Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Muszelka 17:48, 06 gru 2023

Fotografie rzeczywiście piękne. Z profesjonalnej sesji.

Link wysłałam. Powodzenia
UrszulaB 17:58, 06 gru 2023

Bardzo Ci dziękuję!
Darecka 19:04, 06 gru 2023

Cześć Muszelko, nie musisz usuwać fotografii, fantastyczny pomysł na prezent! Ja też powiedziałam po ostatniej kilkumiesięcznej sesji z puzzlami, że to był pierwszy i ostatni raz, ale teraz obrazek wisi sobie w sypialni i jednak cieszy
sylwia_slomc... 21:51, 06 gru 2023

Darecka napisał(a)

Czytałam o tej strasznej katastrofie, która Was dotknęła w 2019 roku, jesteś dla mnie bohaterką, ja chyba bym się poddała... Mam nadzieję, że to była ostatnia tak przykra "niespodzianka" od losu. Trzymam mocno kciuki, aby Wasza perła koronna przetrwała, tyle serca i starań wobec jednej tylko roślinki, a tu całe hektary innych wspaniałości czekają i o nie też trzeba zadbać, podziwiam! Kiedyś bardzo chcieliśmy wprowadzić guncię (bardzo spodobało mi się to pieszczotliwe określenie ) do naszego ogrodu, ale chyba brakło by nam determinacji na jakimś etapie. Wolę jednak wzdychać do niej z daleka, podziwiając ją w ogrodach bardziej doświadczonych roślinkomaniaków

No niestety topiło nas przez trzy sezony z rzędu i to po kilka razy na sezon. Ostatnie dwa lata dało częściowo spokój, a częściowo pomogły poczynione zabezpieczenia
sylwia_slomc... 21:55, 06 gru 2023

MagdaLenka napisał(a)

Wiesz, ja miałam ogromnego farta (głupi ma zawsze szczęście), że trafiłam na ogrodowisko w odpowiedniej chwili. Gdyby nie to, że poczytałam artykuły Danusi o przygotowaniu gleby, to pewnie teraz męczyłabym się z gliną, w którą nie idzie wbić szpadla. Na przyszły sezon planuję nawożenie biohumusem, bo nie zdążyłam tego jeszcze zrobić. Podobno efekt próchnicotwórczy jest bardzo dobry, choć widoczny z opóźnieniem.
Ogród to nigdy nie jest dzieło skończone i według mnie to właśnie możliwość ciągłego eksperymentowania jest główną atrakcją ogrodowania.

Biohumusy super robotę robią, ja przez pierwsze trzy sezony podlewałam rośliny trzy razy w sezonie humusami Rośliny rosną aż miło
Muszelka 07:05, 07 gru 2023

Darecka napisał(a)
Cześć Muszelko, nie musisz usuwać fotografii, fantastyczny pomysł na prezent! Ja też powiedziałam po ostatniej kilkumiesięcznej sesji z puzzlami, że to był pierwszy i ostatni raz, ale teraz obrazek wisi sobie w sypialni i jednak cieszy

Dario, układanie puzzli z myślą, że obrazek będzie w przyszłości pełnił funkcję ozdobną, to nie byłaby dla mnie strata czasu. Wręcz przeciwnie - podobnie jak Ty dążyłabym do celu

W swojej wypowiedzi chodziło mi o układanie puzzli tylko dla samej przyjemności układania, relaksowania się podczas tej czynności itd. To z pewnością nie dla mnie 

Kiedyś miałam ucznia ze spektrum autyzmu, który posiadał fenomenalną umiejętność układania puzzli (bez wzoru). Czynność ta sprawiała mu ogromną radość i satysfakcję. Można więc było wykorzystywać ją w pracy terapeutycznej jako "nagrodę"
AgaBoso 10:06, 07 gru 2023

Muszelko kiedy odkryłam zainteresowanie ogrodem to też pomyślałam, że układanie puzzli przez całą zimę to strata czasu. Dodatkowo ciało cierpi jak tak się kilka godzin układa.
Będę pamiętać, że masz dobry kontakt do drukarni puzzli. Może kiedyś skorzystam.
Darecka 12:25, 07 gru 2023

Koniecznie muszę w takim razie zainwestować w biohumus, już znalazłam interesującą ofertę Dobrze mieć takich doradców
Darecka 12:31, 07 gru 2023

Muszelko, nie martw się, myślę że nikt nie zrozumiał opacznie Twojej wypowiedzi Każdy relaksuje się na swój własny sposób, czytając książki, leżąc na sofie, łamiąc plecy i głowę nad puzzlami, czy uprawiając biegi z taczką i szpadlem, fajnie że jest różnorodność, dzięki temu nie ma nudy
Muszelka 13:19, 07 gru 2023

Dokładnie, w różności siła i piękno