Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:29, 28 lip 2024

Nie wiem. Ale jak urosnie to powiem

Nasiona zbiore I sie podziele

A póki co zebralam kolejne jeżyny I robie dzem z 7kg bedzie

Alija 20:36, 28 lip 2024

Piękne zbiory jeżynowe, będzie smaczny dżemik. W ogóle to jakieś warzywne cuda pokazujesz.
Kontonaogrod 20:47, 28 lip 2024

Lubię siać coś co trudno w sklepie kupić

Ale okazuje się że ludzie chcą zwyczajne warzywa moje wyfikane cukinie kury jedzą

Zrobilam dzem z 2.5kg bo tyle mi weszło do najwiekszego garnka. I słoików mi zabraklo. I juz mi sie nie chce. Ciag dalszy jutro
Kontonaogrod 09:51, 29 lip 2024

Piszę dla potomnych

mam problem z sąsiadką. Nie lubi nas, bo wcześniej nasza działka stała pusta i miała gdzie wywalać obcięte resztki tui i śnieg zimą. A teraz nie może

Chcę uzbroić działkę ogrodową ("za nami", w stosunku do drogi). Woda jest na działce. Ale słup z prądem jest po drugiej stronie drogi, na działce tej felernej sąsiadki.
Przyłącze polegałoby na tym, że z wysięgnika stojącego na drodze Tauron wymienia wiszący tam kabel (nasze przyłącze), na grubszy. Tyle. Nikt nawet nie wchodzi na jej działkę, nie kopie, niczego nie niszczy. Ale nie. Nie zgodziła się - mimo moich próśb. Nie podpisze papierów. Sprawa ciągnie się 2gi rok już.

Istnieje jednak droga administracyjna - w przypadku takich sytuacji Starostwo Powiatowe ma prawo wpisać w księgi wieczyste działki ze słupem tauronu (należącej do felernej sąsiadki) służebność polegającą na prawie dostępu i przebudowy/rozbudowy sieci dla włodarza sieci/właściciela słupa. Ma się to zadziać do końca lipca. Trzymajcie kciuki.
Judith 10:04, 29 lip 2024

Słup na czyjejś działce bez prawa dostępu to patologia z dawnych lat. Bardzo dobrze, że wybrałaś drogę administracyjną.
Kontonaogrod 10:29, 29 lip 2024

Nie bardzo mam wyjście. Zrezygnować nie chcę bo będziemy ten bałagan tu sprzedawać - a brak zgody sąsiada to ukryta wada prawna działki - więc trzebaby nowego właściciela poinformować. Co wpłynęłoby na ich decyzję zakupową i cenę. Więc walczymy

Mam nadzieję uda się to załatwić w ten sposób
Juzia 11:53, 29 lip 2024

Co za ludzie... Nie bo nie.

Kontonaogrod 11:56, 29 lip 2024

Pewnie jakbym jej zaniosła kasę to by się zgodziła? Ale nie zamierzam.
sylwia_slomc... 14:05, 29 lip 2024

Sama sobie winna nie chciała po dobroci będzie miała wpisaną służebność na amen. Niektórzy nie myślą
Kontonaogrod 14:12, 29 lip 2024

Mam nadzieję tak to się odbędzie...

Poniedziałek, szalony dzień. Pół firmy na urlopie więc nie nadążam odbierać telefonów