Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

myszorek 08:36, 18 wrz 2011

ja bym sadziła w pobliżu garażu obok któregoś czerwonego drzewa i w sąsiedztwie czegoś żółtego jeszcze. One i tak przekwitną nim pojawią się donicowe aranżacje w donicach. Piękne są.A może całą wiosnę zrobisz w różu i cytrynie dla odmiany?
ana_art 08:39, 18 wrz 2011

Też dałabym je gdzieś z przodu
Jola 08:58, 18 wrz 2011

Danusiu, przepraszam, że robię to tutaj, ale nie mam własnego wątku. Założę go pewnie dopiero w przyszłym roku, albo na etapie projektowania ogródka. Chciałabym tylko pochwalić się zakupem i własnoręcznym posadzeniem (!), mimo przeszkadzającego brzuszka Rododendrona Cunningham's White. Kupiłam go w piątek w Leroy Merlin w Arkadii za 12,90 i jestem niezmiernie szczęśliwa, że pomimo pobojowiska jakie mam koło domku, mogę się nim cieszyć. Przepraszam, za otoczenie RH, ale w tym domu jeszcze nie mieszkamy i chwaściory są nie do ogarnięcia.

A tutaj z zadołowanymi (jeszcze nie do końca) doniczkami z cebulkami Krokusy, tulipany i szafirki Nie mogę doczekać się wiosenki 2012
myszorek 09:27, 18 wrz 2011

Jola, schowaj rh do cienia, bo skoro nie mieszkacie to i nie podlewacie.Liście się poskręcają. Och pamiętam tą radość z byle kupionego patyczka posadzonego w chwastowisku.
hanka_andrus 09:34, 18 wrz 2011

A co z drenażem w doniczkach?Jesienne deszcze zaleją donice do pełna i cebule zgniją.wydaje się,że pod nimi powinna być pusta przestrzeń,żeby woda mogła odpływać.Ja nie sadzę cebul w donicach,więc to tylko moje przypuszczenie.
Dziewczyny sadziły do butelek plastikowych powodzie,odciętym dnem do góry i z odkręconym korkiem, krety i nornice tego nie ruszają i wykopywać wiosną jest łatwiej.
Sebek 09:41, 18 wrz 2011

hanka_andrus napisał(a)
A co z drenażem w doniczkach?Jesienne deszcze zaleją donice do pełna i cebule zgniją.wydaje się,że pod nimi powinna być pusta przestrzeń,żeby woda mogła odpływać.Ja nie sadzę cebul w donicach,więc to tylko moje przypuszczenie.
Dziewczyny sadziły do butelek plastikowych powodzie,odciętym dnem do góry i z odkręconym korkiem, krety i nornice tego nie ruszają i wykopywać wiosną jest łatwiej.

Haniu - czyli w doniczkach nie polecasz? Kurcze, bo ja chciałem tulipany i szafirki w nich posadzić - one i tak mają dziury, więc woda odpłynie spokojnie....
Jola 09:51, 18 wrz 2011

myszorek napisał(a)
Jola, schowaj rh do cienia, bo skoro nie mieszkacie to i nie podlewacie.Liście się poskręcają. Och pamiętam tą radość z byle kupionego patyczka posadzonego w chwastowisku.

Mąż tam często jeździ, więc zostanie zobowiązany do podlewania

hanka_andrus napisał(a)

W dnach doniczek są dziurki, mam nadzieję, że to wystarczy... Jeśli nie - w przyszłym roku zrobię to bardziej fachowo.
ana_art 09:53, 18 wrz 2011

oświedzcie mnie dlaczego nalezy sadzić w koszyczkach, osłonkach tudzież innych cudach? myślałam że cebulki sadzi się do gruntu i nie trzeba ich wiosną wyjmować?
Ewa 09:57, 18 wrz 2011

żeby nie zjadły cebulek zwierzątka
hanka_andrus 10:08, 18 wrz 2011

Należy wyjmować corocznie tulipany,bo muszą się przesuszyć porządnie,ale nie na słońcu.Inaczej łapią choroby grzybowe i po kilku sezonach zanikają im kolory i wracają do koloru pierwotnego/czerwonego/,albo całkiem giną.
To samo z hiacyntami.
Inne drobiazgi /krokusy ,szafirki,śnieżyce i śnieżniki mogą zostać w gruncie.