Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 10:42, 11 cze 2025

Spasowałam na razie z piecem kaflowym. Chciałam piec z szamotu oklejony kaflami. Ale że mieszkamy pod Krakowem, to potrzebuję papier z Ekoprojektu że palenisko spełnia normy itp. Gość zmienił mi projekt pieca na gotowe żeliwne palenisko obudowane szamotem, ale tylko 1 warstwa, więc tyle co nic. I chce 27 tys zł. Za kominek oklejony jedną warstwą cegły szamotowej to kosmos nie cena. Najwyżej zrobimy zwykły kominek za 10-12 tys. z obudową. Ale może znajdę jeszcze kogoś - z czasem - kto to jakoś rozwiąże za normalniejszą cenę...
sylwia_slomc... 11:41, 11 cze 2025

Kontonaogrod napisał(a)
To dziewanna szkoda mi ją było wyrwać więc sobie rośnie

Jak nie zapomnisz zbierz z niej nasionka, chętnie sypnę w łące.
Kontonaogrod 11:43, 11 cze 2025

Dobrze
sylwia_slomc... 11:45, 11 cze 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Spasowałam na razie z piecem kaflowym. Chciałam piec z szamotu oklejony kaflami. Ale że mieszkamy pod Krakowem, to potrzebuję papier z Ekoprojektu że palenisko spełnia normy itp. Gość zmienił mi projekt pieca na gotowe żeliwne palenisko obudowane szamotem, ale tylko 1 warstwa, więc tyle co nic. I chce 27 tys zł. Za kominek oklejony jedną warstwą cegły szamotowej to kosmos nie cena. Najwyżej zrobimy zwykły kominek za 10-12 tys. z obudową. Ale może znajdę jeszcze kogoś - z czasem - kto to jakoś rozwiąże za normalniejszą cenę...

A nie szukałaś w takich gotowych kominkach wolnostojących szamotowych? Nie wiem jakie teraz ceny są, ale wzory piękne.
Kontonaogrod 11:47, 11 cze 2025

Chciałabym coś mocarnego, ma ważyć 600kg w oryginale i po napaleniu przez 2h ma oddawać ciepło przez kolejne 24h. Nic gotowego nie spełnia moich (wygórowanych) oczekiwań jak już się bawić to na poważnie

A jak nie znajdę to postawimy kuchnię kaflową, będzie 2w1 ale to już po odbiorze budynku / pozwoleniu na użytkowanie.
Kontonaogrod 13:14, 11 cze 2025

Te tygryski od Asi

Kasya 13:24, 11 cze 2025

No nie… u mnie zawsze ns koniec lipca
Inny klimat
Kontonaogrod 13:33, 11 cze 2025

Kasia to te sadzonki zimowane w domu. W kwietniu miały zawiązane owoce, dopiero teraz dojrzały. Straaaasznie wolno

Normalne tegoroczne sadzonki mają pierwsze owoce dopiero zawiązane, pomidory będą w lipcu. Większość dopiero kwitnie. Część nawet nie ruszyła i nadal ma 10-15cm tak że luz. Ale pierwsze pomidorki są miammniam więc nawet te kilka maluchów będzie zjedzona jeszcze dziś
sylwia_slomc... 13:45, 11 cze 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Chciałabym coś mocarnego, ma ważyć 600kg w oryginale i po napaleniu przez 2h ma oddawać ciepło przez kolejne 24h. Nic gotowego nie spełnia moich (wygórowanych) oczekiwań jak już się bawić to na poważnie

A jak nie znajdę to postawimy kuchnię kaflową, będzie 2w1 ale to już po odbiorze budynku / pozwoleniu na użytkowanie.

Myśmy kupili kozę żeliwna z funkcją gotowania i stoi bezpośrednio przy ścianie i kominie z cegły, mam nadzieję, że się będą te cegły nagrzewać i potem oddawać do wnętrza. Ale jeszcze odbiór komina nie zrobiony więc nie wypróbowane
Kontonaogrod 20:16, 11 cze 2025

Daj znać jak użytkowanie jak już uruchomicie proszę

Nawet rodki mają uszkodzone liście