Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 19:22, 03 kwi 2025

Bergenia szykuje się do kwitnienia.

Tak samo wszystkie lilaki. W tym sezonie będzie szał!

Tak samo mocno zapączkowane są Palibiny.

Tylko wiśnia Kiku Shidare mnie martwi, bo wygląda, jakby puszczała same liście...
MagdaLenka 19:25, 03 kwi 2025

Świdośliwa będzie cała obsypana kwieciem...

Podobnie śliwy Pissardii.

Tulipany tuż tuż...

MagdaLenka 19:27, 03 kwi 2025

W warzywniku rzodkiewka zapowiada się obiecująco.

Rukolę można już żreć.

Tak samo jarmuż.

I pory, które były zostawione na zimę w ziemi i ruszyły dalej.
MagdaLenka 19:29, 03 kwi 2025

Wychylają się piwonie.

Rozchodniki.

Bergenie.

Bodziszki już szaleją.
MagdaLenka 19:32, 03 kwi 2025

Na rabacie tarasowej też wszystko ruszyło. Tulipany i żonkile wyszły wszystkie, szczęśliwie nic ich nie zeżarło (to ewidentnie zasługa kota - widziałam, jak rozprawiła się z intruzem).

Makao 20:10, 03 kwi 2025

Rzodkiewki jak ta lala ładnie wygląda. Moje jeszcze małe są ale u mnie to nie wiadomo czy się udadzą bo coś nie mam ręki do nich.

Jarmuż też piękny. Wysiewany w tym roku czy został po poprzednim sezonie?

Magnolia jak mała to możesz spróbować okryć podwójną agrowłókniną na te przymrozki. Moja już większa jest ale sama się nad tym zastanawiam. Chociaż narzucić

Polon 20:35, 03 kwi 2025

Fajny warzywnik
Nie wiedziałam, że pory po zimie dalej rosną, muszę zapamiętać, bo pory miałam ze dwa razy i pasowało mi bardzo to, że były pod ręką. Wiosną już wykopywałam - niepotrzebnie.
Kiedy siałaś rzodkiewkę, że już taka grubaśna?

Kot widać dalej patroluje teren , pozazdrościć
Gruszka_na_w... 20:58, 03 kwi 2025

Polon napisał(a)

Nie wiedziałam, że pory po zimie dalej rosną, muszę zapamiętać, bo pory miałam ze dwa razy i pasowało mi bardzo to, że były pod ręką. Wiosną już wykopywałam - niepotrzebnie.

Pory niestety są rośliną jednoroczną. Sadzimy/siejemy je w gruncie wiosną. Odmiany letnie można zbierać już od końca lipca (takie jeszcze chudzinki), a odmiany zimowe są zjadliwe do początków wiosny w następnym sezonie. Początek kwietnia to ostatnie dni, kiedy taki por jest zjadliwy. Za chwilę zacznie wytwarzać się pęd kwiatowy. Por kwitnie podobnie do cebuli i ozdobnych czosnków w formie kuli na sztywnej łodydze. To, co jest w porze najsmaczniejsze, czyli biała i jasnozielona część zaczyna się w kwietniu robić łykowata, drewnieje, a często też wygniwa.
Swoje zimowe pory w marcu wykopałam z grządek, żeby zwolnić miejsce na nowe wysiewy. Zadołowałam je w w 3 dołkach. Nie są już takie sztywne jak w styczniu i lutym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Polon 21:06, 03 kwi 2025

Czyli jednak dobrze, że wykopywałam
Dziękuję Haniu za naprowadzenie na właściwą drogę .
MagdaLenka 21:31, 03 kwi 2025

Makao napisał(a)
Rzodkiewki jak ta lala ładnie wygląda. Moje jeszcze małe są ale u mnie to nie wiadomo czy się udadzą bo coś nie mam ręki do nich.

Jarmuż też piękny. Wysiewany w tym roku czy został po poprzednim sezonie?

Magnolia jak mała to możesz spróbować okryć podwójną agrowłókniną na te przymrozki. Moja już większa jest ale sama się nad tym zastanawiam. Chociaż narzucić

Rzodkiewki wysiałam z miesiac temu. Są w szklarni.

Jarmuż zeszłoroczny. Też przesiedział na grządce całą zimę.

Co do okrywania magnolii to muszę zastanowić się, czy dam radę zwalczyć własne lenistwo. Chyba dla kwitnienia opłaca się trochę postarać.