Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej.

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej.

LIDKA 02:24, 26 maj 2024

Tujki przesunełabym lekko do tyłu.
Bo jak hakone sie zadomowi to je nakryje a one wyłysieją. Nie lubią zasłaniania przez inne roślinki.

Hakone posadź na lekki zygzak.
A do tyłu daj jeden wyższy gatunek.
Hakone potrzebuje wilgoci a perowskia raczej nie.
Może szałwia caradonna pod płot.
Ona u Wioli wysoka na 1m.

Przetacznik mam dwarf blue. Piękny niebieski odcień fioletu. Ale on niski. Musiałabyś poszukać wyższego.
Moje już kwitną i tak bez cięcia do mrozów.

Ja bym tu sugerowała zamiast kulek cisa jakiegoś chudego na wykrzykniki. Fajnie by sterczał nad hakoną i miałabyś kontrast limonki ze śliczną głęboką zielenią. Posadziłabym tego cisa równo symetrycznie między trzmielinami. Cisy nie łysieją.

Tu chyba nie ma już miejsca na nic więcej.

Jutro Ci obfoce taki 4 letni cis i przetaczniki.
Mam je na bałaganiarskiej gęstej rabacie. Wczoraj domówiłam tej niebieskości.
SaskiaFarkas 09:43, 26 maj 2024

LIDKA napisał(a)
Tujki przesunełabym lekko do tyłu.
Bo jak hakone sie zadomowi to je nakryje a one wyłysieją. Nie lubią zasłaniania przez inne roślinki.

Hakone posadź na lekki zygzak.
A do tyłu daj jeden wyższy gatunek.
Hakone potrzebuje wilgoci a perowskia raczej nie.
Może szałwia caradonna pod płot.
Ona u Wioli wysoka na 1m.

Przetacznik mam dwarf blue. Piękny niebieski odcień fioletu. Ale on niski. Musiałabyś poszukać wyższego.
Moje już kwitną i tak bez cięcia do mrozów.

Ja bym tu sugerowała zamiast kulek cisa jakiegoś chudego na wykrzykniki. Fajnie by sterczał nad hakoną i miałabyś kontrast limonki ze śliczną głęboką zielenią. Posadziłabym tego cisa równo symetrycznie między trzmielinami. Cisy nie łysieją.

Tu chyba nie ma już miejsca na nic więcej.

Jutro Ci obfoce taki 4 letni cis i przetaczniki.
Mam je na bałaganiarskiej gęstej rabacie. Wczoraj domówiłam tej niebieskości.

Sugerujesz aby posadzić cisa kolumnowego między trzmieliny, czyli trzmielina jeden cis trzmielina jeden cis. Dobrze zrozumiałam?
Zastanawiam się co zrobić w takim razie już zakupionymi dwoma kulkami hoseri.
W zamyśle tujki chcę maksymalnie ciąć na 40-50 cm średnicy.
SaskiaFarkas 10:55, 26 maj 2024

A tu mój przetacznik. W tamtym roku malutkie kupiłam 3 szt.
Nie pamiętam jak się nazywał ale jest dość wysoki.

LIDKA 11:08, 26 maj 2024

Bardzo ładny ten przetacznik.

Jak masz insta to popatrz na ogród na zielonej trawce. Angelika ma tuje kuliste w przedogródku i one są z metrowe na wys i szer.

Sadź co masz. Ty tu rządzisz.

SaskiaFarkas 20:49, 26 maj 2024

LIDKA napisał(a)
Bardzo ładny ten przetacznik.

Jak masz insta to popatrz na ogród na zielonej trawce. Angelika ma tuje kuliste w przedogródku i one są z metrowe na wys i szer.

Sadź co masz. Ty tu rządzisz.

Oglądałam, prześliczny ogród.
Tuje posadziłam gdzie indziej, gdzie pierwotnie chciałam je posadzić. Na 100% będę je przycinać. Czytałam, że hoseri rośnie pomału i po 10 latach ma 40cm w obwodzie. Hakony All gold posadziłam na lekki zygzak jak radziłaś i dałam do półcienia. Trzmielinyę na pniu wykopałam co usycha, wymieniłam jej ziemię,glinę usunęłam na dłużej głębokości i wkopałam na nowo. Mam jeszcze do zagospodarowania 10 hakonek :/. Dam na rabatę gdzie jest cień.
SaskiaFarkas 12:14, 27 maj 2024

No i cudnie. Połowę z nowo posadzonych hakonek pies wygryzł
LIDKA 15:44, 27 maj 2024

A to menda....ale pewno i tak kochana

Może te trzmieline czymś na grzyba opryskaj. Opieka i podlewanie i może się ogarnie.
SaskiaFarkas 16:40, 27 maj 2024

LIDKA napisał(a)
A to menda....ale pewno i tak kochana

Może te trzmieline czymś na grzyba opryskaj. Opieka i podlewanie i może się ogarnie.

Właśnie dziś o tym pomyślałam, że zrobię jej oprysk na grzyba.
Przy mojej Nutelli niestety będę mieć straty. A już ładnie chodziła między krzaczkami. Ona lubi skubać trawę, więc ją wyskubała.
Póki co posadziłam tam gdzie półcień hakone. Coś mi z tą lekką mijankę nie wyszło ale to już zostawię.
Póki co szału nie ma a wygląda to tak.

Między trzmieliny przesadzę zdołowane kocimiętki z poniższej rabaty, bo na niej jest dużo cienia. Tam dam resztę hakonek.jeszcze nie wiem w jakiej konfiguracji.
Jak ktoś ma jakiś pomysł z chęcią go rozważę.
Marcin89 16:59, 27 maj 2024

Co ja widzę. Drzewko w rogu posadzone?
SaskiaFarkas 17:40, 27 maj 2024

Aaa no widzisz zapomniałam o tym napisać.
Posadziłam drzewo . To klon gold globe. Trochę ma przypalone liście od słońca bo w szkółce był na pełnym słońcu. Jeśli mu nie będzie w tym miejscu dobrze dam go do cienia ale to muszę zobaczyć w następnym sezonie.