Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

ponentasi 09:02, 21 lis 2011

Po takiej dawce pięknych zdjęć mam humor na cały dzień.
Pszczelarnia 09:25, 21 lis 2011

Danusiu, możesz, proszę, zerknąć do pytania w wątku o korze ogrodowej? Dziękuję.

PS Widoki zza okna cudne - w listopadzie najczęściej na ogród patrzymy zza okien i szyb. Lubię okna niczym nie przesłonięte. Ogród wchodzący oknami do domu w listopadzie atrakcyjny - marzenie.
agniecha973 10:22, 21 lis 2011

Danusiu, a kora bukszpanom nie szkodzi? One nie lubią kwaśnego podłoża, a kora przecież zakwasza. U Ciebie wszystko wyściółkowane. Cisy też.
Sebek 11:04, 21 lis 2011

agniecha973 napisał(a)
Danusiu, a kora bukszpanom nie szkodzi? One nie lubią kwaśnego podłoża, a kora przecież zakwasza. U Ciebie wszystko wyściółkowane. Cisy też.

Kora nie ma aż takiego wpływu
Gardenarium 11:48, 21 lis 2011

U mnie tej kory tak za bardzo nie ma, świeża zakwasza tylko powierzchniowo, u mnie była dobrze przerobiona. Ja zawsze starałam się kupować taką rozdrobnioną.

Teraz używam próchnicy odkwaszonej zamiast kory, no i mam żwir miejscami.

Ostatnio czytałam na nagielskich stronach, że bukszpan w celu zabezpieczenia przed chorobami grzybowymi należy sadzić w mieszankę ziemi z korą.

Instagram Ogrodowiska
boguslaw_r_ 12:47, 21 lis 2011

Grzesiu napisał(a)
Danusiu oddaj mi te 5 kg
Może być i więcej...nawet dycha
Oj ile ja bym dał za to....
rzuć palenie a będzie nawet i 20 przynajmniej spróbuj ja tak miałem doszło do 25 potem trochę w duł powodzenia
boguslaw_r_ 13:51, 21 lis 2011

agniecha973 napisał(a)

Żeby nie brudzić donic przy dołowaniu roślin,trzeba wsadzić je do foliowego albo jutowego worka i z tym workiem zakopać.

No nie, to przecież takie proste! Dlaczego takie proste pomysły tak trudno wymyślić?
?????????
boguslaw_r_ 15:04, 21 lis 2011

brak mi słów i naprawdę nie wiem co powiedzieć, miałem trochę popracować zajrzałem tylko na chwilkę i tak od 10 i prawie po poniedziałku, jest w tym Twoim ogrodzie jakaś magia, grawitacja, że tak przyciąga - jest cudnie, u mnie wczoraj było + 9,2 w południe taka jesień to miodzio, pozdrawiam
Pszczelarnia 19:40, 21 lis 2011

Danusiu, przepraszam ponawiam prośbę: mam pytanie. Jak to jest - sadzimy rośliny, zakładamy trawnik wzdłuż rabaty, następnie ściółkujemy korą i z czasem ta rabata (dosypywanie ziemi kompostowej, ściółki, kory) wypiętrza nam się, nie ma równego poziomu z trawnikiem, jest taka fałdka bitej śmietany w stosunku do trawnika. Jak tego uniknąć i mieć równy poziom rabat?
Gardenarium 19:51, 21 lis 2011

Po to jest kant trawnika i od trawnika odgrabiamy w stronę rabaty.
Musi łagodnie schodzić poziom rabaty w stosunku do trawnika.

To jeden z przykładów, ale poszukam zaraz jeszcze.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies