Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Wafel 23:10, 05 lut 2026

Ale macie "złożony" ten wyjazd Wiecie co jeść, czy na ślepo zamawiacie? Są opisy dań po angielsku czy tłumaczycie sobie menu? Ja nie jestem fanką szeroko rozumianej kuchni azjatycykiej, ale to wasze jedzonko smakowicie wygląda
Kontonaogrod 05:04, 06 lut 2026

Uuu ja jestem fanką mam Anglika urodzonego w Singapurze w domu więc od 7 lat nawet młoda je wszystko

Pierwszy raz byłam z nią na Sri lance ale mieliśmy wynajęty dom więc gotowaliśmy sami. Potem miała z 8 lat jak wzięłam ją do Wietnamu, jadła frytki ryż i ogórki i to wszystko

Ale nie martw się jedzenie pod turystów też tu jest nie trzeba jeść na ulicy lokalnych dań. Można zjeść pizzę soaghetti steka czy cokolwiek chcesz. Jest McDonald’s kfc I burgerownie. Możesz omijać azjatycką kuchnię i nie umrzeć z głodu albo wynająć pokój z kuchnią i gotować samemu. Czajnik i lodówka w pokoju się przydaje bo owoce schowasz (ciepły arbuz czy melon nie jest smaczny). Herbatę czy kawę zrobisz jak Cię najdzie ochota bez poszukiwań kawiarni w okolicy czy o nieludzkiej porze

Zwykle wiem co chcemy jeść często są obrazki lub dania już przyrządzone więc nawet jak z komunikacją ciężko to paluchem się pokazuje co chcemy
Tym razem nawet nie mówię żeby nie było ostre bo nam w sumie wszystko jedno w Malezji nie jest tak ostro jak potrafi być w Tajlandii, a tu już wielu rzeczy spróbowałam więc mniej więcej wiem czego się spodziewać.
Nie tłumaczę, nie kupujemy internetu, korzystamy jak jesteśmy w hotelu. Na ulicy udajemy że to lata 90 te

Czy złożony? 3-4 dni w jednym miejscu zwykle mi wystarczy. I potem dalej. Zwykle 4 miejsca na jeden wyjazd. Jak się jest na własną rękę to można robić co się uważa bez dostosowywania się do grupy i przewodnika. Polecam

Na śniadanie roti czyli takie naleśniki oryginalnie z Indii, tu dla turystów je podają na słodko z różnymi owocami. Ja miałam dziś bananowy a młoda z ananasem. Każdy polany skondensowanym słodkim mlekiem kokosowym. Coś zimnego do popicia, ja mango zmiksowane z lodem, młoda bubble tea - mocną herbatę z kulkami z tapioki, z lodem. Koszt śniadanka 17 złotych . U nas się jednej kawy za to nie kupi…

Trzy dni plażowania i wracamy do Malezji na wyspę langkawi, do cywilizacji bo tu nawet dróg nie ma hihi
Bilety na prom powrotny kupione
Kontonaogrod 05:24, 06 lut 2026

Widok z chatki o poranku

Kontonaogrod 06:45, 06 lut 2026

Kontonaogrod 08:11, 06 lut 2026

Wafel 11:11, 06 lut 2026

Rajska plaża... Dobrze, że chociaż owocami można się żywić Ceny za jedzenie na mieście to bajka.
sylwia_slomc... 15:34, 06 lut 2026

Jaki piękny kolor wody i czyściusieńka
Kordina 16:41, 06 lut 2026

Ale fajnie tak sobie zimą na plaży poleżeć, albo pleckami w przejrzystej wodzie
Kontonaogrod 04:30, 07 lut 2026

Trzy dni jutro wracamy na langkawi do cywilizacji, woda już tam nie będzie przejrzysta niestety

Ale ten wyspiarski vibe…. Nie dla mnie. Za stara już jestem? Dzikie tłumy, wszystkie miejsca noclegowe na wyspie wynajęte. Głośna muzyka. Pierwszej nocy obudziły silniki Łodzi. Pewnie można się przyzwyczaić i skupiać tylko na przyjemnościach
Dziś okupujemy cień bo się wczoraj przysmażyłyśmy trochę…

W Tajlandii jestem czwarty raz i chyba w okolicy jest tu najtaniej (prócz Wietnamu może). I zastanawiam się która część na emeryturę wybrać. Jedno jest pewne - nie wyspy

Kontonaogrod 04:38, 07 lut 2026

A tymczasem dobczyce mają zalany strop