Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej.

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej.

SaskiaFarkas 18:01, 03 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ja niezmiennie proponuję gdzieś zaburzyć rytmiczność i symetrię wszystkiego Ale obiecuję, że to ostatni raz Zaglądam i kibicuję, ale się nie odzywam, bo mamy kompletnie inne preferencje co do układania roślin na rabatach.

No właśnie Asiu też bym coś tutaj zaburzyła, dlatego pytam . Do dyspozycji mam 6 szt trawy rozplenicy, jeżówek też dużo( chyba z 8 szt,rozchodniki 5szt, mogę przerzucić przetaczniki 6szt oraz kocimiętki z 4sz. Może z jednej strony grupa rozchodników ( mam kolor biały), a po drugiej różowe jeżówki? Oczywiście nie wszystkie te rośliny muszą być na rabacie bo wiadomo miejsca mało, ale piszę co mam do dyspozycji .
Marcin89 21:41, 03 cze 2024

Według mnie jest zbyt wąsko na rozplenicę Hameln Gold. Hortensje i rozchodniki urosną i będą się stykać ze sobą. Mnie też uprzedzono, że te trawy mają spokojnie 70-100 cm średnicy. Gdzie w życiu bym tyle nie ocenił

Nie chcę mieszać, ale raczej za wąsko na to wszystko.
pestka56 21:42, 03 cze 2024

Ja miezmiennie wolę grupy, a nie 1x1 i bez symetrii.

A jaką odmianę masz piórkówki (rosplenicy), bo od tego wszystko zależy jeśli chodzi o miejsce. I jak ją chcesz sadzić – tak żeby każda kępa była dobrze widoczna, czy jako busz?

UPS, nie doczytałam o piórkówce. Już wiem, ale to co napisałam aktualne
pestka56 21:47, 03 cze 2024

'Hameln Gold' ma kępę liściową o wysokości do 50 cm, a więc zajmie jakieś 55-60 cm średnicy.
SaskiaFarkas 08:19, 04 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Według mnie jest zbyt wąsko na rozplenicę Hameln Gold. Hortensje i rozchodniki urosną i będą się stykać ze sobą. Mnie też uprzedzono, że te trawy mają spokojnie 70-100 cm średnicy. Gdzie w życiu bym tyle nie ocenił

Akurat jeśli chodzi o miejsce na trawę hameln gold i rozchodniki to myślę, że nie jest aż tak mało miejsca
. Rozchodnik ten co mam rośnie do 50cm szerokości a rozstawa póki co jest prawie co 90cm. Trawa jeśli byłaby pomiędzy na mijankę to też byłaby co 90cm przesunięta względem siebie a od rozchodników i hortensji 50cm. Może te ustawione jeżówki których jest zdecydowanie za dużo zaburzają perspektywę. Przypomnę, że wcześniej chciałam aby powstał szpaler. Teraz mi się odwidziało i chciałabym nasadzenia grupowe hehe. Kobieta zmienną jest
SaskiaFarkas 08:21, 04 cze 2024

Marcin89 napisał(a)

Akurat jeśli chodzi o miejsce na trawę hameln gold i rozchodniki to myślę, że nie jest aż tak mało miejsca
. Rozchodnik ten co mam rośnie do 50cm szerokości a rozstawa póki co jest prawie co 90cm. Trawa jeśli byłaby pomiędzy na mijankę to też byłaby co 90cm przesunięta względem siebie a od rozchodników i hortensji 50cm. Może te ustawione jeżówki których jest zdecydowanie za dużo zaburzają perspektywę. Przypomnę, że wcześniej chciałam aby powstał szpaler. Teraz mi się odwidziało i chciałabym nasadzenia grupowe hehe. Kobieta zmienną jest
SaskiaFarkas 08:30, 04 cze 2024

pestka56 napisał(a)
Ja miezmiennie wolę grupy, a nie 1x1 i bez symetrii.

A jaką odmianę masz piórkówki (rosplenicy), bo od tego wszystko zależy jeśli chodzi o miejsce. I jak ją chcesz sadzić – tak żeby każda kępa była dobrze widoczna, czy jako busz?

UPS, nie doczytałam o piórkówce. Już wiem, ale to co napisałam aktualne

Początkowo chciałam posadzić trawę jako szpaler pod nogami hortensji. No i jak tak te rozchodniki posadziłam stwierdziłam, że to nie to i muszę zaburzyć tą symetrię. Dlatego pomyślałam że lepsza byłaby grupa. Tworzenie rabaty niesymetrycznej a zarazem ładnie komponującej się to dla mnie wyższy level.
Odpowiadając na pytanie nie musi być każda kępa wyeksponowana.Chciałabym kontrolowany busz
pestka56 12:38, 04 cze 2024

To już masz odpowiedź Kontrolowany busz nawet jeśli nie wyjdzie od razu idealnie, to będzie wyglądał dobrze.
Najlepsze miejsca w moim ogrodzie to takie, gdzie posadziłam minimum 3 rośliny jednej odmiany razem. No, chyba, że jest to potwór jak Boltonia astrowata
SaskiaFarkas 15:44, 05 cze 2024

pestka56 napisał(a)
To już masz odpowiedź Kontrolowany busz nawet jeśli nie wyjdzie od razu idealnie, to będzie wyglądał dobrze.
Najlepsze miejsca w moim ogrodzie to takie, gdzie posadziłam minimum 3 rośliny jednej odmiany razem. No, chyba, że jest to potwór jak Boltonia astrowata

Coś pokombinuję według grup. Najwyżej będę przesadzać.Dziś doszły mi wszystkie rośliny na rabaty. Jest ich chyba ogólnie z około 50szt z trawami. Nie wiem gdzie to jeszcze posadzę
pestka56 12:23, 06 cze 2024

No! Będzie na gęsto Chwasty bez szans