Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 19:17, 30 mar 2025

Kontonaogrod 19:18, 30 mar 2025

UlaB 21:45, 30 mar 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Ula dzięki. Na działce już rośnie pewnie ze 40 sztuk. Pan Mirek gdzie sięgnął ramieniem koparki te wykopał i wszystko już posadzone na górce. Na jesień też parę ręcznie kopałam dzieliłam i sadziłam. Tu dostały wzdłuż domu , na dole gdzie koparka nie dojedzie i przy domu na zboczu gdzie pan Mirek nie sięgnął. Po wczorajszych gościach zostało może. 15 sztuk . Raczej już zostaną bo mi się zwyczajnie nie chce szarpać

Chodziło mi o te ścięte napisalas, ze jest góra do spalenia

Szał magnoliowy, a jesienią bedzie dyniowy
Kasya 21:52, 30 mar 2025

Czy derenie ivory halo maja intensywnie czerwone pedy ?
Masz moze fotki ?
Margo2 23:14, 30 mar 2025

Czy te magnolie zostają, czy też do przeniesienia?
Ty naprawę będziesz miała od razu urządzony cały ogród.
I jeszcze zapytam o warzywnik.
Będziesz sadziła na górce, czy jeszcze w starym?
Kontonaogrod 03:31, 31 mar 2025

Ula większość miskantowej słomy w wybiegu dla kur (prędzej czy później się rozpadnie) i w gabionach. Ale jest też góra pewnie dwuletnią jeśli nie trzyletnia na wierzchu piwniczki. I tej nic nie rusza. Jeże w niej zimują ale teraz chyba się już obudziły. Góry dobrze dwumetrowe. A że wypadałoby ogarnąć ogród to chciałabym je spalić…

Kasia bardziej czerwone są drewnie Sibiruca za to ivory halo są kompaktowe i po 5 latach bez cięcia ledwo dwumetrowe niemniej całkiem ładne. Z tym że variegate, a chyba nie jestem fanem tego rodzaju ulistnienia więc dereni w miały zostać na starej działce.

Gosią magnolie gwiaździste wykopiemy może nawet dziś bo są małe. Ta duża wielkokwiatowa zostaje bo jest za duża.

Warzywnik robię tu chodź nie wiem po co nie wiem w jakim tempie się ta działka sprzeda. Na górce mnie chwasty zjedzą myślę i na pierwszy ogień idzie słonecznik, dynie, cukinie, ogórki i czosnek Sloniowy. Cala reszta bedzie tutaj.
UlaB 07:31, 31 mar 2025

Juz rozumiem, myslalam ze to tegoroczne. Musze sobie zafundowac cos do rozdrabniania miskantów. Mam ich troche w domu i na dzialce. W domu rozkladam na zarosnietej dzialce za siatką - tez jeze są wdzięczne Kojarze, ze kilka osob pisalo ktore sprzęty dają radę, ale kto to byl juz gorzej. Poszukam.

A co do warzywnika tak - ja mam na dzialce i nie zarasta układam mate szkółkarską w miejscu gdzie planuje rabatę , potem używam kartonów, w których robie dziury na sadzonki.. To wystarsza zeby opanowac chwasty. Fakt, ze mnie mam tam marchewk. Piele tylko przy cebuli i salatach. Bywam tam raz na tydzień /dwa.
Kontonaogrod 07:57, 31 mar 2025

Zaorane mam z 500m2

Mam nadzieję znaleźć rolnika z obornikiem który by mi trochę przywiózł (ze 2-3 przyczepki). I Sasiad raz jeszcze to przejedzie i przebronuje

Nie wiem jak to ogarnę, kartony chyba już powinnam zbierać? Haha
Zobaczymy

Miłego dnia i tygodnia!
LIDKA 08:02, 31 mar 2025

dużo masz areału pod warzywa jak na jedną kobietę do obróbki. I pielęgnacji. Nawet jak na Twoją energie i pracowitość.

Ula u mnie było o rębaczkach do miskantów. Trzeba sie cofnąc troche.
UlaB 08:11, 31 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Ula u mnie było o rębaczkach do miskantów. Trzeba sie cofnąc troche.

O, dziękuję odwiedzę Cię zatem niedługo