Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 18:51, 03 mar 2026

mrokasia napisał(a)
Ja wywalam kolejne 4 miskanty. Tak jak Lidka napisała - za dużo z nimi roboty. Posadzę wysokie molinie .

Praktyczna zamiana ja się traw nie pozbywam narazie, za to próbuję sobie ułatwić prace całoroczne i kombinuję z roślinami bardziej zadarniającymi. Mam swoje ogrodowe typy, jedyny problem jest taki że robię się monotematyczna- brunery, bergenie,bodziszki, żeleźniak ale to musiałby ocenić ktoś z zewnątrz czy u mnie zawiewa nudą
sylwia_slomc... 19:08, 03 mar 2026

U mnie za okrywowe pod drzewami robią miodunki, hosty, fiołki, a w jednym miejscu barwinek. Na trocinówkach mam podsadzone trzmielinami, irgami i hederą helix to się u mnie sprawdziło do tej pory, choć bluszcz już poszedł też w granicę za siatką, a barwinek zaczyna wychodzić na trawnik. Ale tu nie problem bo się kosi.
Ulina 19:44, 03 mar 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie za okrywowe pod drzewami robią miodunki, hosty, fiołki, a w jednym miejscu barwinek. Na trocinówkach mam podsadzone trzmielinami, irgami i hederą helix to się u mnie sprawdziło do tej pory, choć bluszcz już poszedł też w granicę za siatką, a barwinek zaczyna wychodzić na trawnik. Ale tu nie problem bo się kosi.

Z miodunkami u mnie wolno idzie, ale sadzę w różnych miejscach, z Twojej listy jeszcze trzmieliny się sprawdzają

Taka niespodzianka u mnie cebulka dymka z jesieni, zero okrycia, przetrwała mrozy, gołoledzie, szkoda że tylko 1szt.
I przebiśniegi cieszą dostałam ich dużo od sąsiadki, są w wielu miejscach posadzone, narazie pokazują fajne kępki.

Gosialuk 22:59, 03 mar 2026

No to podziałałaś. Ja już się nie mogę doczekać wyjazdu. A przebiśniegi uwielbiam.
Może z trawami jest trochę pracy wiosną, ale za to potem są bezobsługowe (prawie).
Ulina 18:14, 04 mar 2026

Gosialuk napisał(a)
No to podziałałaś. Ja już się nie mogę doczekać wyjazdu. A przebiśniegi uwielbiam.
Może z trawami jest trochę pracy wiosną, ale za to potem są bezobsługowe (prawie).

Ma być piękna sobota, będziesz zadowolona, ale pewnie na wszystko nie starczy czasu.
U siebie już wyplewiłam 3 wiadra podagrycznika, to była ostra walka.
Ulina 10:36, 08 mar 2026

Zakwitły u mnie takie iryski, od razu przeniosłam je blisko domu I tylko 1 fioletowy, muszę zmienić mu stanowisko

Kalina zaczyna, ale w tym roku ma mniej pąków kwiatowych, dużo pąków chyba liściowych. Ale najbardziej mnie cieszy ten ciemiernik, jestem nim zachwycona. Z domu widać te czubki seledynowe.
Basieksp 10:49, 08 mar 2026

No pięknie
Ulina 11:44, 08 mar 2026

Basieksp napisał(a)
No pięknie

Miło, że zaglądasz

Coś mi ta kalina Charles Lemont słabo przyrosła, może ma zbyt ciężkie warunki glebowe. Ale pracuję na tym cały czas.
Ulina 12:01, 08 mar 2026

W przeciwieństwie do wszystkich na O kompostuję wszystko na rabatach, kompostownik zlikwidowałam już dawno bo ładowanie ziemi do taczki było poza moim zasięgiem wiosennych możliwości. Z roku na rok trudna ziemia robi się lżejsza a plewieniec staje się przyjemnością

Wykorzystuję wszystkie odpady, ktore mi się nawiną pod rękę. A właśnie sąsiad ściął wczoraj dużego świerka, więc zabieram gałązki na swoje rabaty. Trochę pracy na świeżym powietrzu i będzie korzyść dla którejś rabatki....tylko którą wybrać

Jedyne mankamenty wiosenne są gdy dużo suchych traw się pałęta, zanim się nie uleżą na rabatkach i zostana przemieszane z ziemią przy plewieniu.
To pałętanie trochę denerwuje, ale po pierwszym koszeniu jest już fajnie. Kiedy pierwsze koszenie, u mnie zwykle było konieczne w marcu, może w tym tygodniu jeszcze nie będę straszyć sąsiadów kosiarką

Odpady, których nie kompostuję na rabatach: róże po cięciu i uciążliwe chwasty: podagrycznik, osty, itp. To idzie do utylizacji.
Basieksp 12:11, 08 mar 2026

Ta moja kalina też nie jest jakaś duża, ale w zeszłym roku trochę urosła. Pierwszy rok po posadzeniu, to stała w miejscu, myślę, że potrzebuje odrobinę czasu.