Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 20:46, 02 gru 2012

Białe tulipany, a przy nich japońskie azalie różowe, przy oczku też sa dwie azalie, zapomniałabym.

Głóg w pączkach. Czy kwitnie w maju...

Oto dowód, że głóg też kwitnie razem z azaliami, czyli maj.

W maju też przychodzi czas na kwitnienie irysów i wczesnych margerytek.
weronika77 21:12, 02 gru 2012

Czerwiec. Wierzby japońskiej już nie ma, wymarzła po ostatniej zimie. Zdążyłam zrobić z niej sadzonki i rozdać. Ale jak kwitnie pnąca róża Paul's Scarlet...Też kwitną i pachną goździki, i nenufary.

Tu widać białe i różowe goździczki. (zdj. z 2010r.) Gdzie indziej kwitną też brodate zwane cegiełkami.

Tak wyglądała Paul's Scarlet w drugim roku kwitnienia tj, w 2011

Lubię jej kwiaty, nie rozwijają się bardziej niż tu widać. Kwitną obficie cały czerwiec, potem pojedynczymi kwiatami.

Są piękne, jak widać .Niestety, nie pachną.
an_tre 21:16, 02 gru 2012

Weroniko jak różanie u ciebie, wesoło, kolorowo i sympatycznie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
weronika77 21:43, 02 gru 2012

Pnąca róża, wciąż bujnie kwitnąca, czeka na towarzystwo żółtych liliowców, dzwonków karpackich, rozchodników, lilii i róż rabatowych.

Mój czerwcowy widoczek z ławeczki. Następny będzie z większą ilością traw.

Dołączyły lilie, żółte liliowce i nawet pachnące żółte róże. Widać też lawendę.

Lipiec. Gdy ceglaste lilie skończą kwitnienie, zakwitną liliowce czerwone, i z nimi róże wielkokwiatowe...
A rozchodnik choć jeszcze zielony, to i tak ładny.

Wspomnienie lipca z 2010r.
Milka 21:49, 02 gru 2012

Piękna ta Scarlet, zreszta pozostałe też...w pierwszej chwili to myslałam, że sie pomyliłąm, no bo wszędzie zima, a tu takie widoki! pozdrawiam
monteverde 22:00, 02 gru 2012

weronika77 napisał(a)

Białe tulipany, a przy nich japońskie azalie różowe, przy oczku też sa dwie azalie, zapomniałabym.

Głóg w pączkach. Czy kwitnie w maju...

Oto dowód, że głóg też kwitnie razem z azaliami, czyli maj.

W maju też przychodzi czas na kwitnienie irysów i wczesnych margerytek.

Weroniko jak szydlasty przekwitnie to coś tam między nim jest posadzone? i czy strzyżesz trochę go po kwitnieniu? Bardzo lubię kwiaty głogu
weronika77 22:11, 02 gru 2012

Lipiec cd. Kwitną hortensje Anabelle, pozostałe bukietowe są w pąkach (za liliami). W przyszłym roku mają nowe miejsce, zamiana z tawułami japońskim. Za tawułami będą rozchodniki a za nimi czerwone róże wielkokwiatowe.

Bukietowe Grandiflora i Lime Light nabierają białego kolorku. Lime Light później.

Sierpień
. Dużo białego koloru...olbrzymich kwiatów hortensji bukietowych. Różowe róże przesadziłam do różowych a tu przeniosłam niskie czerwone.

Wrzesień. hortensje zmieniają barwę na lekki róż najpierw,

i coraz więcej różu w hortensjach

weronika77 22:43, 02 gru 2012

Wrzesień 2010r. było miejsce na niebieskie żeniszki, a pod garażem kwitły groszki pachnące i szykowały się do kwitnięcia "krzaki" niebieskich marcinków.

Widok z ławeczki "przez groszek pachnący". (W 2012r. przez różę ELFE).

Październik jest pełen kolorów, kwitną marcinki i chryzantemy, róże też.

Ale bywało i tak w październiku.

Listopad. W ogrodzie już tylko stare złoto.

weronika77 22:48, 02 gru 2012

monteverde napisał(a)

[img
Ogród Weroniki wygląda dla mnie jak ogród dobrej wróżki, od wejścia do niego czuję się bardzo pozytywną i serdeczną energię pozdrawiam Weroniko

Dziękuję Monteverde, i ja czuję taką samą energię u Ciebie. Wczoraj podziwiałam takie śliczne różyczki w kolorze budyniowo różowym w Twoim ogrodzie. I nie tylko. Pozdrawiam.
weronika77 22:53, 02 gru 2012

monteverde napisał(a)

[img

Weroniko jak szydlasty przekwitnie to coś tam między nim jest posadzone? i czy strzyżesz trochę go po kwitnieniu? Bardzo lubię kwiaty głogu

Pomiędzy floksami szydlastymi rosną hiacynty, tulipany, wcześniej tez bratki. Jak przekwitnie, to zostają po nim zielone poduchy, których nadmiar wydaję na sadzonki. Przycinam tylko to co zarasta ścieżkę i jest zbędne. Też mam słabość do czerwonego głogu.