Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

Marcin89 08:08, 08 lip 2023

Rabata trudna do projektowania, bo widoczna co najmniej z 3 stron.

1. Powinna być najwyższa roślinność w środku, coraz niższa do brzegów.
To chyba tak mniej więcej by było. Brzoza, potem trawy i byliny.

2. Jaki na być styl? Jak minimalistyczny to też nie ma co tu upychać zbyt wiele roślin.

3. Nie widzę nic kwitnącego od wiosny do połowy lata. Rozchodniki jednak późno kwitną. A to jest front, tu ma się dziać od wiosny do jesieni.

4. Zimozielone kule to też mogą być thuje Danica, Hoseri lub Miriam. Ale też wypadało by ich trochę dołożyć, bo to front. Wiosną trawy ścięte, byliny jeszcze małe i będzie pusto.

5. Mnie zmienił się gust, już bym tu widział fajne obwódki, rzędy bylin. Bo jest dużo prostokątów, kątów prostych lub prawie prostych. Kiedyś bym pogrupował w plamy, a teraz mam inne spojrzenie. Pewnie też dzięki Ogrodowisku.

Może potem coś narysuję, ale mam trochę zajęć na dziś.
Rojodziejowa 13:29, 08 lip 2023

Marcin, dziś na insta taka piękna roleczka wyskoczyła

Żeby od wiosny było ładnie
To tak jak piszesz coś zimozielonego (albo kule, albo kostki/żywopłociki) i cebulowe, których nie trzeba wykopywać, czyli jakieś krokusiki, potem parę czosnków.
Marcin89 14:16, 08 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Marcin, dziś na insta taka piękna roleczka wyskoczyła

Żeby od wiosny było ładnie
To tak jak piszesz coś zimozielonego (albo kule, albo kostki/żywopłociki) i cebulowe, których nie trzeba wykopywać, czyli jakieś krokusiki, potem parę czosnków.
Naprawdę ładna rabatka
NowaKiKi 14:56, 08 lip 2023

Piękna ta rabatka! O szalwi caradona myslalam, seslerie jesienna mam na innej rabacie i sądzę że na jesieni mozna bedzie ja podzielić.
Co do cebulowych, to bardziej tulipany czy czosnki ozdobne?

Dzieki Asia za linka, właśnie pooglądałam tam i ne filmiki i znalazłam połączenie rozchodnika i stipy i już jestem przekonana że ja tam dodam, przed nimi dam niska szalwie.
Zastanawiam się też zeby dać berberys jakies małe, bo one chyba szybko startują, choć mogę się mylić
Marcin89 15:02, 08 lip 2023

I tulipany i czosnki. Zobaczysz co się lepiej sprawdzi. Ten rok był ciężki dla tulipanów. Ale i tak mają swój urok
Judith 15:24, 08 lip 2023

Jesli ma ti być rabata minimalistyczna to ograniczona liczba gatunków. Proponuje żelazny zestaw: kulki cisowe, seslerie (są zielone właściwie cały rok) i rozchodniki o bordowych łodygach. Wiosną cebulowe, latem coś dla koloru zanim zakwitną rozchodniki (jarzmianki?).
Wiolka5_7 19:37, 08 lip 2023

NowaKiKi napisał(a)
Piękna ta rabatka! O szalwi caradona myslalam, seslerie jesienna mam na innej rabacie i sądzę że na jesieni mozna bedzie ja podzielić.
Co do cebulowych, to bardziej tulipany czy czosnki ozdobne?

Dzieki Asia za linka, właśnie pooglądałam tam i ne filmiki i znalazłam połączenie rozchodnika i stipy i już jestem przekonana że ja tam dodam, przed nimi dam niska szalwie.
Zastanawiam się też zeby dać berberys jakies małe, bo one chyba szybko startują, choć mogę się mylić

Nie wiem czy wszystko wejdzie na tą rabatę ?

Miałam stipę w kamieniu i wywaliłam po roku ,jak miałam pełno siewek w nim.Po drugie stipa to nie jest pewna trawa. Może po zimie nie odbić ,albo odbić słabo. Lepiej posadź żelazną seslerię. Szybko rusza ,więc na front super.
NowaKiKi 22:13, 08 lip 2023

Rozumiem ze seslerie posadzić w okolicy rozchodnika.
Macie jakies doskonaly przepis jak?
Rozchodnik - o zielony łodygach- jest posadzonay na mijanke w dwóch rzedach, jak w takim przypadku posadzić seslerie, pomiędzy, bardziej z przodu?

Mam podobny zestaw ma innej rabacie ale z sesleria Hoffmana i w dalszym ciągu sesleria góruje nad rochodnikiem, jutro wrzuce foto
Marcin89 10:03, 09 lip 2023

Hej, jednak narysowałem. Wybacz za jakość, ale w telefonie tylko tak mogę

Chodziło mi o to, że ten pierwszy fragment zrobić w szachownicę (trawa i bylina, np. sesleria z szałwią lub ostnica z szałwią) + cebulowe np. tulipany lub krokusy. Dalej cały rząd rozchodnika różowego, dalej trawa wyższa, np. miskant, ale mogą być te co masz. Pomiędzy rozchodnikami i trawami mogą być fioletowe czosnki.

Oczywiście rozstaw i ilość sztuk musisz sobie przeliczyć. Według mnie z tyłu 3 duże trawy robią robotę. Ewentualnie 5 średnich.
LIDKA 10:15, 09 lip 2023

Na te rabatę to z wysokich traw trzcinnik się nada bo szybko rusza.
te kamyki dają dużo elegancji.

Seslerie dziel już i podlewaj. moje dzielone ze 4 tyg temu żyją. podlewam solidnie co kilka dni. za rok już będą ładne.