Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:34, 07 maj 2026

haha
odpowiedź co do kosztu przyłącza:

Odpowiadając na złożone pismo, wyjaśniamy że wyliczona dla Pani opłata jest zgodna z ustalonymi zasadami opłat za przyłączenie podmiotów do sieci.

W przypadku, gdy długość przyłącza przekracza 200 metrów, od infrastruktury przyłączonej do sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV,

w takiej sytuacji, za każdy metr powyżej 200 metrów długości przyłącza pobierana jest dodatkowa opłata.

W Pani przypadku wstępna opłata za przyłączenie, oszacowana w momencie wydawania warunków przyłączenia wynosi:

12,5 kW x 59,36 zł/kW + (690 m – 200 m) x 43,73 zł/m = 22169,7 zł netto

Rozliczenie końcowe opłaty, zgodnie z propozycją umowy o przyłączenie, nastąpi po dokonaniu odbioru technicznego,

na podstawie rzeczywistej długości przyłącza, oraz po przeliczeniu opłaty według taryfy obowiązującej na dzień odbioru technicznego.

Czyli - generalnie - może być drożej
hahaha heh

Na pocieszenie - Młoda się cieszy bo ma na co czekać po maturach - lecimy na 4 dni do Ochrydy w Macedonii Północnej. Bilet powrotny 325 zł za osobę, nocleg - apartament na 3 osoby - 100zł za noc. Będzie fajnie, tam już prawdziwa wiosna początkiem czerwca jest, czereśnie może będą. I truskawki
Wafel 12:21, 07 maj 2026

Ciekawe miejsce na wycieczkę wyszukałaś, moja młoda - trochę starsza od twojej zachwyca się teraz Bałkanami, trochę ma teraz bliżej, bo stacjonuje w Chorwacji w ramach Erasmusa. Czas tam się trochę zatrzymał, zwolnił i poza sezonem zachwyca spokojem. Właśnie wróciła z Bośni, na co zwróciła uwagę?Na ludzką życzliwość, chęć pomocy,chęć opowiadania o historii własnego państwa, losów rodzin uwikłanych w wojnę.
Liczę na fotorelację
Kontonaogrod 12:27, 07 maj 2026

Ale super! Rewelacja

Zdjęcia pewnie wrzucę. W Albanii byłyśmy parę razy, raz w Czarnogórze, Macedonia jest blisko, ale jeszcze nas tam nie było. Pewnie będzie podobnie jak w regionie, ale zawsze inaczej niż w domu. Macedonia to nazwa regionu w Grecji i mieli spór, stąd Macedonia Północna (i jest git, na to wygląda

Nie wiem jak to działa ale w tej chwili wszędzie ludzie są milsi niż w Polsce. Polak Polakowi... Polakiem to co się ostatnio porobiło to jakaś masakra jest, serdecznych otwartych ludzi w okolicy nie ma praktycznie żadnych, chyba że starej daty. Ludzie 30-40-50 lat - zapomnij. Dziecko mi zawsze mówi że jestem "zbyt miła" i daję sobie wejść na głowę. To prawda, ale gdyby więcej ludzi takich było (nie że jestem ideałem, ale nikomu nigdy krzywdy nie zrobiłam, pomagam jak mogę)... to żyłoby nam się wszystkim lepiej - uważam.

Kontonaogrod 14:37, 07 maj 2026

Kontonaogrod 16:29, 07 maj 2026

Pan Mirek przywiózł koparkę, jutro przyjedzie walcem drogowym. Jego kuzyn przywiezie 2x20 ton klińca.

Wreszcie drogę będziemy mieć ubitą i uzupełniona

Pigwa

Taczka ma nowe kółko

Wafel 17:54, 07 maj 2026

Z tym byciem miłym dla siebie to racja. W ogóle ludzie się zrobili jacyś aspołeczni, a zwrócić komuś uwagę, to już jak wyciągnięcie noża, zero samokrytycyzmu i arogancja powszechna Tam gdzie ludzie skromniej żyją, jakoś bardziej się wspierają i potrafią cieszyć się małymi rzeczami. Też staram się być miła, ale chamstwo i prostackie zachowanie wyzwala we mnie najgorsze "demony"
Kontonaogrod 18:21, 07 maj 2026

Dokladnie! Ja uciekam, chowam głowę w piasek i się wyprowadzam (vide poprzednia sąsiadka ). Przeraża mnie jak można kogoś nienawidzić i prześladować za darmo, nic jej nie zrobiliśmy.
Raz jej m zwrócił uwagę że moze nie zgarniałaby swojego śniegu na naszą działkę - obraza majestatu bo całe życie tak robiła (kobieta po 70tce, Dzialka stała pusta i nagle ktoś zbudował dom i zamieszkał i ma swój śnieg heh).

Czy teraz - z nowymi właścicielami chałupki. Co to za ludzie są? Jakieś zasady, jakiś kręgosłup? Jeszcze żebym się czuła winna, żebym ich oszukała? To oni próbują zastraszyć mnie i wymusić kasę… przeraża mnie to, już teraz śpię bo nic innego nie wymyślę. Przeczytałam wszystko co znalazłam. Trzeba czekać i reagować na to co przyślą, i się bronić.
Nie ogarniam. Całe życie unikam konfliktów jak ognia, zawsze chciałam żeby wszyscy mnie lubili, choć generalnie zwykle byłam przezroczysta. A teraz nie dość że ktoś mnie nienawidzi to chce mnie wydoić? Nie mieści mi się to w głowie + będzie to trwało jeszcze 4.5 roku. Nie mogę się doczekać heh
Kontonaogrod 19:05, 07 maj 2026

Laurowiśnie po 8 zł
U sąsiada żyją, zobaczymy jak u nas będzie.

Pan Mirek mi usunie kamień i Wiorki i będę miała miejsce żeby sadzić (w weekend pewnie)

Wafel 19:17, 07 maj 2026

W mojej okolicy po tej zimie wszystkie laurowiśnie zrudziały i straszą...
Kontonaogrod 19:38, 07 maj 2026

Z moich 6 fig żyje 1
Okropna ta zima była

Zobaczymy jak kolejne