Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:45, 24 kwi 2025

ewsyg napisał(a)
Dzięki Ania. Ania, jak głęboko sadzisz piwonie ? Czytałam, że Ci gniją.

Sadziłam tak głęboko jak były w doniczkach kupione. Nic głębiej. One za mokro muszą mieć i dlatego mi chorują. Muszę ziemię im wymienić
Makao 09:09, 25 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Ania cofnełam sie i pogladałam wszystko. Warzywnik i szkłarnia super. Rośliny zdrowe , nowy żywoplot. Wszystko fajnie.
Beczki mnie zaskoczyły i będę podglądać efekty.

A przez Twoje sadzonki pomidorów to sie nabawiłam kompleksów. Moje lichutkie są.

A dziękować dziękować.

Sadzonkami pomidorów się nie przejmuj i ja też ma parę w mini rozmiarze. Jednak termin wysiewu ma bardzo duże znaczenie. Wstawiałam zdjęcia porównawcze między którymi jest dwa tygodnie różnicy i miesiąc różnicy. Muszę podjąć decyzję na następny rok kiedy robić wysiewy.

Beczki nadal czekają na sadzonki. Chyba będziemy kupować nowe ale nie do wszystkich beczek bo mamy odmianę która bardzo nam smakuje i chcemy jedną beczkę przeznaczyć na jej odrosty a to nastąpi po owocowaniu. Dwie odmiany chyba sobie kupimy.
Eupraksja 15:50, 25 kwi 2025

Makao napisał(a)

Beczki nadal czekają na sadzonki. Chyba będziemy kupować nowe ale nie do wszystkich beczek bo mamy odmianę która bardzo nam smakuje i chcemy jedną beczkę przeznaczyć na jej odrosty a to nastąpi po owocowaniu. Dwie odmiany chyba sobie kupimy.

A wiesz może jak się nazywa? U nas w lesie to chyba się nie może udać, ale przynajmniej w donicy na tarasie chciałabym dla synka zasadzić chociaż symboliczne trzy krzaczki, żeby mógł doświadczyć tego, jak owoce powstają i dojrzewają ☺️
olciamanolcia 16:00, 25 kwi 2025

Makao napisał(a)
Laurowiśnie posadzone

Dostały w nogi dużo obornika więc zostało obficie podlać i skrócić o 1/3 długości

Ale będzie piękny lauropłot

Co ile posadzone?
Kasya 16:01, 25 kwi 2025

A co przed nimi ?
ewsyg 16:06, 25 kwi 2025

Makao napisał(a)
Przywiozłam dziś z synami przyczepkę obornika. Taki mieszany bo część wyschnięta ale część jeszcze świeża/parująca. Dużo w nim słomy. Bardzo dużo. Wymieszaliśmy z małżem obornik z ziemią i napakowaliśmy tym beczki do truskawek

W beczkach otwory 8cm zrobione otwornicą i wyłożone agrowłókniną żeby ziemia się nie wysypywała. Jak zdobędziemy sadzonki to będziemy nacinać materiał i wsadzać truskawki. W środek wsadzona rura i ponacinana diaksem.

Świetny pomysł, mam taka beczkę

dla mnie najsmaczniejsze truskawki to stara odmiana Senga Sengana i smakuje mi też Elsanta, ale one owocują tylko raz.
Polon 16:22, 25 kwi 2025

U Ciebie to nudy nie ma, jak nie pomidory, to truskawki z beczki . Moje pomidory wysiane pod koniec marca wielkości Twoich, ciekawe jakie będą plony. Podlewałam bakteriami z Twojej polecajki i raz herbatą z pokrzywy zgodnie ze sposobem Hani-Gruszki. Liczę na sukces
Szklarnia zorganizowana bardzo pomysłowo, a plony bardzo cieszą
Makao 20:55, 25 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

A wiesz może jak się nazywa? U nas w lesie to chyba się nie może udać, ale przynajmniej w donicy na tarasie chciałabym dla synka zasadzić chociaż symboliczne trzy krzaczki, żeby mógł doświadczyć tego, jak owoce powstają i dojrzewają ☺️

Ta co nam wychodzi i smakuje to Cristina.
Makao 20:55, 25 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)

Ale będzie piękny lauropłot

Co ile posadzone?

Co 50 cm.
Makao 20:59, 25 kwi 2025

Kasya napisał(a)
A co przed nimi ?

Przed nimi już rosną cieniolubne bo tam mam hostowisko ale dopiero kły wyszły. Są też rodgersje i miskanty Variegata ale to wszystko w tej chwili są nie widoczne. No o wszędzie na rabatach kory brak bo wszystko było przekopywane z obornikiem.