Czytałam kiedyś z zapartym tchem Ale roślina z innych inspiracji, legendarna, bardzo chciałam ją mieć, bez wzajemności, może jednak się uda? Ale wykopywać dojrzałej nie odważę się! Trudno nazwać moje rośliny rarytasami, taka klasyka, po nowości już nie sięgam. Miło mi, że zajrzałaś
Jak cieszą kwiatki, żonkile, których nie sadziłam, pierwiosnki, których moc wszędzie, i konwalnik, który zagarnia moją piwonię. Pod ławką sangwinaria, a centralnie zawilce blanda od Joli
Szykuję tu miejsce dla paproci, wysadzę liliowce, konwalniki też, no i piwonię. To doskonałe miejsce dla paproci, mam w doniczkach drugi sezon
U Ciebie cebulica jak chwast ogród zadarnia, u mnie zamiast przyrosnąć póki co zanika. Chyba jej ziemia moja nie pasi, albo coś ja wyżera. Kadry zachwycające, mnie zawsze Twojego ogrodu za mało
Popatrzyłam na tytuł nowego wątku nie widząc kto jest autorem /autorką i pomyślałam sobie że to musisz być ty .
Piszesz że rośliny pospolite, nic nadzwyczajnego. Nieprawda, dużo, dużo rarytasów. Chociażby taka mandragora . Jakoś nie kojarzyłam tej nazwy z rośliną, raczej z czymś egzotycznym, tajemniczym. No i ten dywanik cypripedium formosanum . Pięknie musi wyglądać jak zakwitnie.
Też zaznaczam dużo ciekawych roślin, ciekawie je opisujesz, napewno będę tu często wracać a na początek, zaciekawiły mnie Twoje narcyze, których nie sadziłaś? były już, czy ktoś zrobił Ci taki prezent a, dodam jeszcze tylko, zegar bardzo ładny, świetny
To ja Akurat mandragora to rarytasik z górnej półki, co do reszty, to przesada
Na C. formosanum czekam z niecierpliwością, w zeszłym roku dwa kwiatki, ale musiało się zebrać po przesadzaniu i dzieleniu. Może w tym roku dopisze?
Narcyze odziedziczyłam na obu działkach, dawno temu. Jak też kilkanaście piwonii, sasanek, pigwowców, że o ałyczach i innych nie wspomnę Co ciekawe, ile bym nie wsadziła narcyzów, to średnio rosną, tylko te zastane szaleją O roślinach, zwłaszcza o ich uprawie to mogłabym opowiadać nieustannie, lubię siać, dzielić, przesadzać, a im trudniejsza w uprawie roślina tym ja chętniejsza