Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

tulucy 19:05, 04 maj 2026

Moja gdziekolwiek nie sprawdzała, na różnych kierunkach, wszędzie była geografia jako jeden z dodatkowych maturalnych. Młoda uznała, że nie będzie szaleć z ilością, pójdzie na jakość.
Kontonaogrod 19:27, 04 maj 2026

No i prawidłowo

Dodatkowych? Prócz jakich?

Z tego co wiem to u Młodej tylko biologia i chemia rozszerzone są brane pod uwagę (i matma rozszerzona ale jej nie rozszerzała)
tulucy 20:51, 04 maj 2026

Dodatkowych, poza obowiązkowymi.
Kontonaogrod 21:08, 04 maj 2026

Nawet nie wiedziałam że można pisać maturę z dodatkowych przedmiotów ech błogosławiona ignorancja

Jestem bardzo szczęśliwa jak niektórych spraw nie muszę dotykać bo ktoś inny to ogarnia (Młoda) choć wypadałoby choć z grubsza czuwać bo to jednak młode i głupie jest (coś jak ja, tyle że starsza

Namawiałam ją na geografię od podstawówki ale zupełnie jej to nie pociągało. Ja bym sobie takim geodetą została może teraz jakbym miała jeszcze raz wybierać
Monia81 07:36, 05 maj 2026

U Ciebie las piwoniowy zaczyna kwitnąć, no sztos u mnie niektóre dopiero wyłażą z ziemi, nocne przymrozki dały się im we znaki.
Kontonaogrod 08:09, 05 maj 2026

Monika jest mnóstwo odmian, wiele wczesnych i bardzo wczesnych. Standardowe piwonie są raczej z tych późniejszych. Gdyby kwitły dłużej to nie miałabym innych roślin rośliny prawie idealne, nic ich nie je, zaniedbane nadal rosną, można je przelać i przesuszyć, dzielić w złym terminie i mimo to nie zabić coś jak hosty tyle że do słońca

Cieszą mnie i to że w ogóle chcą rosnąć na tej suchej - w tej chwili - glinie, bez zajmowania się nimi żadnego.
Wypadałoby je - i wszystko inne - podlać, ale nie ma szans na hektarze, podlewam tylko świeżo posadzone a potem muszą sobie radzić.

Dziś kapusty i groszki na polu i praca, po 16 może coś jeszcze nawodnię.

Miłego dnia!
Kontonaogrod 13:33, 05 maj 2026

kami 13:46, 05 maj 2026

Ilość tego zielska do koszenia wydaje się ogromna

13 maja ma być w PL w okolicach 30stopni - jakby zimnych ogrodników nie będzie.
Wafel 13:53, 05 maj 2026

Te piwonie jak nie piwonie
Śliczniutki kolor

Mam nadzieję, że Młoda spełnieni swoje uczelniane marzenia

Nigdy nie zagłębiałam tematu oczek wodnych, bo nie mam ku temu warunków, ale się zastanawiam czy tam się jakoś wodę filtruje, oczyszcza, nie robi się z tego bagno?
Kontonaogrod 14:03, 05 maj 2026

Koszenie całości zajmuje M-owi około 8h, zwykle dzieli to sobie na 2-3 dni

Pogoda oszalała. Jak dla mnie mogłoby być chłodniej ale z deszczem. Jest strasznie sucho a wszystkiego nie damy rady podlewać.

Lubię niecodzienne rośliny, piwoniowe piwonie są w sklepie a pustych nie ma, nie są popularne, nie wiem dlaczego

Młoda - wychodzę z założenia że kto się ma tam dostać jak nie Ona Dzisiaj z matmy jest bardzo zadowolona, choć wczoraj wieczorem zaczęła świrować że może jednak powinna była cokolwiek powtarzać a nie iść z marszu...

Oczko - trzeba filtr, mamy prąd podciągnięty wreszcie więc to kolejny zakup będzie i może wtedy się glonów pozbędziemy. Póki co cieszy nas że ptaki, jaszczurki i owady są tam w dużych ilościach żeby się napić, a żaby i ropuchy się tam rozmnażają Ropuchy są pod ochroną w Polsce więc cieszy tym bardziej