Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Kordina 21:56, 07 gru 2023

Dzisiaj całkiem niechcący trafiłam na taki wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2729-ogrodek-z-widokiem-na-stodole-stajnie-wiate-z-maszynami-i-wychodek
i znajduję pewne podobieństwa znasz go? Przeglądam go sobie z przyjemnością
Darecka 06:05, 08 gru 2023

Hej Bożenko nie znam tego wątku, ale z wielką chęcią obejrzę: przeleciałam na szybko kilka stron i widzę, że jest stodoła, winobluszcz, doniczki z pniaczka, teściowie i pergola hahaha super dzięki za podesłanie
Rumianka 13:46, 09 gru 2023

Ja właśnie skończyłam czytać ten niezwykły wątek, gdzie ugrzęzłam na amen...Niesamowity ogród... Szkoda, że bez kontynuacji wątku...
Darecka 21:06, 09 gru 2023

Niestety nie udało mi się wygospodarować czasu, żeby zagłębić się w tą opowieść, mam ogromne tyły również w odwiedzaniu Waszych wątków, pocieszam się myślą, że już niedługo 9 dni wolnego- zacznę czytać Cherezińską i chociaż trochę nadrobić Ogrodowisko A tymczasem, korzystając z okazji, że mój chłopina bawi się na koncercie, wybrałam i skadrowałam fotki z 2022. Pozwólcie zatem, że zabiorę Was na chwilę do 2022
Darecka 21:14, 09 gru 2023

Pod koniec stycznia 2022 nasze życie wywróciło się do góry nogami za sprawą tego oto szczęścia- biedactwo przybłąkało się do znajomych, nie udało się odnaleźć właścicieli, a ponieważ jesienią ubiegłego roku odeszła nasza psinka Soniuta, nasz dom był pusty i smutny, aż do tego momentu Oto Dusia, zwana też przez nas Dupsikiem:

Takiego przytulasa jak ona jeszcze nigdy nie spotkałam wśród piesów i jak widać w okamgnieniu skradła nasze serca:

Darecka 21:21, 09 gru 2023

Houdini był z niej jednak przeokrutny, więc musieliśmy poczynić nieplanowane zabezpieczenia, na przykład dołożyć drewnianych paneli, bo przeskakiwała przez 1,5m płot bez problemu (wyszło to jednak naszemu ogrodowi na dobre , zyskał odświeżony look):

Nasz przeciskak dawał radę przejść nawet przez tak wąskie przęsła bramy, więc trzeba było tymczasowo wypełnić przestrzenie między prętami deseczkami, a później dospawać dodatkowe, czego się jednak nie robi dla naszego oczka w głowie

Darecka 21:27, 09 gru 2023

Przedwiośnie tego roku było wyjątkowo mokre, łąka nad stawem zamieniła się w jezioro:

Pod koniec lutego wypatrujemy już z utęsknieniem wiosny, każde, nawet najmniejsze ździebełko cieszy niezmiernie::

Mamy niecne plany wobec warzywnika, który jednak na razie wygląda niezbyt atrakcyjnie po przedłużającej się zimie:

Darecka 21:33, 09 gru 2023

04.03.2022
Szym bierze sobie wolne i z przywiezionych z zakładu desek montuje dla mnie podwyższone grządki w liczbie mnogiej- koniec ze skoliotycznymi rabatami

Tego dnia pracuję zdalnie, korci mnie bardzo, żeby iść i podziałać w ogrodzie razem z nim, ale pozostaje mi jedynie okazjonalne podglądactwo z salonu (no może z wyjątkiem 5 minutowej przerwy na dokumentację fotograficzną, tak na rozeznanie)

Darecka 21:39, 09 gru 2023

Z okna salonu dostrzegam też takiego skrzypka na dachu:

Mini skrzyneczki poskręcane:

I wypełnione ziemią z kompostownika- wymarzyłam sobie w tamtym roku mini farmę kwiatową, wobec tego 8 dużych i 4 małe podwyższone grządki POWINNY mi wystarczyć, prawda? Prawda?

Darecka 21:41, 09 gru 2023

W międzyczasie tatulek przywozi od siebie z firmy kilka betonowych bloczków imitujących deski, które wykorzystujemy jako ścieżkę wiodąca do przycupałki: