Agnieszko_B - Danica lepiej rośnie w słońcu pełnym, mam na myśli szybkość rośnięcia. Tam, gdzie jest więcej cienia, rośnie wolniej, ale wcale nie traci na zielonym kolorze. Uwielbiam tę tuję.
Bello, trawa wrasta, oczywiście. Odcinam ją kanciakiem, a rabaty mam głównie w korze. Jeśli stosuję kamień, to kupuję jednak obrzeże - border plastikowy. Sprawdza się lepiej jednak.
Joku - błysk ... uhhmm, to komplement na miarę, a tak przy okazji dodam, że grzech popełniam nie fotografując Twojej werbenki, co jom dostała od Ciebie. Poprawię się wkrótce.
Anito, Magdo, katkak - dziękuję pięknie, że zaglądacie do mnie. To naprawdę miłe i jak coś wpisuję, to próżność potem ciągnie mnie do czytania w wątku. Ale okropna jestem, łeeee . Forum jest bardzo ważne dla mnie, jest jednym z najważniejszych poczynań po włączeniu komputera . Na nabliższe lata, kiedy to moje córy dorosną, planuję wycieczki ogrodowe i coś dla siebie wreszcie. Tyle miejsc cudownych jest do zwiedzania i tyle ludzi do poznania.
Ostrokrzew Golden Gem przezimował bardzo dobrze. Może tylko jeden krzaczek jest słabszy, ale on od początku był jakiś taki dziwny. Oprócz Golden Gema mam od 9 lat odmianę zieloną i tylko raz zmarzł, ale odbił z nawiązką, więc nie wiem skąd są te opinie, że przemarza. To jest naprawdę wspaniała roślina, mam z niego kulę uformowaną. Żadna choroba go nie bierze, ślimaki nie żrą, ani mszyce. Polecam ostrokrzew, ale nie Meservy, ten zwykły z malutkimi listkami.
Kasiula - ale mi komplementa strzeliłaś ... aż chce się więcej robić w ogrodzie. Dziękuję pięknie.
Wiuniu, Ewo, jambosano, Mathildis - serdecznie Was witam dziewczyny i pozdrawiam. Dzisiaj jakoś mi się zebrało na lęki, że to już prawie koniec sezonu. Już M. mówiłam, że znowu przez pół roku będę nieszczęśliwa, ale patrząc na ludzi z południa, gdzie byłam na wakacjach i gdzie wegetacja jest cały czas, a krajobraz wygląda jak step stwierdzam, że może to lepiej? Że trochę odpoczywamy? Może czasem za długo i jesteśmy stęsknieni bardzo tej ziemi, ale z podwójną energią wbiegamy do ogrodu i tworzymy piękne krajobrazy.