Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 20:30, 26 paź 2025

olciamanolcia napisał(a)

Zawsze pisałam , że t- chuje to zło

U mnie było to samo pod grabami i w brzozowej

Ograniczyłam szoadlem korzenie i jest lepiej

Dziś kopałam w pasie Pissardi- same choinowe korzenie aż po trawnik

Posadziłam trzmielinę kompaktową w donicach- inaczej się nie da

Żurawki w tym miejscu także rosną w zadokowanych doniczkach

Justyna, dobry pomysł mi podsunęłaś. Myślę, że wyznaczanie granic szpadlem to dobra metoda nie tylko w ogrodnictwie.

Teraz przy tujach mam rośliny, które powinny znieść trudne warunki. Szałwia już jeden sezon tu rosła i radzi sobie świetnie. Tak samo tuje Danica. Palczatki lubią suche i ubogie stanowiska. Dzwonek też powinien dać radę. A gdyby nie, to będzie okazja do kolejnych tetrisów.
Marcin89 20:32, 26 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)

Marcin, wróciłam do aktywności fizycznej (zajęcia fitness) i od razu power ogrodniczy jest. Rzeczywiście dużo sprawniej mi idą prace. Może jeszcze kilka rzeczy uda się w tym sezonie zrobić na ostatnią chwilę. Między innymi tulipany.
To trzymam kciuki
MagdaLenka 20:32, 26 paź 2025

Dorota321 napisał(a)
Bardzo pracowitą masz jesień , tyle przeprowadzek roślinnych. Widzę, że masz bardzo szerokie rabaty, sporo miejsca na wymarzone roślinki.

Dorotko, miejsca faktycznie mam sporo. Cała działka ma 26 arów, wiec jest gdzie poszaleć. Czasem zdaje mi się, że ten areał mnie przerasta, ale z drugiej strony nie od razu Kraków zbudowano. Ogrodnictwo już nauczyło mnie cierpliwości i pokory.
MagdaLenka 20:37, 26 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
To trzymam kciuki

Dziękuję.
Wszystko zależy od pogody, bo chęci i możliwości są.
MagdaLenka 09:31, 28 paź 2025

Zaczynamy kostkę brukową przy basenie.

MagdaLenka 20:25, 09 lis 2025

Ostatnio niewiele już robię w ogrodzie, ale w piątek zabrałam się za usuwanie barwinka. Na szczęście nieduży kawałek, więc poszło sprawnie.
Przed:

Po:

W jego miejsce posadziłam bodziszek korzeniasty. Prawie nie widać go na zdjęciach.

Usunęłam też liście host i tego akurat żałuję, bo chroniło się pod nimi sporo żyjątek, które teraz muszą poszukać innego schronienia na zimę.

Po prawej worki z kompostowanym obornikiem końskim.
MagdaLenka 15:43, 16 lis 2025

Dzisiaj odrobinę popracowane.
Udało mi się (z dużą pomocą Małża) przesadzić wiśnię Kiku Shidare Zakura. Dostała własną rabatę. Póki co jest to rabata w skali mikro, ale będzie powiększona na wiosnę. Wokół bodziszek korzeniasty.

W miejsce po wiśni będzie jeszcze jedna hortensja Anabelle Strong, a dodatkowo 3 cisy Fastigiata Robusta bliżej frontu rabaty (tam, gdzie ledwo widoczne kostki brukowe pomiędzy turzycami).
Bodziszek pójdzie gdzie indziej.

Na rabacie platanowej udało się obsadzić kolejny fragment. 3 tuje Danica wśród seslerii.

MagdaLenka 15:44, 16 lis 2025

Poza tym różne późno-jesienne.

MagdaLenka 15:49, 16 lis 2025

A tu kwintesencja jesiennego klimatu.
Ichigo 21:28, 16 lis 2025

Listopadowo... Pogoda nie zachęca już do prac ogrodowych. Ja moje zakończyłam wczoraj. Teraz pozostaje czekać do wiosny.

Kotki przesłodkie. Z moimi jest tak samo - spanko i wylegiwanie w ciepełku. Najgorzej, że to zaraźliwe .