Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

sylwia_slomc... 13:59, 22 maj 2025

Zakupy zacne Szkoda, że tak mało fotek z ogrodu Kwartecika
tulucy 14:25, 22 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zakupy zacne Szkoda, że tak mało fotek z ogrodu Kwartecika

Złapałam się na tym, że jak już częściej gdzieś bywam, to nie rzucam się tak na zdjęcia. Wolę pogadać. Oczywiście przy obchodzie ogrodu...
A jeszcze wczoraj u Ani była dodatkowa atrakcją w postaci wyroju pszczół.
Eupraksja 15:53, 22 maj 2025

Ooo, Lucy, to już widzę gdzie ten "koniaczek" miałby zastosowanie Widać doświadczoną ogrodniczkę, niby dopiero początki, a już z takim rozmachem i różnorodnością, ale nie w stylu "wszystko co ładnie kwitło w szkółce" Od razu się raźniej czuję, że nie tylko mój ogród tutaj taki w powijakach, wśród tych wszystkich dojrzałych już ogrodowych cudów. Powodzenia!
tulucy 17:03, 22 maj 2025

Ewa ja generalnie jestem zawsze wbrew "tryndom".

Trawy i hortki byly modne, a ja do nich się zbierałam ładnych parę lat.

Ogród w powijakach, no ale tak to jest, jak trzeba z różnych powodów zaczynać od nowa.
mirkaka 18:51, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)
I żeby nie było wątpliwości, że byłam w szkółce...

Kupione jabłonki owocowe starych odmian (papierówka-oliwka, malinowa oberlandzka, antonowka póltorafuntowa, kronselka), śliwa wa węgierka zwykła, dwie czereśnie wczesne czerwcowe, Vega i chyba Burłat, ale nie pomnę, wiem, że najpierw brałam tę, co nie pamiętam, a do niej zapylacza, właśnie Vegę, grusza japońska coś na S..., aronia, dwie borowki amerykańskie.
Poza tym świerki nidiformis, choiny jeddeloh, buk purple fountain, bo mój ze starego ogrodu nie przeżył niestety zaniedbania, klony Grossera i Brilliantissimum, bez czarny Black Lace, kalina Roseum.
Dwie amsonie i dwa nachyłki.
W sobotę będę sadzić.

O rany, tyle drzewek owocowych, aż zazdroszczę.
Kronselka, nie znam tej jabłonki, co to znaczy antonówka półtorafuntowa, taka jej nazwa?
tulucy 20:13, 22 maj 2025

Kronselki można jeszcze czasem trafić na bazarkach. Rzadko.

A antonowka póltorafuntowa - tak, taka nazwa, pewnie przez wielkosc owoców. Doczytałam, że kiedyś funt to było ok 0.5kg. No to jabłko całkiem słusznej wagi
sylwia_slomc... 21:06, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)
Kronselki można jeszcze czasem trafić na bazarkach. Rzadko.

A antonowka póltorafuntowa - tak, taka nazwa, pewnie przez wielkosc owoców. Doczytałam, że kiedyś funt to było ok 0.5kg. No to jabłko całkiem słusznej wagi

Widziałam raz w sklepie, przeżyłam szok bo jabłko wielkości melona.
ewsyg 22:25, 22 maj 2025

Łucjo, witam się w nowym wątku.
Ziemię to mamy podobną i podobny areał. Początkowo miałam ogrom skrzypu ,ale z każdym rokiem jest go mniej. Ja robiłam z niego gnojówki. Takie duże drzewa przesadziłaś. Och jak ja kocham róże i będą w Twoim ogrodzie, super. Ja też dość długo dojeżdżałam do ogrodu,a ogród na miejscu to luksus. Piwniczka, to fajna sprawa. Są już pierwsze rabaty,a to cieszy. Łucjo, masz wszystkie roślinki ,które lubię, będę trzymać kciuki, żeby się wszytko przyjęło i drzewka szybko zaowocowały.
MagdaLenka 01:41, 23 maj 2025

Dzień dobry.
Ja również będę kibicować w powstawaniu nowego ogrodu. Zapowiada się bardzo obiecująco.