Witam ponownie
Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi

Jesteście niezawodni
Zastosowałam się do porad i właśnie przed chwilą złożyłam zamówienie na tuje Aureospicata - choć tak naprawdę tuje nie miały rosnąć u mnie jako żywopłot, ogólnie nie przepadam za nimi... Cóż...
Tym samym postanowiłam, że świerki serbskie dostaną u mnie miejsce szczególne i bardziej wyeksponowane. Taki mam dla nich plan, działka ma 2500m2 więc takie m-sce z pewnością znajdę. Swoją drogą te tuje nawet są fajne - przejrzałam je w niektórych ogrodach tutejszych Forumowiczów. Może nawet na inne odmiany się skuszę - nie mówię już: "napewno nie".
dajano :
Muszę koniecznie pobuszować w Twoim ogrodzie

Tak, planowałam podwójny rząd aby drzewa gęściej nas zarosły i osłoniły
Ale także z powodu tego, że świerk serbski wydaje mi się taki trochę niestabilny i giętki, i tuja miała być w tym przypadku nasadzeń, niejako "podporą" w przyszłości dla niego - i aby sąsiad nie obawiał się, że wichura przewróci mu go kiedyś na ogród. Czytałam, że niektorzy z Was biorą to pod uwagę, więc i ja wolę także być przezorna.
Ps. Moje zamówione tuje to takie maleństwa jeszcze - 30-35cm, wiec trochę sobie poczekamy nim spełnią swoją funkcję. Zamówiłam 40 szt. na Allegro.
Macie takie piękne ogrody, ehh...A ja mam tylko zapał na razie
Pozdrawiam