Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 09:40, 06 kwi 2025

Nie było źle wszystko wygląda na żywe. Teraz jest zero stopni. W tunelu najniższa temperatura to 1,2 stopnia plus, igloo nadal ocieplone folia bąbelkową i tam plus trzy w nocy. Nie tak źle. Zwłaszcza że mogę ziemniaki tamże, w gruncie mają 5 cm jak dobrze pójdzie będą wczesne w czerwcu
Kontonaogrod 11:39, 06 kwi 2025

Godzinka w zimnie. Ale odrosty sumaka octowca na działce sąsiada usunięte. Wycięte, i tak od korzenia odbiją, ale może nie od razu?
Rozsypała też dolomit w warzywniku. Przeniosłam suche pędy czarnych malin ze stosu w wybiegu dla kur na miejsce do palenia. U kur ogniska nie zapalimy bo siatka nad nim by się stopiła.

Śnieg prószy. Heh

Ziemniaki w igloo

Kiwi w tunelu

Kontonaogrod 11:42, 06 kwi 2025

Kapustne do wysadzenia do gruntu, może w tygodniu jak nie będzie przymrozków w nocy

Cebula czerwona

Brzoskwinia kwitnie, pewnie z owoców nici

Kontonaogrod 11:43, 06 kwi 2025

Brunery do przeniesienia a już kwitną

I czosnek sloniowy. Chyba mu tu dobrze bo się rozsiewa

Kontonaogrod 11:47, 06 kwi 2025

No i Ciemierniki hihi

Kasya 16:29, 06 kwi 2025

Ziemniaki w iglo
I te lany ciemiernikow…..

Masz derenia milky way ? Szukam info jak szybko rosnie
Kontonaogrod 16:58, 06 kwi 2025

Mam. Mam nadzieję się przyjmie na nowej działce. Przesadzony na jesień.

Mam go trzeci rok, rośnie około pół metra rocznie. Inne mam wrażenie rosną nieco szybciej, najszybciej podstawowa odmianą derenia kousa chińska

Prócz lawendy i łatania dziur plan na weekend wykonany. Właśnie wykopałam taczkę chwastów z warzywnika. Kury się cieszą z zielonego a ja wygrabkowałam kawałek warzywnika i będę go mogła obsadzić cebulą dymką i obsiać. Koperek, sałata, zobaczymy co jeszcze. Ale chyba już nie dzisiaj bo piąta i zimno

UlaB 17:28, 06 kwi 2025

Kar, sprawdziłam tego ciemiernika ktory Ci sie podobał - to Ice N'Roses White. Drugi miał być w wersji Rose ale jest cały bordowy (foch).
Ja sie nie przejmuje wypadajacymi roslinami - muszą sobie radzić, na chuchanie nie mam czasu. Najwyzej bedzie miejsce na nowe chociaz nowy dereń juliusz i śś były duże i ładnie rozgałęzione, wiec troche by mi było żal. Ale na szczescie na działce wszystko żyje i coraz ładniej rusza. Najbardziej zszokowała mnie róża pnąca Excelsa rozpięta przy południowej ścianie domku - co najmniej 2-3 tygodnie do przodu wzgledem moich róż przy domu. Mogłaby przetrwać kolejne noce bo ją lubię i zapowiada sie spektakularne kwitnienie
Kontonaogrod 17:33, 06 kwi 2025

Jej! Super

Ice n roses white nie mam a był wczoraj w mojej szkółce. Ale wszystkie już były przekwitnięte więc nie wyglądały jakoś spektakularnie. Nie kupiłam żadnego. Może za miesiąc się tam przejadę i jak jeszcze będzie to kupię dzięki

Większość roślin przeżyje, są przystosowane do naszych wahań temperatur. Będzie dobrze, mam nadzieję.

Mróz trochę przypalił magnolie, ale reszta jest ok.

Jutro po pracy pojedziemy na górkę, m chce kosić ja będę podlewać. Może coś posadzę, wypielę, albo parę kamieni wrzucę na skarpę. Okaże się zależy jak będzie zimno i czy w pracy się nie przeczołgamy

UlaB 17:47, 06 kwi 2025

Wypatrzyłam pod tym ciemiernikiem siewki ale to ledwo liścienie, więc zanim by sie to nadało do wysylki to pewnie juz z 5 razy je kupisz? w kazdym razie jakby co to się rozsiał.

Tez dzisiaj stwierdziliśmy, ze na działce właściwie należałoby już kosić. Tylko ze na sporej części leżał śnieg