, warzywnik a również miejsca do wypoczynku z paleniskiem włącznie.
Moje spojrzenie na ogród zmieniło się gdy zaczęłam jeździć po innych ogrodach. Wtedy zrozumiałam że mój ogród nie odbiega jakością od nich tylko jest inny.
Nadal dążę do uzyskania romantycznego ładu i wiosną wygląda najbardziej romantycznie. Pozostałe pory roku jeszcze kuleją.
Makao 09:44, 24 kwi 2025

nicol21 napisał(a)
Piękne te pomidory masz!!! I już kwitną!
Moje mają z 5cm wysokości.

Ogródek super wypielęgnowany, nawet jeśli jakieś małe niedociągniecia jeszcze pozostały.

Podoba mi się ta ścieżka do altany! Przyznam że inspiracją Twojej myślę, żeby u nas też taką [kiedyś, kiedyś....] zrobić. Altana [kiedyś, kiedyś...] też będzie przesunięta względem domu.

Altana swoje lata już ma i zaczyna próchnieć (uroki drewna). Mężaty będzie wymieniał połowę jednej nogi bo jakby tak się oprzeć to może polecieć cała konstrukcja. Nie wiem jak on to sobie wyobraża ale przygotowywał się na ten krok od roku i mówi że wszystko ma zaplanowane.

Kiedyś wieszałam w niej białe zasłony ale wiatry u nas są coraz silniejsze i fruwały na wszystkie strony. Nawet wiązanie ich nie pomagało bo wiatr je wyciągał. Musiałam zaprzestać ich wieszania.

Co do pomidorów to chyba największe znaczenie ma jednak termin wysiewu. Zaraz wstawię post z moich obserwacji
Makao 09:47, 24 kwi 2025

April napisał(a)
U ciebie teraz Amanogawy gwiazdorzą
Chociaż szklarnia robi im niezłą konkurencję

Hehe, no masz rację. Szklarnia wygląda świetnie a jeszcze będzie obsadzona jednorocznymi kwitnącymi to powinien być szał całe lato w tym miejscu
Makao 11:23, 24 kwi 2025

Zobaczcie jaka jest różnica między Betaluxami. Te po lewej wysiane 14 lutego w amore pomidore a ten po prawej wysiany w pierwszych dniach marca.

Przepaść ogromna a tylko dwa tygodnie różnicy. I te po lewej i ten po prawej mają pąki kwiatowe ale te po lewej dużo większe i więcej

Musiałam odpalić żarówki w domu bo mam kilka takich pomidorów które mocno są do tyłu

Te maluchy dosiewałam pod koniec marca i nie wiem kiedy będą się nadawać do kwitnienia.

Mam nadzieję że do 15 maja się wyrobią bo muszą gonić