Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

MartaCho 09:37, 09 cze 2023

NowaKiKi napisał(a)
No właśnie nie mam. Mam małą działkę i na około sasiedzi a to podobno śmierdzi.
Mam jeszcze skorupki jajek, zastanawiam się nad zmieleniem ich i dodawaniu do podlewania, praktykowal ktos tak z Was?

Gnojówkę mam w wiaderku po farbie- z pokrywką. Nic nie czuć, a przy podlewaniu czuć ten smrodek tylko przez naprawdę krótką chwilę, więc polecam- nie ma się co tym zrażać.
Można też zakupić herbatę pokrzywową w zwykłym lub zielarskim sklepie- zaparzyć kilka torebek na raz i rozcieńczyć potem w konewce z wodą. Wersja bezzapachowa- nie tak skoncentrowana jak gnojówka, ale też działa.
Siostra polecała mi też zrobić rozczyn z drożdży i tym podlewać, ale jeszcze nie wypróbowałam- może dzisiaj się uda.
NowaKiKi 18:12, 09 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Klaudia, ja u Ciebie nie widzę problemu Chodziło o moje rozchodniki. Zaraz poszukam foto i wstawię u siebie.

Aaaaaaa, myslalam że Patrycja dostrzegła jasne liście na warzywach
NowaKiKi 18:38, 09 cze 2023

MartaCho napisał(a)

Gnojówkę mam w wiaderku po farbie- z pokrywką. Nic nie czuć, a przy podlewaniu czuć ten smrodek tylko przez naprawdę krótką chwilę, więc polecam- nie ma się co tym zrażać.
Można też zakupić herbatę pokrzywową w zwykłym lub zielarskim sklepie- zaparzyć kilka torebek na raz i rozcieńczyć potem w konewce z wodą. Wersja bezzapachowa- nie tak skoncentrowana jak gnojówka, ale też działa.
Siostra polecała mi też zrobić rozczyn z drożdży i tym podlewać, ale jeszcze nie wypróbowałam- może dzisiaj się uda.

Hmmm, to może spróbuję z herbata, bo właśnie przexzytalam ze Gnojówkę z pokrzywy robi się z młodych majowych pokrzyw.

Odnośnie drożdży to slyszalam ze robia oprysk z drożdży.
Marcin89 19:43, 09 cze 2023

NowaKiKi napisał(a)

Hmmm, to może spróbuję z herbata, bo właśnie przexzytalam ze Gnojówkę z pokrzywy robi się z młodych majowych pokrzyw.

Odnośnie drożdży to slyszalam ze robia oprysk z drożdży.

Ja zrobiłem wczoraj wieczorem, a rano był lekki deszczyk.. a potem to już dwie ulewy! Tu dobrze, że w końcu jakaś woda, a tu zaraz pomidory szlag trafi...
Pewnie mi zmyło te drożdże.
NowaKiKi 23:34, 10 cze 2023

Marcin, a masz proporcje na ten oprysk z drożdży?
Marcin89 08:52, 11 cze 2023

NowaKiKi napisał(a)
Marcin, a masz proporcje na ten oprysk z drożdży?
Taki po prostu z Internetu. 100 g świeżych drożdży piekarskich rozpuszczone w 10 l wody. Powinno przed użyciem godzinę postać.

Pisali też o dodatku mydła szarego chyba (dla lepszej przyczepności), ale nie dodawałem.

Lekka modyfikacja to rozpuszczenie drożdży w tłustym mleku (3,5%) i rozcieńczenie do 10 l wodą. Bo raczej nikt 10 l mleka nie daje
NowaKiKi 12:35, 13 cze 2023

Dzisiaj kupuje drożdże i jutro zrobie oprysk!

Z nowosci w ogrodzie: prezent urodzinowy od męża Brzoza pendula oraz szaleństwo zakupowe w szkółkach i przez internet: jodła, rozchodnik okazały, gaura, irgi, cyprysik groszkowy i barwinek większy.
Teraz tylko chwilą czasu i najprzyjemniejsza część, sadzenie!

anuska2507 12:49, 13 cze 2023

Noo jakie zakupy
Ja Ci jeszcze napiszę, że nie ma co się bać tej gnojówki z pokrzywy. Faktycznie śmierdzi jak się rozlewa i lepiej to robić w rękawiczkach, ale nie jest to jakiś długotrwały zapach. Dla mnie gorzej śmierdziała mikstura z czosnku na pomidory Ja trzymam gnojówki w zamkniętych beczkach (wrzucę u siebie zdjęcie).
Patrycja_KG_Lu 18:39, 13 cze 2023

Chyba mnie coś ominęło, bo widzę też, że oprócz roślin jest misa, ścieżka już ułożona i wysypana kamieniem. Postępy fajnie.
NowaKiKi 08:40, 14 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Chyba mnie coś ominęło, bo widzę też, że oprócz roślin jest misa, ścieżka już ułożona i wysypana kamieniem. Postępy fajnie.

No tak, zapomnialam o tym. Mąż dokonczyl ścieżkę, wysypana jest ciemnym kamieniem. Zostaje sadzenie roślin i zamówienie jasnego kamienia na rabaty bo nam zabrakło. Widać nawet konstrukcje domku dla dzieci, który buduje mój mąż od podstaw.
Misa pożyczona od sąsiadów, do przetestowania i spalenia drewna z palet Bedziemy taka kupować, a musimy miejsce gdzieś przygotować, bo podczas ogniska niestety trawa ucierpiała.

Musze dokończyć rabaty, ale szczerze nie mam pomyslu na nie.
Przygotuję jakis rzut z góry z wymiarami i wrzucę, może ktoś cos doradzi i moze cos wymysle.

Aktualnie większość roślin kupiłam na skarpe, początek skarpy jest dość stromy i później łagodnieje ona, navtek stronę części mi być posadzona irga plozaca bo umacnia skarpe, ale aktualnie zastanawiam się nad połączeniem irgi i suchodrzewu chińskiego, co sadzicie?