Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

Milka 13:45, 11 mar 2013

Ale mnie zaintrygowałąś, teraz nic tylko czekam
Evchen 13:57, 11 mar 2013

irena_milek napisał(a)
jak większośc roślin, chocby bukszpan, bluszcze itd

eeee.. no tak źle to chyba nie jest... większość jednak nie jest trująca?... czy żyję w błogiej nieświadomości?.. bo niektóre kwiaty, a nawet chwasty (jak mlecz) są jadalne przecież Bratki widziałam jako jadalną dekorację tortu.. ale teraz się zastanawiam, czy to nie były papierowe atrapy
Milka 14:27, 11 mar 2013

Ev, większośc trująca jednak, choćby cebule narcyzów, bardzo!
Evchen 14:30, 11 mar 2013

irena_milek napisał(a)
Ev, większośc trująca jednak, choćby cebule narcyzów, bardzo!

Cebule nie takie straszne - raczej ich nikt nie wykopuje z ogrodu gorzej jeśli owoce są trujące - one najbardziej kuszą dzieci
grupa_trzyma... 15:04, 11 mar 2013

Rącznik jest trujący. Irenka ma rację. Większość roślin ogrodowych jest trująca. Domowe zresztą też. Np. kroton czy difenbachia. Trzeba uważać na małe dzieciaki i uczyć żeby nie jadły byle czego. Lepiej niech jedzą dżdżownice, jak już muszą.
Evchen 15:19, 11 mar 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Rącznik jest trujący. Irenka ma rację. Większość roślin ogrodowych jest trująca. Domowe zresztą też. Np. kroton czy difenbachia. Trzeba uważać na małe dzieciaki i uczyć żeby nie jadły byle czego. Lepiej niech jedzą dżdżownice, jak już muszą.

A ja wiem, że ma rację Co racja to racja
O niektórych roślinach wiedziałam, że trujące, ale do tej pory żyłam w błogim przeświadczeniu, że to niewielka grupa i unikałam jej w ogrodzie - rącznika (rycynowca) miałam tylko raz - na przedogródku przy garażu, chociaż w jego liściach byłam zakochana... Miałam też mahonię, której owoce są trujące, ale liście ma takie cudne, że nie byłam w stanie wyeksmitować jej za płot Zauroczyła mnie na amen

Ale, że bluszcz jest trujący - nie wiedziałam Ot, człowiek głupi się rodzi i jeszcze głupszy umiera ..chyba, że trafi na forum i go dokształcą

Mówisz, że dżdżownice jadalne są?.....
grupa_trzyma... 15:24, 11 mar 2013

Owszem, jadalne. Moje starsze dziecię było łaskawe spróbować i jakie dorodne wyrosło
Ja z trujących roślin lubię np. wawrzynka wilczełyko. Dopóki dzieci są małe, to strach mieć takie rośliny w domu i w ogrodzie. Ale czy my wiemy, co nasze dzieci po kryjomu zjadają? Bardzo niebezpieczna jest też datura, tak mi się przypomniało.
Tess 17:16, 11 mar 2013

Grabulki, ziemiórki aktualne, ani myślą, paskudy sobie pójść w niebyt
Hosty kupowałam w tym sklepie bliżej mnie, Ty masz dobry sklep w Karpaczu
Madzenka 21:04, 11 mar 2013

Grabulki się odezwały Uszy Cię nie bolały po sobocie od trajkotania ?? jak podróż powrotna?
Anabell 00:40, 12 mar 2013

Wpadłam zobaczyć pelaśki jak rozpikowane.