Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

beta 09:10, 16 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Julka prosiła o fotki zurawki z bliska. Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować jaka to odmiana?

mam taką samą

też nie wiedziałm jak jej na imię, ale teraz już wiem
Milka 10:55, 16 sie 2012

Bogda napisał(a)

I jeszcze ta donica dostała zamiast goździków wrzosy

Boziu mój, wczoraj u Gosiaka, dzisiaj u Cię-pierwszy raz widzę taką trzmielinę wielką-co ja gadam trzmielinisko!!!takie wielkie liściory...ło Matko

piękne nowe nasadzenia, a astry miniaturki też mi przypadły do gustu
świetna relacja z botanika; u mnie pluskawica w końcu zakwitła, ale kwiaty okrutnie śmierdzą, łądne liście i kwiat, ale z daleka
JulkAd 11:08, 16 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Julka prosiła o fotki zurawki z bliska. Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować jaka to odmiana?

Dzięki Marzenko podobna do mojej, więc mam nadzieję ze zidentyfikowana

W botanicznym kulki zachwycające, a u Ciebie powaliły mnie piękne nasadzenia białych doniczek
Wieloszka 11:31, 16 sie 2012

Ależ pięknie obsadziłaś donice! Będę bezczelnie zgapiać! Tylko przez te astry tak już jakoś jesiennie się zrobiło...
Pszczelarnia 11:55, 16 sie 2012

finka napisał(a)
Wersja i patagońska i argentyńska są jak najbardziej poprawne, nie ma co się czepiać, co jak co, ale pomyłek w botaniku to nie ma.

To nie przypadkowi pracownicy robią te tabliczki, tylko ludzie którzy się na tym świetnie znają (sama miałam praktyki w tym ogrodzie)

Pluskwica jest na pewno pluskwicą, jest kilka gatunków pluskwic.

A Cleome ciernistą najlepiej robić z siewu. Mamy nasiona co roku. Potem sama się świetnie wysiewa na rabatach (jak Werbena). W sklepach nigdy nie widziałam gotowców tej normalnej Cleome, za to bardzo często można dostać Cleome 'Seniorita Rosalita' - kwiaty ma tylko w kolorze lila i się świetnie krzewi, ta normalna ma mnóstwo barw od białej, przez róż do lila i fioletów i jest wyższa a ponadto przeważnie na jeden badyl. Jak jutro nie zapomnę to Wam pokażę nasze Cleomy bo ja mam Senioritę a Mama ma normalną

Pozdrawiam Marzenko, ale ten Twój wątek pędzi....

Marto, czasami mają pomyłki w OB wrocławskim. Przy trawach były. Ale to chyba nieumyślne przestawienie tabliczek przez pracowników. Bo rabata trawiasta imponująca.

Bardzo lubię takie fachowe wykłady nt. danej rośliny w wykonaniu fachowca-praktyka.
Konstancja30 14:17, 16 sie 2012

irena_milek napisał(a)
(...)
świetna relacja z botanika; u mnie pluskawica w końcu zakwitła, ale kwiaty okrutnie śmierdzą, łądne liście i kwiat, ale z daleka

w takim razie u mnie odpada ... u mnie wszędzie jest z bliska ...
Evchen 15:31, 16 sie 2012

Madżenko.. chociaż Ciebie do popołudnia na forum nie było, to jednakowoż "dużo o Tobie w mojej głowie".. a zwłaszcza o koncepcjach, życzliwości, kreatywności i innych zaletach niezliczonych... co w formie werbalnej uwiecznione zostało w moim wątku.. non-werbalne formy zostawiam na deser

I przypomniałaś, że wystrój doniczkowy czas zmienić.. chociaż moja donica - osłonka zakupiona w Jysk w super atrakcyjnej cenie powyprzedażowej, jest osłonką słaniającą się ... na nogach?.. no sama nie wiem, czy to małe coś nogami można nazwać.. jednak o stabilności mowy nie ma.. moje białe petunie zmarnowane prawie w całości.. chciałam im nową elegancką oprawę sprawić, a tu klops...
Nie polecam osłonek z Jyska... tych technorattanowych... lichutkie takie...na papierowe kwiaty być może się nadają.. ale jak ziemi nasypałam - to klops.. no chyba, ze ja ich użytkować nie potrafię - instrukcji nie było...

To tak, off topic
Milka 15:47, 16 sie 2012

Konstancja30 napisał(a)

(...)

w takim razie u mnie odpada ... u mnie wszędzie jest z bliska ...

raczej tak, bo zapach, to odór!!
Madzenka 19:32, 16 sie 2012

asc napisał(a)

Mnie skrzyczano za 50 nowych postów.. a Tobie należy sie lanie...... za 74.....
Sorki... nie czytam, bo mam pilne rzeczy.... i znajac życie nie nadrobię.... grrrrr
Plisssss mi streszczenie.... Acha, wczoraj wsyłałąm ksiażkę, ale po 15 wiec dostaniesz w piątek...

Nie wiem gdzie się to 74 zaczyna ale pewnie wszystko to jeden wieczór ... Podsumowując to Madżenka była w ogrodzie botanicznym i pokazała co widziała ... Okazy wywołały małe spory co do nazewnictwa na szczęście mamy Finkę, która jasno i stanowczo spory zakończyła ...
Madżenka po wczorajszym rzucaniu okiem z kanapy planuje zmiany na abatach i tu miałam pitra bo w moim projekcie trochę kopii tych rabat jest a tu takie pomysly ... Zmiany będą ale w sektorach am nie znanych bo Madżenka jak jedna Ania nie pokauje nam wszystkiego ... Więc idę spać spokojnie

A no i w środę jest kawka u Madżenki ale nie dojedziemyb

Iza.. jak zawsze jesteś niezastąpiona

Nie dojedziemy ani na środę, ani na czwartek

Obiecałyście jesienią dojechać!!!
Madzenka 19:32, 16 sie 2012

Justyna dziękuję miłego odpoczynku Ci życzę !!