O jejku, i co teraz? A masz mrożone truskawki? To pędź robić koktajl truskawkowy. Właśnie mąż przyniósł mi do komputera koktajl truskawkowy z moich truskawek.Szkoda, że nie mogę Cię, Irenko, poczęstować....
Prawdopodobnie,masz jakąś odmianę maku wschodniego.Ma piękny kolor.Ja kiedyś miałam o bardziej karminowym odcieniu,Wiele lat był na tym samym miejscu,nie przemarzał,Po kwitnieniu należy przyciąć do ziemi,bo liście zasychają.
Mak wschodni (Papaver orientale), czasami nazywany makiem tureckim - gatunek wieloletni, bylina. Występuje w stanie dzikim w Azji Mniejszej (Armenia, Kaukaz, Persja). W Polsce jest uprawiany jako roślina ozdobna, czasami dziczejąca (efemerofit). Gatunek dorasta do 90 cm, odmiany uprawne zaś do 120 c
Haniu, dziękuję za informacje o makach. Mak przywędrował sobie do mnie ni stąd ni zowąd, pewnie został przywleczony z jakimś innym kwiatem. Był olbrzymi , a skoro nie przemarza, to mam nadzieję, że u mnie już pozostanie. Chciałbym, będę go oczekiwać na wiosnę.
O jejku, i co teraz? A masz mrożone truskawki? To pędź robić koktajl truskawkowy. Właśnie mąż przyniósł mi do komputera koktajl truskawkowy z moich truskawek.Szkoda, że nie mogę Cię, Irenko, poczęstować....
oj szkoda, ale jak wrócę do domu zrobię szejka truskawkowego
i z kupnych a nie swoich truskawek!
Hej, Irenko, ale mi narobiłaś smaku na truskawkowego szejka. Mniam, mniam.........bylebyś nie przebrała miarki .....hi,hi,hi