Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

antracyt 12:00, 10 gru 2023

Podobno jadalny, ale za ładny był i cięłam tylko na bukiety
Moim zdaniem dobrze jest mu pomóc i pal obwinąć sznurkiem. U mnie się ślizgał na początku.
UrszulaB 12:13, 10 gru 2023

Pięknie dziękuję za rady. Mój ci on w 2024
Darecka 12:18, 10 gru 2023

Super! Będziemy się w takim razie wymieniać doświadczeniami fasolnikowymi w następnym sezonie, tym razem już w czasie rzeczywistym Chińskiego już miałam kiedyś wcześniej, rósł dość wysoko i był smaczny, tylko kaprysił trochę przy kiełkowaniu Zuziu, dobrze że piszesz o swoich doświadczeniach z tym egipskim, bo tym bardziej utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że trzeba przyozdobić nim pergolę (miałam w planach zrobić to szpinakiem pnącym, ale skoro już mam fasolnika i taki on zacny, to zaufam przeznaczeniu ).
Darecka 12:24, 10 gru 2023

Kordina napisał(a)
Czasami Mikołaj musi zrobić jakąś niespodziankę, a nie tylko wypełniać życzenia
Mój w zeszłym roku miał mnie obdarować szczupłą sylwetką i grubym kontem bankowym i się pomylił, przestawił życzenia

Hahaha Bożenko, zmiotłaś mnie tym stwierdzeniem z planszy, urodzona z Ciebie standuperka

Kordina napisał(a)
W tym roku też zakupiłam nasionka fasolników dwóch

Team fasolnik się powiększa

Kordina napisał(a)
A cóż to za piękność? Cudowna jest i to spojrzenie

To nasz Dupsik, rzęsitka z niej niesamowita, takich rzęs i czarnych obwódek wokół oczu nie powstydziłaby się żadna lalka barbie Kochamy tego trzpiota niesamowicie, tą cechę widzę mamy wspólną z wieloma innymi forumowiczkami (Twoja psina też cecudna- też chyba rasowo jakiś "terrorek", u nas chyba miks Jack Russela szorstkowłosego z czymś niezidentyfikowanym ).

Kordina 13:06, 10 gru 2023

Tak, zapylał niezidentyfikowany obiekt latający
Rumianka 22:11, 10 gru 2023

Darecka napisał(a)

Takiego przytulasa jak ona jeszcze nigdy nie spotkałam wśród piesów i jak widać w okamgnieniu skradła nasze serca:

No nieee...jaka rozczulająca fotka...kruszynka w objęciach Macho...

Muszę przyznać, że masz "zielone łapki", czego dotkniesz, zieleni się i pięknie rośnie.
Ogród pięknieje z każdym miesiącem...bardzo fajnie się czyta o Waszych poczynaniach...czekam na dalszy ciąg... a skrzypek na dachu...rozbawił mnie.
sylwia_slomc... 21:47, 11 gru 2023

Bardzo mi się cały odcinek podobałChoć to dopiero połowa odcinka
Wigwam nad wodą super sprawa i intymnie się zrobiło
Co do fasolników w obecnym jeszcze swzonie miałam obadwa i o ile chiński strączki miał długie o tyle dość chude smakowo przypomina szparagówkę, ale uważam, że saksa mimo krótszych strączków tę bitwę wygrywa i nie potrzebuje podpory. Wygrywa smakowo, ilościowo i jakościowo - przynajmniej u mnie. Co do Egipskiego to się zakochałam i wcale nie w smaku bo nie spróbowałam , ale w wyglądzie i kolorze. Jest śliczny od pierwszych listków do pierwszych mrozów. Zarówno liście bordowe, jak kwiaty kolorowe do niesamowitych w kolorze strączków I kaprysił o wiele mniej niż chiński. Rosły pod chmurką, o wiele lepiej rósł Egipski.
Darecka 09:05, 12 gru 2023

O matizen noga, Eliso, pięknie dziękuję i kłaniam się w pas (razem z małżem i Dupsikiem) Mnie z kolei strasznie rozbawił opis pozbywania się drucianej muszli u Ciebie na początku wątku, musiałam przeczytać kilka razy i śmiałam się przeokropnie Podziwiam ile serca, pracy i (samo)zaparcia włożyliście w swój kawałek raju- własnoręcznie ukorzenianie bukszpany, ławeczki, altany, bujawki, powykręcane baliki i morze przepięknych roślin, miejsce na ognisko, fantastyczne falistości i generalnie przytulny, swojski klimat- to lubię!
Darecka 09:11, 12 gru 2023

HejSylwio, dziękuję za pochwały
Saksa to ta żółta fasolka szparagowa?
Jak dobrze, że się pomyliłam i zamówiłam egipskiego (zdradzę Wam w sekrecie, że robiąc porządek w pudle z nasionami odkryłam, że mam jeszcze połowę paczki tego chińskiego hihihi). A skoro o nasionach mowa, wyślij mi proszę Sylwio adres na priv- mama ma mi wydłubać trochę nasionek tego krokosza, mam nadzieję, że się nadadzą i coś z nich wyrośnie, bo tak jak pisałam, ścinane były całe łodygi z kwiatostanami czasem w jeszcze nie "dojrzałej" formie
Rumianka 09:41, 12 gru 2023

Darecka napisał(a)
O matizen noga, Eliso, pięknie dziękuję i kłaniam się w pas (razem z małżem i Dupsikiem) Mnie z kolei strasznie rozbawił opis pozbywania się drucianej muszli u Ciebie na początku wątku, musiałam przeczytać kilka razy i śmiałam się przeokropnie Podziwiam ile serca, pracy i (samo)zaparcia włożyliście w swój kawałek raju- własnoręcznie ukorzenianie bukszpany, ławeczki, altany, bujawki, powykręcane baliki i morze przepięknych roślin, miejsce na ognisko, fantastyczne falistości i generalnie przytulny, swojski klimat- to lubię!

Daria, ten Twój wpis tak mnie wzruszył, że aż skopiowałam go do swojego wątku...dla siebie,- na wszelki wypadek, gdyby mnie już nigdy nikt za nic nie pochwalił oraz na wypadek gdybym kiedyś straciła pamięć i nie wiedziała co miałam w ogrodzie - no i oczywiście - dla potomnych na pamiątkę... Dziękuję Ci ogromnie...