Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 08:59, 13 gru 2023

Eliso, odpowiedziałam Ci w Twoim wątku
Rumianka 11:28, 13 gru 2023

Dziękuję, dziękuję....
Darecka 07:10, 16 gru 2023

Dzień dobry bardzo! Pomyślności wszelakich moim ulubionym ogrodniczkom i ogrodnikom ślę z rana Ostatnio przerwałam odcinek w tak bezpardonowy sposób, czas tą niegodziwość naprawić Zacznijmy od małej dawki magii:
02.01.2022 za stodołą, przy brzozowym lasku, oczom naszym ukazał się taki oto obrazek (nigdy wcześniej i nigdy później, jak dotąd, tak duże stado złożone z samych rogaczy się u nas nie pojawiło, widok zapierał nam dech):

Darecka 07:14, 16 gru 2023

Ale do stycznia na razie wracać myślami więcej nie pragnę (brrrr!), wolę przeskoczyć do 29.05.2022, kiedy wszystko było piękne, soczyste i zielone:

Darecka 07:20, 16 gru 2023

W końcu posadziłam pod drzewami w sadzie trzymane zbyt długo w rozsadniku aksamitki, na razie wyglądają licho, ale później dadzą niezłe show, wybaczyły mi moją opieszałość

W skrzyniach powoli się zagęszcza:

Na łączce pierwsze maki i naparstnice zaczynają swój taniec przy muzyce i śpiewie wiatru:

Darecka 07:25, 16 gru 2023

Tworzę wybitne palisadowe zabezpieczenie, żeby chronić malutkie siewki floksów i szałwii przed jednym takim łapserdakiem:

Dokładnie tymże jegomościem, co to ryje w moich rabatach i korę przerzuca z zawziętością godną małego dzika Tutaj uchwycony prawie na gorącym uczynku:

Darecka 07:32, 16 gru 2023

Trochę więcej kolorków (nie patrzcie na oblepiony bobołakami kijek wspierający drzewka- właśnie na niego spojrzałyście, prawda? ):

Podarowany przez koleżankę orlik zaczyna pokazywac się od najlepszej strony:

Moja eks-różanka dereniówka też nabiera wiatru w żagle ( w tym roku ostatecznie przegnałam kostrzewę z tej rabaty i przesunęłam cyprysiki na przód, dając im trochę przestrzeni i oddechu):

Darecka 07:35, 16 gru 2023

W foliaku czeka na mnie jeszcze sporo rozsad, w tym werbeny patagońskie, które dosadzę pod kloniki dla jesiennego koloru:

"Wasza pomidorowość" w jeszcze zielonym wydaniu:

Darecka 07:40, 16 gru 2023

Nie samymi pomidorami wszak człek żyje (chociaż prawdopodobnie ja mogłabym ). Wymarzyłam sobie prywatną kwiaciarnię i oto jej zalążki oraz trochę warzywek, w tym buraczki na pyszny zakwasik, którym raczyliśmy się przez pół zimy:

Darecka 07:45, 16 gru 2023

Niskie skrzynki się sprawdzają, już niedługo wysiewana i trzymana pod lampami naparstnica pokaże, na co ją stać:

Pod cukiniowate dałam agrotkaninę, syzyfowe prace przy pieleniu to nie jest moje ulubione zajęcie Mamy w okolicy dużo czarnego bzu, uwielbiamy naleśniki z jego kwiatów, a już kwiatowy sok z cytrynką to czysta poezja