Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Wafel 06:07, 30 maj 2025

Powodzenia!
Kontonaogrod 07:59, 30 maj 2025

Dzięki, przyda się
Kontonaogrod 09:40, 30 maj 2025

Chcę kupić jeżynę bezkolcową odmiany "Sweet Royalla". Ktoś wie może gdzie zamówić poniżej 1000 sadzonek? Buahahaha

Karaka Black też chętnie kupię. Przytargałam jedną z Anglii ale nie przeżyła zimy - mogłam okryć
edi75 12:05, 30 maj 2025

Dawno nie zaglądałam ..wątek już opasły
Z twoim tempem nigdy nie nadrobię
Czy Ty już mieszkasz w nowym domu?
Kontonaogrod 12:15, 30 maj 2025

Skąd. Stan surowy plus póki co Garaż zawalony rolkami wełny skalnej (110 rolek) do ocieplenia dachu i stropu. Kupione płytki i kleje, czekam na Ukraińską ekipę żeby położyła płytki. Negocjuję z dostawcą pompy bo twierdzi że model który mi proponował był w promocji która się skończyła i teraz dorzuca mi kilka tysięcy złotych gdy ja chcę kupić pompę z oryginalnej oferty (niech mi ją gdzieś znajdzie dostępną jeszcze, albo sama poszukam).
W przyszłą niedzielę widzę się z gościem od solarów. Jak dostanę wypłatę zamawiam więcej klejów do płytek i kamienia i farbę do malowania ścian. Jak będą ocieplone sufity zamówię drewno do ich obłożenia i w okolicy Bożego Ciała mamy tydzień urlopu na malowanie. Od poniedziałku ma się zacząć kładzenie granitu/kostki dookoła domu.

Zapowiada się że będę miała przypływ gotówki więc nie kombinuję sama tylko zamówię sobie meble w zabudowie do kuchni, łazienek i szafę w wiatrołapie na wymiar. Tato jest emerytowanym stolarzem, rozrysowałby mi kuchnię, zamówiłabym elementy i złożyła we własnym zakresie, ale byśmy się z tym kopsali ze dwa tygodnie a i tak mamy co robić.

Dziś po pracy szybkie koszenie trawy przy domu i ewentualni kupujący - mam nadzieję będą chcieli coś podpisać, wtedy jutrzejszych odwołam... bez sensu mieć 2 rodziny myślące że kupią ten dom... mam im się kazać licytować? Kto pierwszy ten lepszy na to wygląda...
UlaB 15:25, 30 maj 2025

W niektórych krajach tak licytują

Powodzenia!
Kontonaogrod 15:27, 30 maj 2025

Wolę tych dzisiaj bo chcą kupić całość, tj. działkę z domem i działkę z ogrodem. A ci jutrzejsi sam dom. Nie spieszy mi się z działką ogrodową i w sumie mogłabym ją sobie zostawić, ale koszenie 2 ogrodów i chwasty już nas powoli wykańczają... lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu (i wizja sprzedaży drugiej działki kiedyś tam) - chyba?

dzięki!
UlaB 15:32, 30 maj 2025

lepsze jest to co Tobie bardziej odpowiada myślę, ze podobnie bym rozkminiała która opcja lepsza

ciekawa jestem ile wytrzymasz gdy skończysz ta budowę i sie przeprowadzisz
Kontonaogrod 15:34, 30 maj 2025

haha

Nie, no ta działka na górce jak mnie różnice poziomów nie wykończą to raczej docelowe są. Więcej ziemi fizycznie nie jestem w stanie obrobić. A na pewno nie sama (jakby co) i bez maszyn.

Ewentualnie na starość mogę uciec do domku w lesie w Borach Tucholskich, jak już nie dam rady uprawiać tego bałaganu. I wtedy pół roku (w ciągu naszej zimy), w południowo-wschodniej Azji. Choć jak już nie będę mieć siły ogarniać to czy na Azję będę mieć? Hmmmm

A jak się będę przeprowadzać to już bez roślin bo to kopanie i wożenie męczące jest. A w Borach Tucholskich piach klasy 5tej i 6tej nie ziemia więc nic nie będzie chciało rosnąć - więc git
Kasya 16:15, 30 maj 2025

Tą działkę na ktorej budujesz masz juz tak duzą ze ci wystarczy