Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

tulucy 11:27, 15 maj 2025

Witam się w nowym wątku i zaczątkach ogrodu.
Nie zakładam watku w projektowaniu, bo "projekt" mam. Jakiś tam. Zmieniany oczywiście w trakcie. Ale założenia główne zostają. A ogród pewnie ciągle będzie poprawiany i zmieniany.

Kiedyś mam nadzieję, że będzie pięknie, teraz jest bardzo pracowicie i obiecująco.

Od jesieni ubiegłego roku staram się urządzać nowy ogród roślinami ze starego, które musiałam wykopać i przewieźć. Poza tym oczywiście zakupy lecą swoją drogą. Na razie jesienią cebulowe. I powolutku jakieś drzewka i byliny.
Trochę odpuściłam na razie różom. Ale tylko trochę.

Nowy ogród jest większy od poprzedniego, działka ma 1170m2, jest nieco nieregularnych kształtów. Mam trochę zapożyczonego krajobrazu. Na razie jestem tam z doskoku, może od jesieni będę już na stałe.

Ziemia jest ciężka, dawno nie uprawiana, gliniasty piasek - piaszczysta glina... miejscami bardzo zbita. Chwastów co niemiara, w tym skrzyp, zmora, której dotychczas miałam oszczędzone. No ale co począć, nie ma lekko.

Wystawa ogrodu południowa. Słońce mam od rana do zachodu...

I moje wielkie szczęście i radość, to ogrod, do ktorego bede mogla wyjsc prosto z tarasu, z parteru. Drugi powod do szczescia, to fakt, że do najbliższej wody mam ok 2 km, można się kąpać albo po prostu gapić... mam też bliziutko las.
I niebezpiecznie blisko do Skubianki .

Dość gadania.
Zdjęcia ogrodu prawie z lotu ptaka.

Taki miałam widok po rozplantowaniu przywiezionej ziemi.
Kasya 11:37, 15 maj 2025

Jestem pierwsza ?
Super ze sa fotki terenu

Masz teraz duzo wiekszy teren
Mozesz szalec
tulucy 11:39, 15 maj 2025

Na razie widoki będą głównie z części południowej. Północ to będzie prawdopodobnie woata na samochód. Wschód mały warzywnik z równie małym sadem.
W narożniku północno-wschodnim mam wkopaną piwniczkę.
Część frontowa przed domem to wystawa zachodnia. Na razie pobojowisko. Ciągle coś się tam dzieje jeszcze budowlanego. Ostatnio prace związane z przyłączem prądu. Na który btw czekamy od czerwca ubiegłego roku. Dlatego nie mogę jeszcze tam mieszkać.

Warzywnik będzie osłonięty od domu bukszpanami. Nie wiedziałam, co z nimi zrobić, a zostawić w starym nie było jak.
Przez2 lata wytrwały bez oprysków, ćma ich nie zjadła. Posadziłam od strony domu będzie miejsce na małą rabatę, na razie są tam już ciemierniki, jakaś paproć i hosty. Mam nadzieję, że ciemierniki przeżyją przesadzanie.

Pogoda trochę mi popsuła szyki, wczoraj zaczęło padać i nie dałam rady posadzić wszystkiego z wykopków.
Na swoje nowe miejsce czekają byliny, parę powojników, trochę traw.

O trawniku nie myślę, będzie w przeważającej części murawa, może z mikrokoniczyną.
Na razie było pierwsze koszenie chwastów. Tam gdzie się dało. Na rabatach nie mogłam, bo ciągle jeszcze wyławiam chwaściorów sądzone jesienią peonie czy irysy.
tulucy 11:40, 15 maj 2025

Kasiu, jakbyś czatowała normalnie, tak, teren wiekszy, dużo wiekszy. Buziaki
UrsaMaior 11:43, 15 maj 2025

Szlag, chciałam być pierwsza!
tulucy 12:02, 15 maj 2025

UrsaMaior napisał(a)
Szlag, chciałam być pierwsza!

A cynk dostałaś przecie
tulucy 12:06, 15 maj 2025

W kwestii szaleństw. Posadziłam jesienią 7 brzóz doorenbos. Nie widać ich kompletnie, ale zajmują cały lewy górny róg.
Judith 12:30, 15 maj 2025

Lucy, pogubiłam się . Miał być RODOS, a jest nowy dom i nowy ogród???
Ale ekstra!
Kasya 12:41, 15 maj 2025

tulucy napisał(a)

A cynk dostałaś przecie

A dlaczego ja nie dostalam ??
UrsaMaior 12:42, 15 maj 2025

Ja dostałam po fakcie, a nie przed! To się nie liczy