Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 12:02, 22 lip 2025

Monia81 napisał(a)
U mnie pomidorki w podobnej fazie, w szklarni busz mi się zrobił, bo za dużo krzaków nawtykałam, w przyszłym roku muszę ograniczyć odchwaszczanie perfekcyjne, coś tam będziesz sadzić, żeby ci zadarniło? Kocia rodzinka rozczulająca

Ja w tym roku sadziłam pomidory co pół metra i stwierdzam, że jest to wygodny odstęp. w zeszłym roku miałam co 30 cm i było za gęsto.
Jako zadarniacz planuję bodziszki albo śnieguliczkę. Jeszcze nie zdecydowałam.
MagdaLenka 12:06, 22 lip 2025

Polon napisał(a)
Mam wrażenie, że w tym roku pomidory u wszystkich wyjątkowo niecierpliwie wyczekiwane, chyba jednak są nieco później, niż zwykle.
W szklarni masz sterylnie, może kiedyś też zapanuję na wilkami w pomidorach, póki co rok w rok jakoś mi się wymykają
Kwitnące wszystko cieszy, no i kotki tak jak napisała Monika - bardzo rozczulające. Jakaś ta gromadka taka wyjątkowo “ciepła” mi się wydaje.
Odchwaszczania nieustająco współczuję

Szklarnia w wersji mikro (1,8x2,5), więc nie ma problemu z odchwaszczaniem, poza tym wysypałam korą i chwastów prawie tam nie ma.
W zeszłym roku zaniedbałam wycinanie wilków i pomidory porosły tak, że nie dało się wejść do szklarni, dlatego w tym roku staram się dopilnować tematu.
MagdaLenka 12:09, 22 lip 2025

AgaBoso napisał(a)
Kraina coraz bardziej kolorowa, a jakie masz pomidory! Kociaki słodkie. ❤️
Jakim sposobem odchwaszczacie? Używacie wideł do podważania? Efekt niesamowity.

A mnie się zdaje, że ciągle za mało tego koloru... Większość rabat teraz jest zielona, z nielicznymi akcentami różu lub bieli.
Odchwaszczamy widłami, bo sporo perzu włazi nam z sąsiedniej działki. Dobrze, że Małżonek się udziela, bo sama chyba bym się poddała.
MagdaLenka 12:11, 22 lip 2025

Juzia napisał(a)
Piękny las jeżówek

A w szklarni masz niemożliwie idealnie

Jedyne ALE.... mało fot rabat

Juzia, to szklarnia w skali mikro, dlatego łatwo ją utrzymać w porządku.

A z tymi rabatami, to jakoś tak nie bardzo jest co focić, bo one nadal w większości puste...
DariaB 12:45, 22 lip 2025

Magda to Ty w tej lawendzie? Fajowa taka sesja. Ładnie ogród się zagęszcza, masz co robić. Ja mam pomidorki tylko w donicach i też coś dojrzeć nie mogą. Kocia rodzinka urocza, a ich mama to czyjaś kotka?
MagdaLenka 12:52, 22 lip 2025

DariaB napisał(a)
Magda to Ty w tej lawendzie? Fajowa taka sesja. Ładnie ogród się zagęszcza, masz co robić. Ja mam pomidorki tylko w donicach i też coś dojrzeć nie mogą. Kocia rodzinka urocza, a ich mama to czyjaś kotka?

To ja w tej lawendzie.

Kotka jest bezpańska i bardzo nieufna. Przebywa trochę u sąsiadów, a trochę u nas (mieszka na dworze). Nie daje się dotknąć, ale chętnie korzysta ze stołówki.
LIDKA 15:35, 22 lip 2025

Jeżówki śliczne.
Pod płotem to kawał dobrej roboty.

Moje donicowe pomidory pod chmurką diabli wezmą od deszczu.
AgaBoso 16:26, 22 lip 2025

MagdaLenka napisał(a)

A mnie się zdaje, że ciągle za mało tego koloru... Większość rabat teraz jest zielona, z nielicznymi akcentami różu lub bieli.
Odchwaszczamy widłami, bo sporo perzu włazi nam z sąsiedniej działki. Dobrze, że Małżonek się udziela, bo sama chyba bym się poddała.

Pewnie patrzymy z innej perspektywy, ja mam jeszcze mnie koloru to może dlatego widzę u Ciebie więcej.
Super, że działacie razem.
An_na 20:42, 22 lip 2025

Widoki miłe dla oka zwłaszcza to w lawendzie

Kocia rodzinka przeurocza i coraz większa
MagdaLenka 20:51, 22 lip 2025

An_na napisał(a)
Widoki miłe dla oka zwłaszcza to w lawendzie

Kocia rodzinka przeurocza i coraz większa

Właśnie trochę mnie martwi to powiększanie się kociej rodziny. Kombinuję, żeby wysterylizować Trójnogą. Chyba będzie potrzebna żywołapka...