Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

LIDKA 20:29, 04 sie 2025

Super
W zasadzie można meble wstawiać
Kontonaogrod 20:56, 04 sie 2025

Będą za 2-3 tygodnie kuchnia i dwie szafy. A od dziś zaczęłam pakować i wozić graty już za momencik już niedługo i dobrze bo padamy na twarz, 8h pracy a potem 2-3h na górce

Ściskam!

Figa ma nowe zawiązki

Makao 08:35, 05 sie 2025

Tak jak mówisz tylko jeżdżąc nabiera się wprawy. Nie życzę Twojej takich przygód jakie miał mój syn (bo to syn taki szczęściarz). Na szczęście uczy się na błędach i teraz jeździ bardzo przepisowo i ostrożnie.

Kiedyś kupiłam figi na spróbowanie i absolutnie mi nie smakowały. Jałowe takie bez smaku. Może Twoje będą inne.
Kontonaogrod 09:21, 05 sie 2025

Najlepsze figi to takie dojrzewające w słońcu Grecji, Włoch, Albanii nawet. Tak dojrzałe że spadają z drzew. U nas niestety o takie trudno, w sklepie są takie przywożone stamtąd ale zrywane na etapie który pozwoli na transport i ekspozycję w sklepie.

Przy domu w Polsce też o takie trudno, ale w słonecznym "smażącym" się miejscu i wtedy gdy pękają i same spadają - to PRAWIE to samo. A przynajmniej całkiem blisko. Moim zdaniem warto, dlatego posadziłam 6 nowych fig na górce

Trzymam kciuki żeby dzieciaki nauczyły się bezwypadkowo, bo chwila nieuwagi i można zostać kaleką na całe życie albo i gorzej...

Wykopałam rano chrzan, w przerwie lunchowej będę zaprawiać ogórki

pan Mirek kopie pod szambo/zbiornik na deszczówkę na działce, będzie podłączał rynny. Wykopał też głębsze fundamenty pod szklarnię, Mateusz robi do nich szalunek. Mówi że niezła ściana fundamentowa jak w piwnicy nam wyjdzie niestety... i z 8m3 betonu bo przewyższenie w tym miejscu 1,2 metra żeby złapać poziom... heh
Kontonaogrod 10:44, 05 sie 2025

Chrzan z ogrodu

Ogórki

Kontonaogrod 10:57, 05 sie 2025

Kontonaogrod 12:45, 05 sie 2025

1,6kg z jednego krzewu jeszcze cztery do zebrania

Kontonaogrod 18:38, 05 sie 2025

Zapłaciłam dziś 2tys za koparkę która prawie nic nie zrobiła bo dostawa szamba opóźniła się o 4h
I potem 1300 zł za betony których chyba nie użyję. Jakaś masakra dziś

Grunt na froncie

Kontonaogrod 18:48, 05 sie 2025

Może jednak dopłacić i zrobić elewację szarą lub ciemnoszarą?

Polon 18:53, 05 sie 2025

A jaki szary i jaki ciemnoszary?

Jeśli szary taki szary, to wolałabym biały (czy jakiś inny w pobliżu białego)
A jak ciemny szary, to wizualizacja by się przydała, żeby zobaczyć jak się zgra z dachem, bramą, drzwiami i oknami

To z ostatniego zdjęcia to docelowy kolor?