Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 18:11, 10 sty 2024

Jeszcze kilka różności. Pogoda udała się.

Żółwik ukośny i hakonechloa cudnie wyglądają na tle śniegu.
sylwia_slomc... 19:20, 10 sty 2024

Nie chcę Cię martwić, ale trzeba też patrzyć co się dzieje z pogodą bo kalendarz kalendarzem, a aura aurą. Przy dużych mrozach nie powinno się przeprowadzać cięć bo świeża rana łatwo przemarza i potem zaczynają się poważne problemy zdrowotne drzewa. Tak jak nie tnie się też gdy pada deszcz lub dopiero co padał i rośliny nie obeschły.
MagdaLenka 19:28, 10 sty 2024

To właśnie teraz jest dobry moment, bo największy mróz na razie za nami i idzie lekkie ocieplenie. Nadal będzie na minusie, ale tylko kilka stopni a nie kilkanaście (czy 20, jak zeszłej nocy).
Margerytka40 19:59, 10 sty 2024

Przeczytałam z grubsza wątek. Fajnie sobie radzisz i bardzo dużo pracy już zrobione. Przygotowanie gleby pełna profeska. Też mam glinę i chyba wolę już ją niż piasek. Chyba łatwiej sobie z nią poradzić, a już na pewno dłużej zatrzymuje wilgoć i wszelkie dane jej dobroci. Wpadnę czasem podejrzeć powstające rabaty
sylwia_slomc... 21:24, 10 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
To właśnie teraz jest dobry moment, bo największy mróz na razie za nami i idzie lekkie ocieplenie. Nadal będzie na minusie, ale tylko kilka stopni a nie kilkanaście (czy 20, jak zeszłej nocy).

Nie wiem ile u Was było, ale u nas dzisiaj cały dzień -12. Stąd moje obawy.
MagdaLenka 22:25, 10 sty 2024

Margerytka40 napisał(a)
Przeczytałam z grubsza wątek. Fajnie sobie radzisz i bardzo dużo pracy już zrobione. Przygotowanie gleby pełna profeska. Też mam glinę i chyba wolę już ją niż piasek. Chyba łatwiej sobie z nią poradzić, a już na pewno dłużej zatrzymuje wilgoć i wszelkie dane jej dobroci. Wpadnę czasem podejrzeć powstające rabaty

Witaj!
Bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś. Twój ogród jest jednym z moich ulubionych i trochę będę się na nim wzorować.
Glina jest bardzo wdzięcznym podłożem, gdy już się ją wzbogaci w różne dobroci. U mnie na razie najlepiej sprawdza się przekompostowany obornik koński.
MagdaLenka 22:26, 10 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie wiem ile u Was było, ale u nas dzisiaj cały dzień -12. Stąd moje obawy.

U nas dzisiaj tylko -5, w dodatku słonecznie i co najważniejsze - sucho.
Muszelka 22:31, 10 sty 2024

Przeważnie w styczniu przycinam kiwi i borówki. Ale w tym roku jeszcze o tym nie myślę.
Muszelka 22:34, 10 sty 2024

U nas też dzisiaj słonecznie i tylko -4°C, jednak do ok. 19 stycznia w prognozie codzienne opady deszczu lub śniegu.

Ale w różnych częściach Polski jest różna aura...
Ja nadal mam ogrodową labę
MagdaLenka 18:50, 11 sty 2024

Pod wpływem polecajki u Patrycji nabyłam i ja tę oto skarbnicę wiedzy...