Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

Dorota321 22:13, 23 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

A tu eksperyment. Próbuję ukorzenić róże dla koleżanki.

Mnie udało się kilka patyków róż ukorzenić, ale tylko z tych uciętych we wrześniu.
MagdaLenka 22:22, 23 kwi 2025

Basen skończony.
Teraz muszę pokombinować jak ukryć bunkier...

LIDKA 22:35, 23 kwi 2025

A co jest w tym bunkrze? Bo pompe podejrzewam.

U nas pompa stoi sobie lużno, jest wielkości sporego wiadra. Basen obsadziłam miscantami z 3 stron a z jednej zostawiłam tzw plażę. Stawiamy tam leżaki.

Trawy zasłaniają fajnie ten basen.

Mrokasia ma ukryty w rabacie.

Co planujesz u Was?

anuska2507 23:10, 23 kwi 2025

Doczytałam, że szukasz pomysłu na "wyfikane" drzewo co masz na myśli? Ciekawy kolor liści? Kwiaty?
Pod względem liści jest dużo ciekawych klonów: Esk Sunset, Leopoldi, Brillantissimum. U mnie w podobnym punkcie widokowym mam klona Drummondii.
MagdaLenka 23:33, 23 kwi 2025

Lidka, w bunkrze jest pompa i filtr piaskowy. Zajmują niewiele miejsca, więc będę tam mogła coś przechowywać. Tylko muszę pomyśleć nad wygodnym dostępem.

Plan na rabatę basenowa jest taki:
- od strony drogi półkolisty żywopłocik z cisa mniej więcej na wysokość metra, na długości 1/4 obwodu basenu
- za żywopłocikiem wysokie krzewy (jest już kolkwicja, a co więcej, to jeszcze nie ustalone)
- po bokach żywopłpociku jakieś wyższe akcenty (morwa biała pendula, którą ostatnio kupiłam, może jakieś inne iglaki, miskanty), potem rośliny niższe
- przed żywopłocikiem niskie trawy i byliny (irysy syberyjskie lub liliowce, sesleria, bergenie, raczej niedużo gatunków)
- bunkier pewnie będzie schowany pod drewnianym podestem.
MagdaLenka 23:38, 23 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)
Doczytałam, że szukasz pomysłu na "wyfikane" drzewo co masz na myśli? Ciekawy kolor liści? Kwiaty?
Pod względem liści jest dużo ciekawych klonów: Esk Sunset, Leopoldi, Brillantissimum. U mnie w podobnym punkcie widokowym mam klona Drummondii.

Na razie zdecydowałam się na magnolię Genie. Rozważam też klony, zwłaszcza przebarwiające się jesienią na pomarańczowo-czerwony kolor. Być może nadawałaby się też choina kanadyjska w jakiejś niższej odmianie (np. Gentsch White), bo tam jest cień po południu.
sylwia_slomc... 14:48, 24 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Lidka, w bunkrze jest pompa i filtr piaskowy. Zajmują niewiele miejsca, więc będę tam mogła coś przechowywać. Tylko muszę pomyśleć nad wygodnym dostępem.

Plan na rabatę basenowa jest taki:
- od strony drogi półkolisty żywopłocik z cisa mniej więcej na wysokość metra, na długości 1/4 obwodu basenu
- za żywopłocikiem wysokie krzewy (jest już kolkwicja, a co więcej, to jeszcze nie ustalone)
- po bokach żywopłpociku jakieś wyższe akcenty (morwa biała pendula, którą ostatnio kupiłam, może jakieś inne iglaki, miskanty), potem rośliny niższe
- przed żywopłocikiem niskie trawy i byliny (irysy syberyjskie lub liliowce, sesleria, bergenie, raczej niedużo gatunków)
- bunkier pewnie będzie schowany pod drewnianym podestem.

Irysy syberyjskie nie są niskimi bylinami.... jak dla mnie. Liście sięgają do biodra i wyżej, kwiaty mają od pasa w górę w zależności od odmiany. Zastanawiam się jakie będzie dojście do cięcia tego żywopłotu z cisa jeśli obsadzony będzie dookoła, chyba, że coś źle zrozumiałam.
A i jeszcze w pobliżu basenu nie sadziłabym drzew bo liście i igły będą leciały do wody z wiatrem.
sylwia_slomc... 14:51, 24 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

Na razie zdecydowałam się na magnolię Genie. Rozważam też klony, zwłaszcza przebarwiające się jesienią na pomarańczowo-czerwony kolor. Być może nadawałaby się też choina kanadyjska w jakiejś niższej odmianie (np. Gentsch White), bo tam jest cień po południu.

Klony do ładnych przebarwień potrzebują sporo słońca, to tak z obserwacji własnych. Rośliny w cieniu nie łapią tak intensywnych barw.
sylwia_slomc... 14:52, 24 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Z kiepskich wiadomości jest jeszcze taka, że jakieś robactwo żre mi jodłę kalifornijską. Będę pryskać.

To mszyca.
sylwia_slomc... 14:53, 24 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Magda, właśnie nie mam pojęcia co mogło się stać z tulipanami. Nornic nie mamy, bo nasz kot jest bardzo łowny, a dodatkowo dokarmiamy inne okoliczne koty i one też u nas polują. Poza tym akurat w tym miejscu tulipany były posadzone w osłonkach.

Albo wygniły, albo złapały grzyba.