Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

ajka 19:09, 06 gru 2025

MagdaLenka napisał(a)

Aniu, masz rację.
Już zaczyna mi brakować miejsca, bo zaplanowałam ogród typowo ozdobny i rekreacyjny z mikro warzywnikiem. Tymczasem rolnictwo wciągnęło mnie bardzo i przydałoby mi się więcej miejsca na warzywnik z prawdziwego zdarzenia. Mam taki nieśmiały plan, żeby dokupić od sąsiadki pasek ziemi za płotem (około 6 arów) i tam urządzić część gospodarczą.

No proszę, to całkiem odwrotnie niż ja. Wciąż myślę nad likwidacją warzywniaka i skrzyń
mirkaka 17:42, 09 gru 2025

MagdaLenka napisał(a)

Aniu, masz rację.
Już zaczyna mi brakować miejsca, bo zaplanowałam ogród typowo ozdobny i rekreacyjny z mikro warzywnikiem. Tymczasem rolnictwo wciągnęło mnie bardzo i przydałoby mi się więcej miejsca na warzywnik z prawdziwego zdarzenia. Mam taki nieśmiały plan, żeby dokupić od sąsiadki pasek ziemi za płotem (około 6 arów) i tam urządzić część gospodarczą.

Ja też planowałam ogród głównie ozdobny, a ostatnio warzywniak też jest moim nowym fajnym zajęciem, wygospodarowałam bardzo nieregularny kawałek rabaty pod warzywa, żałuję że nie zaplanowałam go na etapie projektowania, no ale to było prawie 30 lat temu i nie było wtedy ogrodowiska
MagdaLenka 18:25, 09 gru 2025

Mirko, mnie warzywnik przekonał ostatecznie dopiero niedawno, kiedy moja córka (uczulona od zawsze na marchew) zjadła marchewkę mojej produkcji i okazało się, że nie ma żadnych dolegliwości. Obstawiam wobec tego, że alergenem są pestycydy i inny syf obecny w jedzeniu. Dlatego chciałabym produkować dla nas więcej żywności. Poza tym własne warzywka smakują wybornie.
mirkaka 19:47, 09 gru 2025

MagdaLenka napisał(a)
Mirko, mnie warzywnik przekonał ostatecznie dopiero niedawno, kiedy moja córka (uczulona od zawsze na marchew) zjadła marchewkę mojej produkcji i okazało się, że nie ma żadnych dolegliwości. Obstawiam wobec tego, że alergenem są pestycydy i inny syf obecny w jedzeniu. Dlatego chciałabym produkować dla nas więcej żywności. Poza tym własne warzywka smakują wybornie.

No to aż niewiarygodne, ech co my wszyscy jemy
Ja od dwóch lat staram się kupować marchew i buraki od gospodarza z certyfikatem eko. Ale nie starcza tego na całą zimę. Sama sieję marchew, ale to starcza tylko na trochę, niewiele tego mam. Trzeba byłoby mieć pole warzyw, a nie jedną rabatkę
Patrycja_KG_Lu 08:53, 10 gru 2025

Mi w tym roku nornica zjadła niemal całą podwyższoną skrzynie marchewek o wymiarach 5 x 1,2 m. Próbowałam naturalnych metod odstraszenia, ale nie zadziałały (kot koczujący nad wyjściem z tunelu, sierść psa do środka, olejki eteryczne, grzechoczące puszki po piwie na patykach).
MagdaLenka 15:12, 10 gru 2025

U mnie nornice nie dotarły do warzywnika, bo nie podchodzą pod sam dom. Ale w nowej części, którą być może dokupimy, trzeba będzie uzbroić się w siatkę przeciw gryzoniom. Poza tym damy znać kotom, że mają poszerzony rewir polowań.
mirkaka 15:55, 10 gru 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mi w tym roku nornica zjadła niemal całą podwyższoną skrzynie marchewek o wymiarach 5 x 1,2 m. Próbowałam naturalnych metod odstraszenia, ale nie zadziałały (kot koczujący nad wyjściem z tunelu, sierść psa do środka, olejki eteryczne, grzechoczące puszki po piwie na patykach).

Patrycja, nie kładliście siatki przeciw kretom i nornicom pod skrzynie warzywne?
Patrycja_KG_Lu 16:26, 10 gru 2025

mirkaka napisał(a)

Patrycja, nie kładliście siatki przeciw kretom i nornicom pod skrzynie warzywne?

Zapytałam męża przy budowie. Stwierdził, że niepotrzebna. Po czasie widać jak bardzo się pomylił.
MagdaLenka 13:18, 02 sty 2026

Zaczyna się oczarowy spektakl.

LIDKA 19:50, 02 sty 2026

Madzia zdrowia, pomyślności i zrealizowania planów ogrodowych w Nowym Roku, i wszystkich innych marzeń.