Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

LIDKA 22:21, 23 maj 2025

Tez mam skrzyp. Przyzwyczaiłam się. Chyba dojrzewam ogrodowo bo juz nie walcze z tym na co naprawde nie mam wpływu.
nicol21 22:52, 23 maj 2025

Zapowiada się ciekawie, na bogato ale grunt, żeby Tobie sie podobalo!!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
tulucy 07:40, 24 maj 2025

Lidka, jak to powiadają, do wszystkiego idzie przywyknąć

Ewelina, moje próby zrobienia rabaty 3 gatunków- tak, podejmowałam takie próby kiedyś - spełzały na niczym. Nie będę walczyć z charakterem. Rabaty będą wiejskie, kolorowe i naćkane

tulucy 14:51, 24 maj 2025

Plan minimum na dziś wykonany. Opryskałam buksy i podlałam drzewka fostarem.

Powoli sadzę to, co zostało i zakupy.
tulucy 23:11, 25 maj 2025

Tzw lewa ćwiartka
Wczoraj zaczęłam pielenie, dziś dokończyłam i zaczęłam sadzić

tulucy 23:23, 25 maj 2025

I nówka sztuka, wczoraj był tu ugór chwastów trawnikopodobny.
Zdjęłam darń, przerzuciłam pod czeremchę i przewróciłam, przykryłam tekturą (kora się kupi, to się wysypie).
W dół nawiozłam ziemi z hałdy przes domem, która był zapewnił deweloper.
Przyszła cienistą. Na razie tego cienia co kot napłakał, ale... jak się nie ma co się lubi, to się ma, co się nie lubi.

tulucy 23:24, 25 maj 2025

Posadziłam dziś całe 3 róże z zadołowanych. Dwie hortki. Dwie choiny jeddeloh. I masę drobiazgu.
Kasya 04:21, 26 maj 2025

Na fotkach malo widać ale wystarczajaco żeby podziwiac ciezka prace
Jak twoj kregoslup ?
Pogoda sprzyja przesadzanym roslinkom
Zaraz rusza i to dopiero bedzie busz
mirkaka 08:57, 26 maj 2025

tulucy napisał(a)

Ewelina, moje próby zrobienia rabaty 3 gatunków- tak, podejmowałam takie próby kiedyś - spełzały na niczym. Nie będę walczyć z charakterem. Rabaty będą wiejskie, kolorowe i naćkane

Sporo roboty już masz za sobą Po tych nowych rabatach widać ten charakter
najważniejsze żeby ogród był dla nas a nie dla innych
tulucy 09:28, 26 maj 2025

Kasiu kręgosłup zaskakująco dobrze. Bolą mnie mięśnie, ale bardziej ręce czy nogi. Plecy mnie przestały boleć po wyprowadzce. Zeszły mi napięcia i problem kręgosłupa w zasadzie zniknął. Cieszę się, że ruszają magnolie po tych przymrozkach. G. H. Kern już ma małe listki. Genie I Alba superba mają w końcu nabrzmiałe pąki. One podwójnie biedne, nie dość, że przesadzane teraz, to i ten przymrozek. Ale najważniejsze, że ruszają.

Mirka, co zrobić, nie da się walczyć z charakterem
Ale staram się jakoś kolorystycznie wszystko połączyć, żeby się nie gryzło.

Na pewno będę mieć dużo przesadzania irysow czy liliowców, bo sadziłam jak leciało, a we wrześniu to wiadomo, co widać, zielone i tyle.

Mrokasi ostatnio pokazywałam, że w tym moim szaleństwie są jakieś metody jednak, na rabatach dużo roślin się powtarza, na jednej są czyśćce, przetacznik ząbkowany, przez całą długość rabaty. Na innej floksy i prymulki w obwódce.
Wszędzie ładuję bodziszki.
Mam nadzieję, że te powtórzenia i kształt rabat trochę uspokoją szaleństwo.
Trochę mi zanikło w starym ogrodzie szałwii czy werbeny. Tej drugiej zwłaszcza żałuję, bo miałam hastata i stricta będę musiała odkupić.
Teraz kupiłam śliczny przetacznik pagórkowy 'Jaqueline', też na obwódkę. Będę dzielić goryczkowy, bo mało go było już w starym. Ale dobrze, że w ogóle był.

W ogóle rabaty są tak masakrycznie zarośniete chwastami, że w trakcie pielenia odkrywam ciągle coś ciekawego, przedwczoraj krwiściągi, wczoraj floksy i liliowce. Ale jesienią po glebogryzarką i równaniu terenu nie było nic widać. Wytyczyłam rabaty, posadziłam rośliny i tyle. A wiosną pierwsze, co ruszyło, to chwasty. To jednak był ugór przez kilka lat.