Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 15:19, 01 sie 2025

Na nowej budowie wykonawca zażyczył sobie "wstępnego wytyczenia budynku". Geodeta, 300zł i będzie wiedział czy szopkę u sąsiada trzeba rozbierać, gdzie konkretnie budynek ma stanąć i ile ziemi trzeba będzie wywieźć. I czy fundamenty da się zrobić tak jak planował czy całość trzeba szalować i lać z gruszki.

Gość wykonuje już pierwsze prace, a ja umowy podpisywać nie zamierzam póki nie sprzedam domu tutaj. Bo jak coś nie wyjdzie to kolejny kredyt bym musiała brać a nawet nie wiem czy bym dostała

Słońce, piątek, dzięki bogu. Wprawdzie pracowity weekend się zapowiada ale przynajmniej nie będę pracować nad odciskami na tyłku tylko na dłoniach
Kontonaogrod 19:16, 01 sie 2025

Kontonaogrod 10:14, 02 sie 2025

To jest jeden krzak prowadzony na dwa pędy. Ma tyle pomidorów co cała reszta tunelu

kami 10:47, 02 sie 2025

Jesteś kolejną osobą co potwierdza, że Rosamunda ma więcej owoców niż pozostałe odmiany co na nich w części gron nie zawiązały się owoce.

Figa rośnie Ci na dworze czy w donicy?

Tempo fajne
Makao 12:28, 02 sie 2025

Czarny domek to i mi się marzy. Najlepiej obity dechami jak stodoła. I wielkie przeszklenia.

Zbiory masz mega obfite. U nas malin to tyle co kot napłakał od samego początku. Słabo owocują pomimo zakwaszania gleby bo u mnie wapienna.
Kontonaogrod 14:49, 02 sie 2025

W tym roku mam tylko Rosamunde. Ten krzak rośnie w wejściu, ma najwięcej słońca i najlepszy przewiew. Inne nie są takie ładne.

Generalnie trzeba dbać o ziemię w tunelu dosypywać kompostu co roku i usuwać zbędne liście. Rok temu już miałam chorobę w tunelu i było po pomidorach. W tym tfu tfu nadążam, ledwo ale całkiem dobrze

Figi mamy w gruncie przy tarasie. Były już wielkie ponad 3m ale dwa lata temu zmarzły do ziemi. Odbiły od korzeni i teraz odrastają. Mają ok 2 metry. Po gradzie w czerwcu niewiele fig zostało ale parę jest. Na nowej działce rośnie 6 nowych, mają metr z kawałkiem i owoce odmiana Brown Turkey

Czarna chałupkę sobie kiedyś strzelę. Mam w szufladzie projekt nieużywany który trzeba by wykorzystać. Tylko Działke potrzebuje haha będzie szósty dom

Maliny miałam czarne, teraz Jezyny się rozkręcają. Maliny czerwone letnie nie lubią zachwaszczenia i w większości padły na górce. Jesienne tam posadzę zamiast no jesiennym chwasty nie straszne. Tutaj jesienne zaczynają powoli choć po gradzie musiały odrosnąć więc będą później niż normalnie

Kontonaogrod 14:56, 02 sie 2025

Na parterze jutro chyba będziemy ściągać zabezpieczenia i sprzątać bo chyba po malowaniu biaaaaaało wszędzie

Na piętrze dziś M wypsikał 3,5 wiadra 9litrowe. Jeszcze 3 mamy w zapasie i pewnie będę musiała dokupić….

[img s ize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/261/2618021/original.jpeg[/img]

Kontonaogrod 15:00, 02 sie 2025

Ja sobie pieliłam ale głównie latałam se szmatą i kartonami żeby zabezpieczać płytki przed farbą

Tu odchwaszczane częściowo hosty, jeszcze ze 2h pewnie

Bakłażan

Fajrant na dziś. Młoda wraca z obozu, odbieram jej graty a ja sama 3h później po jeździe. W poniedziałek ma trzecie podejście do egzaminu… mogłaby zdać trzymajcie kciuki.
Architekta załatwiłam, napisze mi zgodę na dalszą adaptację projektu który adaptował a my z niego budujemy. Mój architekt musi poprawić parę rusunkow do odbioru domu.
Kontonaogrod 14:06, 03 sie 2025

Jej! Odzyskaliśmy parter i mój schowek pod schodami mogę wypełnić gratami powoli czyli zero pustych przejazdów i torby z Ikea te niebieskie będą w użyciu przeprowadzkowym

Pozbieraliśmy osłony podłóg i okien, odkurzyłam całość i wyszorowałam kropki białej farby tu i ówdzie. Wygląda prawie domowo

Przed

W trakcie

Po

Kontonaogrod 14:08, 03 sie 2025

Między garażem a kotłownią zamontowaliśmy drzwi

Więc trochę do przodu jutro ciąg dalszy

Sliwa japońska

Na jezowkach nasze Pszczoly