Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

NowaKiKi 11:13, 02 lip 2023

Docelowo ma być srednio gęsto ale na razie sadze oszczednie, żeby za te parę lat nie mieć tam za dużo.
Ciekawi mnie efekt tych paproci, te jedna maja mieć wysokisc do 120 cm.
Zawsze mozna dosadzic.
Na jesien bede tam też przesadzać dwa rododendrony, turzyca palmowe i hakonki gdzieś koło brzozy.
Ja zazwyczaj sądzę na mijanke, wydaje mi się bardziej naturalistycznie
Marcin89 11:19, 02 lip 2023

NowaKiKi napisał(a)
Docelowo ma być srednio gęsto ale na razie sadze oszczednie, żeby za te parę lat nie mieć tam za dużo.
Ciekawi mnie efekt tych paproci, te jedna maja mieć wysokisc do 120 cm.
Zawsze mozna dosadzic.
Na jesien bede tam też przesadzać dwa rododendrony, turzyca palmowe i hakonki gdzieś koło brzozy.
Ja zazwyczaj sądzę na mijanke, wydaje mi się bardziej naturalistycznie
To jakieś paprocie giganty chyba
Przy takiej wysokości będą szerokie i chyba są zbyt blisko siebie.
LIDKA 13:05, 02 lip 2023

Klaudia

Masz bardzo elegancko w przedogródku.

Lubie kamień w ogrodzie.
NowaKiKi 14:30, 02 lip 2023

LIDKA napisał(a)
Klaudia

Masz bardzo elegancko w przedogródku.

Lubie kamień w ogrodzie.

Dzieki Lidzia za miłe słowa a im więcej myślę to nie wiem co bym tam chciała posadzić. Ma być wlasnie tak nowoczesnie, elegancko, i żeby było ciekawie przez cały sezon, i chyba za duzo bym chciala im więcej myślę tym mniej wiem.

Zabieram się za zrobienie jakiegoś rzutu z wymiarami i wrzucenie tutaj, może dobre duszyczki by mi pomogły.
NowaKiKi 18:34, 07 lip 2023

Pierwszy ogórek !!!!
I juz widac pomidorki, kapusta pekińska juz gotowa, musze wymyślić co z takiej dużej zrobic

Marcin89 18:39, 07 lip 2023

O widzisz jak dobrze Ci idzie ogrodnictwo

Bierz się za rysunki i foty, bo ja czekam (powiedział ten co sam z projektem ruszyć nie może). Ale mam wymówkę: nie mam dobrej mapki ani zdjęcia z drona z aktualnym stanem działki. Więc wypada ręcznie rysować.
NowaKiKi 18:55, 07 lip 2023

No ja też nie mogę się wziasc za to. Mapy nie mam, z satelity na googlu w miejscu mijego domu mam pole a rysowanie w tym programie co dodawałam na początku to jest dramat. Jak byłam byłam ciąży to mialam czas i się bawiłam a teraz poprostu brakuje mi doby
Marcin89 21:53, 07 lip 2023

NowaKiKi napisał(a)
No ja też nie mogę się wziasc za to. Mapy nie mam, z satelity na googlu w miejscu mijego domu mam pole a rysowanie w tym programie co dodawałam na początku to jest dramat. Jak byłam byłam ciąży to mialam czas i się bawiłam a teraz poprostu brakuje mi doby
Nie ma to jak kartka papieru i ołówek.
Mary 22:24, 07 lip 2023

NowaKiKi napisał(a)

A z ortofotomapy
https://www.geoportal.gov.pl/dane/ortofotomapa#
NowaKiKi 23:01, 07 lip 2023

Tak na szybko co uidało mi sie zrobic.
Obiekt pracy:

Posadzona juz jest Brzoza pendula ( bedzie prowadzona na parasol - mąż musi zrobic stelaz dla niej) oraz 4 rozchodniki okazałe w kolorze jasnego różu.
Na innych rabatach do przesadzenia mam Rozplenice black beauty, 2 dosc duze sadzonki Hakonek Beni Kaze( docelowo zrobie z nich 4 sadzonki).
Poniżej plan tego co wiem gdzie chce umieści (albo mi sie wydaje ze wiem, ale Wy może wiecie lepiej )

jasno zielona planka z obręczą to Brzoza (planka to pien, obrecz to korona)
ciemno zielone plamki - rozchodniki okazałe
pomarańczowa - rozplenica black beauty
żółte - hakonki
niebieskie - kule z ciusu lub jakieś zimozielone krzewy formowane na kule - zastanawiam sie miedzy cisem a trzmielina - może jakies inne rady?
czarne - pokrywa od glownego zaworu wody - w pobliozu tego nic posadzone nie moze byc.

Ogólnie mam jeszcze z 6 sadzonek stipy i zastanawiam sie czy ich nie uzyc gdzies za rozchodnikami.

Co sadzicie? Co jeszcze byscie dodali